Πλημμύρισε από αρώματα, μελωδίες και συναισθήματα το Αθηνών Αρένα. Τυχεροί πρέπει να αισθάνονται όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στη χθεσινοβραδινή συναυλία και να παρακολουθήσουν από κοντά τη βασίλισσα της morna.

Η Cesaria Evora, η γυναίκα που έκανε γνωστό το Πράσινο Ακρωτήρι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κατάφερε για μιάμιση περίπου ώρα να μαγέψει το κοινό με την σαγηνευτική φωνή της. Για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε στη σκηνή χωρίς ιδιαίτερες ενδυματολογικές πινελιές, λιτή, απέριττη, χωρίς παπούτσια, μας απέδειξε πως οι φωνητικές τις ικανότητες είναι αυτές που την ανέδειξαν σε μία από τις ντίβες τις παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Πλαισιωμένη από μία πολύ καλή ορχήστρα, ερμηνεύοντας τραγούδια γεννημένα μέσα από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών, τραγούδια που έχουν κυρίως σαν θέμα τους τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη και τα ακυρωμένα όνειρα, και με μια φωνή γεμάτη νοσταλγία και θλίψη μας συγκίνησε και πλημμύρισε τον χώρο με συναισθήματα.

Είναι εντυπωσιακό να παρακολουθείς αυτή τη μικρόσωμη τραγουδίστρια, που κοντεύει τα 70 χρόνια της, να ερμηνεύει τα τραγούδια της με τέτοιο μοναδικό τρόπο, που δεν χρειάζεται να είσαι θαυμαστής της για να καθηλωθείς. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στη σκηνή ανέβηκε η Δήμητρα Γαλάνη. Αφού ερμήνευσαν μαζί ένα τραγούδι, η μεγάλη ελληνίδα τραγουδίστρια υποκλίθηκε στην παγκόσμια ντίβα από το Πράσινο Ακρωτήρι -μια κίνηση αναγνώρισης της μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας της Evora, που προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Χτες το βράδυ, η “ξυπόλυτη ντίβα” (προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη, εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της) μας χάρισε μια μαγική βραδιά, μας σαγήνευσε, μας ταξίδεψε με τη φωνή της -εν ολίγοις, μας γέμισε με «εικόνες» και «αρώματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης