Το «μεγάλο» καλάθι του Κώστα Σλούκα δύο δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, χάρισε μία πολύ σπουδαία νίκη στον Ολυμπιακό κόντρα στη Φενέρμπαχτσε με 67-65, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Euroleague. Η μεγάλη προσωπικότητα του διεθνή Έλληνα γκαρντ, που «μίλησε» στο τέλος, αλλάζοντας τις ισορροπίες σε ένα ματς που είχε αρχίσει να… στραβώνει για τους Πειραιώτες, «ανέβασε» πλέον τους «ερυθρόλευκους» στο 5-2 (και στο 5-0 εντός ΣΕΦ), την ώρα που οι Τούρκοι «υποχώρησαν» στο 2-5, χάνοντας άλλο ένα ματς (το τέταρτο) στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Το ματς στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν κλειστό με τις δύο ομάδες να δίνουν βάρος στην άμυνα. Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ έδωσαν προβάδισμα 5-0 στον Ολυμπιακό με την Φενέρ να ισοφαρίζει με τους Γκούντουριτς και Ντόρσεϊ. Οι Τούρκοι προηγήθηκαν πρώτη φορά 10-9 με καλάθι του Ντε Κολό, όμως στη συνέχεια τα τρίποντα του Ντόρσεϊ και του Παπανικολάου, μαζί με ακόμα δύο πόντους του Ντόρσεϊ έφεραν τους «ερυθερόλευκους» στο +7 (19-12). Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε 19-14 με προσπάθεια του Νάντο Ντε Κολό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με Βεζένκοφ και Φαλ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 23-14 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όμως η Φενέρ με επί μέρους σκορ 13-4 ισοφάρισε σε 27-27. Κάπου εκεί οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν το γκάζι, έκλεισαν την άμυνά τους, έτρεξαν τους Τούρκους και με σωστές επιλογές στην επίθεση και πρωταγωνιστές τους Σλούκα, Ζαν Σαρλ και Λαρεντζάκη έτρεξαν σερί 13-0 (40-27). Με τρίποντο του Λαρεντζάκη το σκορ έφτασε στο 45-32, ενώ στον αιφνιδιασμό η Φενέρ κάρφωσε με τον Βέσελι για να διαμορφωθεί το 45-34 του ημιχρόνου.

«Γκαζωμένος» μπήκε ο Ολυμπιακός και στο τρίτο δεκάλεπτο, βρίσκοντας σκορ από τους Φαλ, Βεζένκοφ, Γουόκαπ και διατηρώντας σταθερά διψήφια διαφορά. Στα τελευταία 3’18’’ ωστόσο, οι Πειραιώτες άρχισαν να χάνουν την προσήλωσή τους στην άμυνα και να μην έχουν υπομονή στην επίθεση, με αποτέλεσμα η Φενέρμπαχτσε να «επιστρέψει» βρίσκοντας λύσεις απ’ τον Πολονάρα και να κλείσει την περίοδο με 11-0 σερί, που έριξε τη διαφορά στους δύο πόντους.

Ο Ολυμπιακός δεν βελτίωσε την επιθετική εικόνα του, ούτε στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, παραμένοντας «κολλημένος» στους 55 πόντους και δίνοντας την ευκαιρία στη Φενέρ να αυξήσει το σερί της σε 16-0 και να περάσει μπροστά με 3 πόντους. Οι Γκούντουριτς και Βέσελι έκαναν όλη τη «ζημιά» για τον Ολυμπιακό, που έβρισκε σκορ μόνο από βολές, μέχρι το καλάθι και φάουλ του Κώστα Σλούκα στο 4’51’’ πριν το φινάλε, που έφερε το ματς ξανά στα ίσα (62-62).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άμυνα του Ολυμπιακού συνέχισε να τον κρατάει «ζωντανό» στο ματς, την ώρα που στην επίθεση ασφυκτιούσε και δεν μπορούσε να βρει λύσεις απέναντι στο ψηλό σχήμα που επέλεξε ο Τζόρτζεβιτς. Στο 1’39’’ ο Κώστας Σλούκας «χτύπησε» και πάλι και με εύστοχο τρίποντο έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στους «ερυθρόλευκους» (65-62), όμως στα 39’’ ο Έλληνας άσος έκανε φάουλ στον Πολονάρα, ο οποίος ευστόχησε και στο δίποντο και έφερε ξανά τον αγώνα σε ισορροπία (65-65).

Στο τέλος όμως μίλησε η προσωπικότητα του Σλούκα. Αφού οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν πρώτα πολύ καλή άμυνα στην τελευταία επίθεση των Τούρκων, ο Έλληνας γκαρντ πήρε την μπάλα στα χέρια του, επιτέθηκε και στα δύο δευτερόλεπτα σούταρε με όση καμπύλη χρειαζόταν για να την περάσει πάνω απ’ τα απλωμένα χέρια του Βέσελι και να σκοράρει για το 67-65, «σκοτώνοντας» την πρώην ομάδα του. Το τρίποντο του Γκούντουριτς λίγο κάτω από το κέντρο με τη λήξη του αγώνα δεν βρήκε στόχο κι ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία πολύ μεγάλη νίκη, που τον κρατάει σταθερά, στα… υψηλά «πατώματα» της βαθμολογίας της Euroleague.

Τα δεκάλεπτα: 19-14, 45-34, 55-53, 67-65.

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 3 (1), Ντόρσεϊ 10 (2), Λαρεντζάκης 10 (2), Φαλ 10 (9ρ.), Σλούκας 14 (3/4 τρ.), Βεζένκοφ 7 (1), Πρίντεζης, Παπανικολάου 5 (1), Ζαν-Σαρλ 4, ΜακΚίσικ 4.

Φενερμπαχτσέ (Σάσα Τζόρτζεβιβιτς): Χαζέρ 2, Μαχμούτογλου 6 (2), Ντε Κολό 10, Χένρι 8, Πιέρ 4, Γκούντουριτς 10 (2), Βέσελι 14 (9ρ.), Μπούκερ 2, Πολονάρα 9 (1), Ντουβερίογλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης