Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Μία πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία του Κολυμβητικού Ομίλου Πειραιά έλαβε χώρα στο ΝΑΣ, στο Μικρολίμανο, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συνέντευξη Τύπου, που αφορούσε την επανίδρυση του Ομίλου μετά από 80 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιστορικότερος με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία κολυμβητικός σύλλογος στον Πειραιά, είχε ιδρυθεί αρχικά το 1899, με σκοπό τότε τη διάσωση των θαλασσίων λουτρών του Πειραιά, στην πορεία  υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας ενώ το 1936 κέρδισε και πρωτάθλημα στην κολύμβηση. Σταμάτησε τη λειτουργία του, παραμονές του πολέμου του 1940 και μετά τον πόλεμο δεν κατάφερε να επανασυσταθεί.  Ωστόσο από τη στιγμή της επανίδρυσής του το Δεκέμβριο του 2019, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων του, αφήνει ήδη έντονο το αποτύπωμά του στα κολυμβητικά δρώμενα.

Απο αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ξάνθης, ο πρόεδρος Απόστολος Μπουκουβάλας, ο προπονητής Νίκος Σίδερης, κι ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Δημητριάδης, ενώ όρθιος διακρίνεται ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Γιάννης Κορακής

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, μίλησαν οι στυλοβάτες του Κ.Ο.Π, δηλαδή ο πρόεδρος,  Απόστολος Μπουκουβάλας, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Ξάνθης, που είναι εκ των βασικών χορηγών της ομάδας με την Baudouin Moteurs, ο επικεφαλής προπονητής του συλλόγου Νίκος Σίδερης, κι ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Δημητριάδης, ο οποίος στηρίζει και οικονομικά την προσπάθεια ενώ χορηγός με την εταιρεία Diachel είναι και ο Γιάννης Ντρέντζιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα διάρκεια της παρουσίασης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην νέα αρχή του συλλόγου, και στη γρήγορη ανάπτυξη του, με την συνεχώς αυξανόμενη συρροή νεαρών αθλητών. Παράλληλα, έγινε αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν καθώς ο ΚΟΠ μεγαλώνει, με βασικότερο αυτό του χώρου προπόνησης, καθώς για τους διαρκώς αυξανόμενους αθλητές της ομάδας διατίθεται μόλις μια διαδρομή για να προπονούνται στο Κολυμβητήριο  «Π. Καπαγέρωφ» του Πειραιά, έναντι τεσσάρων και τριών που χρησιμοποιούν αντίστοιχα τα τμήματα του Ολυμπιακού και του Εθνικού. Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά και για τον μελλοντικό σχεδιασμό που προβλέπει ακόμη και την κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων δηλαδή ένα κολυμβητικό κέντρο για την ομάδα.

Ο πρόεδρος του ΚΟΠ Μπουκουβάλας Απόστολος, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια παράγων του Εθνικού, όντας ο άνθρωπος του ανακάλυψε τον «παγκόσμιο» Κριστιάν Γκολομέεφ,  ανέφερε στις δηλώσεις του για τη νέα αυτή προσπάθεια:  

Ο πρόεδρος του ΚΟΠ Απόστολος Μπουκουβάλας, αναλύει τα πλάνα του, αποκαλύπτοντας και την πρόθεση του να δημιουργήσουν, ένα αθλητικό κέντρο για την ομάδα

 

 

«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το χώρο και πραγματικά έχω μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό. Η επανίδρυση του ΚΟΠ πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, ενώ πέρσι είχαμε την πρώτη χρονιά στα αθλητικά καταγράφοντας επιτυχίες. Όσον αφορά το ιστορικό σκέλος της υπόθεσης, ο ΚΟ Πειραιά ιδρύθηκε στα τέλη του 1899, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και το 1936 κέρδισε το πρωτάθλημα στην κολύμβηση. Πέρσι στην πρώτη μας χρονιά, ενώ ξεκινήσαμε με τρεις μόλις αθλητές, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους 70 και να καταγράψουμε επιτυχίες στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το τμήμα ξεκίνησε πολύ δυναμικά έχοντας ως προπονητή τον καταξιωμένο στον χώρο της κολύμβησης Νίκο Σίδερη, παλιό πρωταθλητή Ελλάδος στο πρόσθιο» ανέφερε αρχικά ο κ. Μπουκουβάλας και στη συνέχεια μίλησε για το όνειρο της δημιουργίας ενός κολυμβητηρίου για το σύλλογο: «Από την πλευρά μου, μαζί με κάποιους συνεργάτες μου μηχανικούς, ήδη έχουμε εκπονήσει μία μελέτη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κολυμβητήριο, ένα αθλητικό κέντρο για την ομάδα. Η μελέτη υπάρχει, τα αρχιτεκτονικά σχέδια υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε, ψάχνουμε χώρο για να το κάνουμε. Περιμένουμε απαντήσεις. Καλούμε άμεσα την πολιτεία να βοηθήσει, έχουμε διάθεση και όρεξη, διαθέτουμε τα χρήματα μας αλλά “τρώμε πόρτες”. Θεωρώ ότι μία σοβαρή δουλειά γίνεται αυτή τη στιγμή στον σύλλογο μας, μεγαλώνουμε ταχύτατα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας, όποιος ιδιώτης θελήσει να υποστηρίξει την μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται από το σύλλογο, είναι ευπρόσδεκτος. Όποιος αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί το όνειρο μας και να συνδράμει σε αυτό είναι σημαντικός στο έργο που γίνεται».

 

Νίκος Σίδερης: Θέλουμε να κάνουμε μεγάλο αθλητικό θόρυβο στις πισίνες

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής προπονητής του τμήματος Κολύμβησης Νίκος Σίδερης, παλιός πρωταθλητής Ελλάδας στο πρόσθιο και με σημαντικές διακρίσεις σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς αγώνες, αναφέρθηκε διεξοδικά στη νέα αυτή προσπάθεια  κάνοντας παράλληλα έκκληση για τον καλύτερο διαμοιρασμό των διαδρομών προπόνησης στο κολυμβητήριο «Π. Καπαγέρωφ», ανάμεσα στα τρία σωματεία, Ολυμπιακό, Εθνικό και ΚΟΠ.

«Υπηρετώ πολλά χρόνια την κολύμβηση αρχικά σαν αθλητής και μετέπειτα σαν προπονητής τα τελευταία 24 χρόνια. Έχω αγωνιστεί στις μεγαλύτερες ομάδες τις χώρας μας, έχω γνωρίσει πολλούς προέδρους, πολλά ΔΣ και έχω αποχωρήσει τελευταίος από μεγάλη ομάδα ως επικεφαλής προπονητής, γιατί έτσι πιστεύω ότι πρέπει να συμβαίνει, ο επικεφαλής προπονητής να είναι ο τελευταίος που αφήνει την ομάδα. Στόχος μου είναι να περάσω στους νεαρούς αθλητές το όραμα του αθλητισμού.

Από την αρχή που μιλήσαμε με τον κ. Μπουκουβάλα, αντιλήφθηκα ότι εδώ υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό αλλά μου φάνηκε πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να υλοποιηθεί το όραμα αυτό, γιατί οι ανταγωνιστές μας στον Πειραιά είναι ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός, δύο τεράστιοι σύλλογοι, με κόσμο και διαφορετική στήριξη. Η τρέλα όμως που μας διακατέχει αμφότερους για το άθλημα, αποτελεί οδηγό των προσπαθειών μας» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Σίδερης, για να προσθέσει ακολούθως:

 

 

«Πέρσι στις 13 Σεπτέμβρη του 2021, στο ξεκίνημα μας, μάς εμπιστεύτηκαν συνολικά τρεις (3) αθλητές που δεν ήταν στο τοπ 50 στην κατάταξη της Ομοσπονδίας και μηδέν (0) παιδιά στα τμήματα εκμάθησης. Ξεκινήσαμε την πρώτη σεζόν εκμάθησης, βήμα – βήμα και φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς να έχουμε περισσότερα από 60 παιδιά στην εκμάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι κάναμε κάτι καλά γι’ αυτό και μας εμπιστεύτηκαν. Κάποιοι άνθρωποι λοιπόν, και συγκεκριμένα οι γονείς, διακρίνουν σε μας καλές πιθανότητες εξέλιξης και ανέλιξης των παιδιών τους. Ακολούθως μας εμπιστεύτηκαν πολλοί χορηγοί και μας στήριξαν και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συνέδραμαν και συνδράμουν ουσιαστικά στην προσπάθεια μας. Ο πρόεδρος Απόστολος Μπουκουβάλας είναι ένας άνθρωπος που βάζει το χέρι στην τσέπη, και για να το πω λαϊκά, το έχει μόνιμα εκεί για να βγάζει συνέχεια χρήματα και να βοηθάει το τμήμα».

 

Σε ότι αφορά τη φετινή σεζόν και την κατακόρυφη αύξηση των παιδιών στο κολυμβητικό τμήμα του συλλόγου, ο Νίκος Σίδερης, όντας ο μοναδικός έλληνας προπονητής που έχει πιστοποίηση προπονητή διεθνούς επιπέδου από την FINA (παγκόσμια κολυμβητική ομοσπονδία), αναφέρει: «Φέτος ξεκινήσαμε με μία μικρή καθυστέρηση, στις 19 Σεπτεμβρίου και αυτή τη στιγμή είμαστε σε ανοδική ανάπτυξη κατά 85% – 90%  συγκριτικά με πέρσι. Ξεκινήσαμε με περισσότερα από 70 παιδιά, ήδη φθάνουμε τα 100 σε όλες τις ηλικιακές κλίμακες, κι αν συνεχίσουμε έτσι θα υπερδιπλασιάσουμε τον κόσμο μας. Αυτό μας δίνει δύναμη και συνάμα μας γεμίζει ευθύνη. Αν είμαστε καλά όμως φέτος θα κάνουμε μεγάλο αθλητικό θόρυβο, θα μας ακούτε συχνά. Το όραμα μου είναι μαζί με ανθρώπους όπως ο κ. Μπουκουβάλας, να πάμε τον σύλλογο πιο ψηλά. Μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά σωματεία είναι αιμοδότες του ελληνικού αθλητισμού. Το θέμα είναι πως εμείς οι προπονητές, πρέπει να βγάλουμε αθλητές που θα ξεπεράσουν τους σπουδαίους που ήδη έχουμε. Φιλοσοφία μου είναι ότι στο κολύμπι δεν απορρίπτεις κανένα αθλητή ή αθλήτρια. Δίνεις ευκαιρίες και δοκιμάζεις όλους και όλες. Δεν βγάζεις πρωταθλητές, ηλικίας 10 και 12 ετών, δεν μοιράζεις τόσο νωρίς τίτλους, ούτε βαφτίζεις πρωταθλητές. Υπάρχει ένα μονοπάτι που οφείλει ο προπονητής να ακολουθεί, κάθε αθλητής ή αθλήτρια ξεκινάει να διαπλάθεται σιγά –σιγά από 4 ετών και συνεχίζει να προοδεύει και ν’ αναπτύσσεται μέσα από την προπόνηση σταδιακά ακόμη και μέχρι την ηλικία των 24 ετών».

 

 

Ο προπονητής του ΚΟΠ Νίκος Σίδερης, μιλάει για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς χώρου προπόνησης

 

Μεγάλο μας πρόβλημα η έλειψη επαρκούς χώρου προπόνησης –  Δεν μας αρκεί η μια διαδρομή

 

 

 

 

Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, πέρα από το μεράκι και τη διάθεση των ανθρώπων του συλλόγου θα πρέπει να επιλυθεί με τη βοήθεια της Πολιτείας και της ΓΓΑ, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο μίλησαν, τοσο ο πρόεδρος όσο και ο προπονητής του ΚΟΠ.  «Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αφορά τον χώρο προπόνησης, πράγμα πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο ως σύλλογος. Αλλά όταν έχεις να δουλέψεις με 12 και 14 παιδιά στο στάδιο της εκμάθησης των τεσσάρων στυλ κολύμβησης, σε μια μόλις διαδρομή, αυτό πρακτικά αλλά και ουσιαστικά δεν γίνεται. Γι’ αυτό ζητάμε τη μέριμνα όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και της πολιτείας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έχουμε στο  Παπαστράτειο, το «Π. Καπαγέρωφ» δηλαδή, μόλις μία διαδρομή, ζητήσαμε κάποιες ώρες επιπλέον να τη χρησιμοποιούμε και μας αρνήθηκαν, λόγω περιορισμού χώρου και χρόνου. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις (4), ο Εθνικός τρεις (3), και εμείς μόλις μία διαδρομή κι αυτή ως τις 21.15, ενώ το κολυμβητήριο μενει ανοικτό ως τις 23:00. Το ίδιο συμβαίνει και στο κολυμβητήριο της σχολής Ναυτικών δοκίμων, όπου έχουμε επίσης μία, έναντι των άλλων δύο συλλόγων που έχουν από τρεις. Διεκδικούμε λοιπόν αναλογικά κάτι παραπάνω, αυτό που ουσιαστικά μας αναλογεί, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους νέους αθλητές που θα ξεπεράσουν τους ήδη υπάρχοντες».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης