Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη αδένα, συχνά επώδυνη η οποία μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία. Ενώ η οξεία είναι μια προσωρινή κατάσταση που ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, η χρόνια αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να έχει διάρκεια μηνών ή και χρόνων. Η διάγνωση τίθεται εάν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από τρεις μήνες. Ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται καλά στις πρώτες θεραπείες που χορηγούνται.

Η χρόνια προστατίτιδα διακρίνεται σε δυο κατηγορίες ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε. Την βακτηριακή όταν η φλεγμονή προκαλείται από βακτήριο και τη μη βακτηριακή, η οποία μπορεί να προκαλείται από έναν αριθμό αιτών, όπως είναι ένας τραυματισμός ή το στρες και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά από αυτά της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας. Συχνά μάλιστα μπορεί η χρόνια να είναι συνέπεια μιας οξείας βακτηριακής προστατίτιδας που δε θεραπεύτηκε πλήρως. Στην περίπτωση αυτή το άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα του υποχωρούν αλλά δεν εξαφανίζονται.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η λοίμωξη επιμένει είτε γιατί το βακτήριο είναι ανθεκτικό στην αντιβίωση που χορηγείται είτε γιατί η θεραπεία είχε σύντομη διάρκεια. Σύμφωνα με μια μελέτη σε ζώα, κάποια βακτήρια που προσβάλουν το προστάτη σχηματίζουν βιοφίλμ, τα οποία μοιάζουν με την οδοντική πλακά και δυσχεραίνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης.  

Το κύριο σύμπτωμα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας είναι ο πόνος στην πύελο ή στα γεννητικά όργανα, ο οποίος μπορεί να είναι μόνιμος ή να έρχεται και να φεύγει. Άλλα συμπτώματα είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

  • Η συχνή ανάγκη για ούρηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Η δυσκολία κατά την ούρηση
  • Η επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Ο πόνος στο περίνεο, στη μέση, στο όσχεο ή στους όρχεις
  • Ο πόνος κατά την εκσπερμάτιση 
  • Η δυσκολία κατά την εκσπερμάτιση
  • Σημεία λοίμωξης όπως είναι ο πυρετός, η ρίγη, η ναυτία ή ο έμετος 

Εάν ο άνδρας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας προστάτιδας είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική της θεραπεία.

 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης