Σκυταλοδρομία λόγου με Κριμιζή, Αβδελιώδη, Πρατικάκη στον Δήμο της Αθήνας

Σκυταλοδρομία λόγου με Κριμιζή, Αβδελιώδη, Πρατικάκη στον Δήμο της Αθήνας

Η Σκυταλοδρομία Λόγου, ένα πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, κλείνει τα 10 και τα γιορτάζει με ένα ταξίδι… στ’ αστέρια! Την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 19.00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά) ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, σεναριογράφος και ηθοποιός, παραδίδει τη σκυτάλη στους Σταμάτη Κριμιζή, ακαδημαϊκό, διαστημικό φυσικό και Βαγγέλη Πρατικάκη, δημοσιογράφο, για το κειμενικό είδος Μαρτυρία-Αυτοβιογραφία.

Πρόκειται για τη 10η Σκυταλοδρομία Λόγου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε τον Μάιο 2018 με πρώτο σκυταλοδρόμο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο να παραδίδει τη σκυτάλη στον Παντελή Μπουκάλα. Ακολούθησαν οι Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Μάκης Τσίτας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος).

Τα βιβλία-αναφοράς των σκυταλοδρόμων θα είναι το «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεώργιου Βιζυηνού (διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης, εκδ. Αιγόκερως, 2010)  (και βέβαια, όλα τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα του Δήμου Αβδελιώδη, αν και ανέκδοτα) και το «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» των Στ. Κριμιζή- Β. Πρατικάκη (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Νόρα Ράλλη και Ιωάννα Σουφλέρη.

Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει συγκεντρώσει την προσοχή και την αγάπη των δημιουργών και του κοινού. Η Σκυταλοδρομία φέρνει Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην εκδήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αβδελιώδης, που μόλις εκείνη την ημέρα απέσπασε το βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για την παράσταση «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», σχολίασε: «Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πνευματικό γεγονός που δίνει σε όλους μας πληροφορίες λόγου. Θέλω να ευχαριστήσω την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου που μας έφερε όλους μαζί εδώ, με ένα πολύ ωραίο αίσθημα φιλοξενίας και τόσο ζεστή ατμόσφαιρα. Η Αθήνα είναι ο τόπος που γεννήθηκε αυτοεφευρισκόμενος ο πολιτισμός και γι’ αυτό εύχομαι να παραμείνει ο θεσμός της σκυταλοδρομίας στον Δήμο της Αθήνας επ’ αορίστω! Το έργο των συγγραφέων που έχω παρακολουθήσει είναι μια κιβωτός αξιών. Εδώ καλλιεργήθηκε η φιλοσοφία, μέσα στη δημοκρατία. Το έργο τέχνης συσπειρώνει τις ανθρώπινες αξίες και δίνει ωριμότητα στους ανθρώπους για το πώς να προχωρήσουν με τα βιώματά τους. Γι’ αυτό ανιχνεύουμε τη γνώση στα θεατρικά αρχαία κείμενα. Δεν θα ξεπεράσουμε κανένα πρόβλημα προσπαθώντας ν’ αλλάξουμε τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό μας». Για την επιλογή του να παραδώσει τη σκυτάλη στον Σταμάτη Κριμιζή είπε: «Το 2007 που έκανα τον «Μεγαλέξανδρο και τον καταραμένο δράκο», έβλεπα την κρίση. Ο κόσμος ένιωθε αφόρητη μοναξιά, ένα νέφος που δε σε άφηνε να επικοινωνήσεις με τους άλλους. Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι επίσης από τη Χίο, όπως κι εγώ, και ήταν ήδη μια μεγάλη προσωπικότητα, μέσα από το έργο του οποίου απελευθερώθηκα και εμπνεύστηκα!»

Ο Βαγγέλης Πρατικάκης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, εκ μέρους και του Σταμάτη Κριμιζή, που είναι τώρα στο πανεπιστήμιο John Hopkins για την έρευνά του. Το βιβλίο «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» είναι η ιστορία εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Ο Κριμιζής είναι πρωτοπόρος του διαστημικού προγράμματος. Στις 19 Μαρτίου θα είμαστε και οι δυο εδώ για να σας γνωρίσουμε».

Σας περιμένουμε λοιπόν σε μια ακόμα απολαυστική Σκυταλοδρομία Λόγου, την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 19:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (αίθουσα Τελετών) για μια κουβέντα με τους δημιουργούς, ανοικτή για όλο τον κόσμο!

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019, 10:29