Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην Αγγλία ένα νεαρό άτομο διαγιγνώσκεται με χλαμύδια ή γονόρροια κάθε 4 λεπτά. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των καθημερινών διαγνώσεων των δυο αυτών νοσημάτων αγγίζει τις 400 ανά ημέρα στις ηλικίες 15-24.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) συνιστούν πραγματική απειλή για τους νέους η οποία σχετίζεται με τη μη συνεπή χρήση προφυλακτικού. Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται ακόμα περισσότερο για τη γονόρροια και τα χλαμύδια καθώς  σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα. Πιο συγκριμένα οι 4 στις 10 λοιμώξεις από χλαμύδια στις γυναίκες και σχεδόν οι μισές στους άνδρες είναι ασυμπτωματικές.  Για το λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος προστασίας των νέων είναι η ορθή χρήση προφυλακτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρείται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια προτιμώνται άλλες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως είναι το σπιράλ, και μειώνεται η συστηματική χρήση προφυλακτικού. Οι άλλες μέθοδοι αντισύλληψης όμως δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνουν στοχευόμενες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση της χρήσης του προφυλακτικού από τους νέους. Δεν είναι ζήτημα μιας απλής ενημέρωσης, αλλά πραγματικής κατανόησης του κινδύνου και ώθησης των νέων να αναλάβουν την ευθύνης της δικής τους υγείας και της υγείας των συντρόφων τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ειδικοί στο πλαίσιο της αυτοκριτικής τους παρατηρούν ότι δόθηκε μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια στις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης με στόχο τη μείωση των εφηβικών κυήσεων. Δε δόθηκε όμως η ίδια προσοχή στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Τα συνήθη εμπόδια που υπονομεύουν τη χρήση προφυλακτικού είναι η μειωμένη αισθητικότητα καθώς και το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει στιγματισμός των γυναικών που έχουν μαζί τους πάντα προφυλακτικό.  Είναι απαραίτητο να αλλάξει η κουλτούρα των νέων και να ενισχυθεί η υπεύθυνης στάση απέναντι στη σεξουαλική απόλαυση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί μάλιστα ανησυχούν ακόμα περισσότερο για την επίπτωση που έχει η πανδημία του κορονοϊού στους διαθεσίμους πόρους για την πρόληψη από τα ΣΜΝ. Σε κάθε περίπτωση η υγεία των νέων θα πρέπει σε κάθε χώρα να βρίσκεται υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.  

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης