Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το τακτικό σεξ συμβάλλει σημαντικά  στη συναισθηματική ευημερία ενός ατόμου. Αν και αυτό ισχύει για πολλούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους.

Σε μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 17.744 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν είχαν σεξουαλικές επαφές για 5 χρόνια ή περισσότερο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που δεν έκαναν σεξ ανέφεραν πολύ παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με αυτά που δήλωναν  σεξουαλικά ενεργά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία μπορεί να βιώσουν ως ενοχλητικό οποιοδήποτε ερέθισμα σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το να μην κάνει κανείς  σεξ όταν βρίσκεται σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια ή άγχος. Η συζήτηση για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάθε αίσθησης δυσφορίας.

Για άλλους, η αποχή από το σεξ είναι σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους, όπως , επειδή έχουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, είναι ασεξουαλικοί ή γιατί απλώς επιλέγουν να μην ασχοληθούν με αυτό.

Τα πιθανά οφέλη της αποχής από το σεξ, ανάλογα με το άτομο και την κατάστασή του, περιλαμβάνουν την  απουσία κίνδυνου μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), καθώς και την  αποφυγή μιας βασικής ενδεχομένως  πηγής άγχους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που, έρευνες αναφέρουν ότι το σεξ είναι ένας καλός τρόπος ανακούφισης από το άγχος, σύμφωνα με μια σχετική μελέτη, από τις 10.429 γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία που συμμετείχαν , το 27,5% ανέφερε ότι τους προκαλούσε αγωνία, ενώ μεταξύ εκείνων που είχαν σύντροφο , το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο κι έφτανε στο 81%.

Ορισμένοι διαπιστώνουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος επειδή απελευθερώνει ορμόνες που παράγουν μια προσωρινή βελτίωση της διάθεσης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιλέγουν τη σεξουαλική αποχή είτε ως μέθοδο αποφυγής του άγχους που σχετίζεται με το σεξ είτε για να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους και να επεξεργαστούν ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιου ειδικού τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα τους σχετικά με τη σεξουαλική πράξη.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης