Συνέντευξη: Ανδρέας Αθανασούλης

Γυρίζει ολόκληρο τον πλανήτη με όπλο τη ρακέτα της, το μαχητικό της πνεύμα και την αστείρευτη δίψα για το άθλημα που αγαπά και στο οποίο πρωταγωνιστεί. Κατάγεται από την Πρέβεζα και έχει καταφέρει στα 29 της χρόνια να αγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα τουρνουά της WTA, μετρώντας ήδη αρκετούς τίτλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον Στέφανο Τσιτσιπα (Νο.6) και τη Μαρία Σάκκαρη (Νο.5), βρίσκεται στο γκρουπ των Ελληνίδων πρωταθλητριών – μαζί με την Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου (No.141) και την Μιχαέλα Λάκη (Νο.821) -, που αποτελούν την πεντάδα των τενιστών που τρέχουν το ελληνικό τένις στην «χρυσή» εποχή του.

Η Δέσποινα Παπαμιχαήλ βρίσκεται σταθερά στο Top-200 του κόσμου. Μετά το Australian Open και το Roland Garros, αγωνίστηκε στα κορτ του Wimbledon και μίλησε στη «Ζούγκλα» για την εμπειρία της να παίξει στο πιο ιστορικό Grand Slam του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή τρέχει το… career high της, καθώς βρίσκεται στο Νο. 147 του κόσμου, στοχεύοντας στο τέλος του tour να κάνει τη δίκη της υπέρβαση και να μπει ανάμεσα στα 100 πρώτα κορυφαία ονόματα του τένις του γυναικών, που αυτή τη στιγμή έχει ανέβει κατακόρυφα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανεκτίμητη εμπειρία το Wimbledon. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έπαιξα πολύ καλούς αγώνες. Δεν με επηρέασε το ότι δεν είχα προετοιμαστεί στην επιφάνεια και το ευχαριστήθηκα πολύ», είπε η Δέσποινα Παπαμιχαήλ και αναφέρθηκε στο νικηφόρο ματς κόντρα στην Γερμανίδα Εύα Λις, αλλά και στην δεύτερη αναμέτρηση των προκριματικών του Wimbledon, στην οποία δεν κατάφερε να επιβληθεί της Σέρβας Ναταλία Στεφάνοβιτς.

«Έκανα ένα πολύ καλό αγώνα με την Γερμανίδα την Εύα Λις. Έπαιξα ένα πολύ απαιτητικό αγώνα. Την επόμενη ημέρα ξύπνησα και ήμουν πάρα πολύ κουρασμένη γιατί στο γρασίδι πρέπει να είσαι συνέχεια χαμηλά. Δεν σκάει καλά η μπάλα οπότε πρέπει να είσαι και με τα πόδια πάντα έτοιμος. Ξύπνησα αρκετά κουρασμένη και η αλήθεια είναι ότι η Στεφάνοβιτς παίζει ένα παράξενο τένις με πάρα πολλά slice. Στην αρχή δεν μου βγήκαν κάποιες ευκαιρίες να την “σπάσω”, αλλά δεν την “έσπασα”. Πήγαν τα πράγματα στραβά, αλλά δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Δεν είχα μία καλή ημέρα. Ήταν καλύτερή μου, με κέρδισε και πήραμε τα αρνητικά και ήδη προσπαθούμε να δουλέψουμε σε αυτά».

«Νιώθω καλύτερα από ποτέ»

Μπορεί την Τετάρτη να έπαιξε στις εγκαταστάσεις του «All England Lawn Tennis and Croquet Club», ωστόσο πέταξε για τη Νότια Καρολίνα αφού οι υποχρεώσεις της συνεχίζονται και το πρόγραμμα της περιλαμβάνει τη συμμετοχή στο τουρνουά του Τσάρλεστον. Την Τρίτη ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στο αμερικανικό τουρνουά των 100.000 δολαρίων και ευελπιστεί στο χώμα να φτάσει ψηλά.

«Λόγω του ότι παίζεται το κυρίως ταμπλό του Wimbledon δεν έχει πολλά τουρνουά υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη, οπότε αποφασίσαμε να έρθουμε ως την Αμερική για να παίξω ένα τουρνουά 100.000 και να προσπαθήσω για το καλύτερο», σχολίασε και συνέχισε:

«Η αλήθεια είναι ότι νιώθω καλύτερα από ποτέ. Είναι όλα τα πράγματα μέσα μου και γύρω μου σε ένα πρόγραμμα. Δεν κοιτάω τις βαθμολογίες που συνήθιζα να το κάνω, οπότε και οι βαθμολογίες έρχονται. Νιώθω καλά. Παίζω καλά. Είμαι καλά, οπότε στοχεύουμε για ακόμα περισσότερα».

Πάντα στο πλευρό της ο αδερφός της

Η Δέσποινα έχει δίπλα της σε όλα τα ταξίδια τον αδερφός της, Δημήτρη, ο οποίος αποτελεί το στήριγμά της και της προσφέρει την ισορροπία που η ίδια έχει ανάγκη για να μπορεί να αποδίδει στο κορτ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

«Κακά τα ψέματα όταν έχεις ένα άνθρωπο κοντινό σου δίπλα σου σε βοηθάει πάρα πολύ ψυχολογικά. Εγώ με τον αδερφό μου δουλεύουμε και επαγγελματικά, οπότε με βοηθάει και αυτό πολύ γιατί μου προσφέρει και στους δύο τομείς. Παλιά ήταν δύσκολο γιατί δεν μπορούσα να ταξιδεύω ούτε με προπονητή. Τώρα προσπαθώ σιγά-σιγά να χτίσω και το δικό μου team», είπε και συμπλήρωσε:

«Εγώ παίζω καλύτερα στο χώμα. Μου αρέσει και το σκληρό, αλλά επειδή είμαι πολύ μαχήτρια και έχω καλή φυσική κατάσταση στο χώμα, που γενικά οι πόντοι κρατάνε περισσότερο και είναι πιο αργή η επιφάνεια, πιστεύω έχω το κάτι παραπάνω σε σχέση με τις άλλες επιφάνειες».

Η Δέσποινα και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

«Ο στόχος μου είναι να τελειώσω στις πρώτες 100»

Στόχος της Δέσποινας είναι η είσοδος στο Top-100 του κόσμου. Γι αυτό το δύσκολο και πολύ απαιτητικό πλάνο ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στο US Open, ενώ κάθε εβδομάδα προσπαθεί να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί στα τουρνουά που συμμετέχει, δουλεύοντας σκληρά στις προπονήσεις:

«Είναι το τέταρτο Grand Slam. Σου δίνει πάρα πολλούς πόντους και οικονομική βοήθεια. Οπότε θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν είναι ένας μεγάλος στόχος. Βέβαια προσπαθώ και συγκεντρώνομαι κάθε εβδομάδα σε κάθε τουρνουά, γιατί ο στόχος μου είναι να τελειώσω στις πρώτες 100. Δεν θα βγει μόνο από ένα τουρνουά, θα βγει από την καθημερινή δουλειά.

Το άγχος και η πίεση υπάρχει πάντα όταν κάνεις ένα άθλημα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Προσπαθώ να το ευχαριστηθώ όσο μπορώ. Άρχισα να δουλεύω και με μία ψυχολόγο όποτε και εκείνη με βοηθάει στο να αποδεχθώ ότι υπάρχει αυτή η πίεση, αυτό το άγχος, για τους πόντους, για την οικονομική πίεση, αλλά το μυαλό πρέπει να είναι συγκεντρωμένο στο τι πρέπει να κάνω, έτσι ώστε να μπορώ να είμαι 100% συγκεντρωμένη στο στόχο».

«Ο Στέφανος και η Μαρία έδωσαν μεγάλη ώθηση σε όλους μας»

Το ελληνικό τένις ζει τις… glory days του. Η Δέσποινα σημείωσε την ανεκτίμητη ώθηση που πήρε το άθλημα λόγω του Στέφανου Τσιτσιπά και την Μαρίας Σάκκαρη και εξήγησε το πώς η συνεισφορά των δύο καλύτερων Ελλήνων αθλητών όλων των εποχών έχει βοηθήσει την ίδια.

«Για μένα τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Στέφανος και η Μαρία έδωσαν μεγάλη ώθηση σε όλους μας. Έδωσαν και ώθηση στον κόσμο να δει το τένις περισσότερο. Να το στηρίξει και οικονομικά. Οπότε όταν υπάρχει οικονομική στήριξη περισσότερα παιδιά μπορούν να πουν το συνεχίζω και δεν πάω να σπουδάσω ή να κάνω κάτι άλλο. Η ομοσπονδία μας πιστεύει και είναι από πίσω, οπότε με την προσωπική προσπάθειά τους, της Μαρίας, του Στέφανου και των οικογενειών τους έδωσαν μεγάλη ώθηση και βοήθεια σε εμάς που είμαστε από πίσω», υπογράμμισε.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος Τσιτσιπάς, Απόστολος Τσιτσιπάς

«Ναδάλ, Φέντερερ και Τζόκοβιτς είναι από τους καλύτερους του παγκόσμιου αθλητισμού»

Αναφορικά με το παγκόσμιο τένις η Δέσποινα Παπαμιχαήλ έχει προτίμηση τόσο στον Ράφα Ναδάλ, όσο και στην Ζαστίν Ενέν, λόγω του μαχητικού τους πνεύματος, ωστόσο τόνισε ότι οι θρύλοι όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ρότζερ Φέντερερ, είναι από τους καλύτερους αθλητές όχι μόνο του τένις, αλλά του παγκόσμιου αθλητισμού.

«Είναι μία ερώτηση που δυσκολεύομαι να απαντήσω. Γενικά θα έλεγα Ναδάλ λόγω της ψυχολογίας του και του ότι πάντα παλεύει, αλλά δεν μπορώ να διαλέξω. Θα έλεγα Ναδάλ, αλλά και οι τρεις έχουν κάνει άθλους. Είναι για μένα από τους καλύτερους αθλητές, όχι μόνο του τένις, αλλά του παγκόσμιου αθλητισμού».

Αναφορικά με το γυναικείο τένις, αλλά και την Ζαστίν Ενέν, που αποτελεί είδωλό της δήλωσε: «Πάντα ήταν το είδωλό μου. Μου άρεσε πως έπαιζε, άλλαζε ρυθμούς. Δεν ήταν η κλασική τενίστρια που χτύπαγε πολύ δυνατά από πίσω. Τώρα μου αρέσει και η Μπάρτι, η Σφίοντεκ… Για μένα γενικά το γυναικείο τένις έχει ανέβει κατακόρυφα».

Η Δέσποινα και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο Όπεν της Αυστραλίας

Η Δέσποινα ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τις υποχρεώσεις της στο χώμα και βάζει πλώρη για το Top-100 έχοντας μπροστά της τις σκληρές επιφάνειες με κορύφωση το Grand Slam του US Open. Το πείσμα της για διάκριση και η θέλησή της να φτάσει ψηλότερα αποτελούν απαραίτητο διαβατήριο, ενώ κάθε ημέρα που περνάει νιώθει πως ο τελικός της στόχος είναι ακόμα πιο κοντά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης