Πριν από την εκσπερμάτιση το πέος απελευθερώνει τα προσπερματικά υγρά. Η έκκρισή τους γίνεται ακουσία χωρίς ο άνδρας να έχει τον έλεγχο της και ο ρόλος τους είναι κυρίως να προσφέρουν λίπανση για να διευκολύνουν τη διείσδυση του οργάνου. Αν και τα ίδια δεν περιέχουν σπερματοζωάριά είναι πιθανό  να διαφύγουν από τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα κάποια σπερματοζωάρια προς τα προσπερματικά υγρά. Από τη στιγμή μάλιστα που τα σπερματοζωάρια ενδέχεται να παραμένουν  στην ουρήθρα, εάν ο άνδρας  ουρήσει πριν από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάμιξής τους με τα προσπερματικά υγρά. 

Το βασικό ερώτημα είναι εάν μπορεί να επιτευχθεί γονιμοποίηση μέσω των προσπερματικών υγρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε τα προσπερματικά υγρά είναι ένα φυσικό λιπαντικό, άλλα αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν  να μεταφέρουν σπερματοζωάρια προς την ουρήθρα. Επίσης η έκκριση τους δεν ελέγχεται από τον άνδρα με τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται η εκσπερμάτιση. Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι έχει σεξουαλική επαφή χωρίς να χρησιμοποιεί προφυλάξεις, τα προσπερματικά υγρά μπορεί να εισέλθουν στον κόλπο μεταφέροντας σπερματοζωάρια, χωρίς κανείς από τους δυο συντρόφους να το αντιληφθεί. 

Μια μελέτη που εξέτασε το περιεχόμενο των προσπερματικών υγρών, αποκάλυψε ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών είχαν κινούμενα σπερματοζωάρια στο δείγμα τους. Πιο συγκεκριμένα σε 11 από τους 27 συμμετέχοντες βρέθηκαν σπερματοζωάρια και στους 10 από τους 11 τα σπερματοζωάρια αυτά είχαν κινητικότητα. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι το 16.7% των υγιών ανδρών έχει κινούμενα σπερματοζωάρια στα προσπερματικά του υγρά. 

Από τη  στιγμή λοιπόν που τα προσπερματικά υγρά μπορούν να μεταφέρουν σπερματοζωάρια στον κόλπο και δεδομένου ότι οποιοδήποτε ζωντανό σπερματοζωάριο με κινητικότητα μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης από τα προσπερματικά υγρά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

andrologia.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης