Τελικώς, το φαινόμενο των διαμαρτυριών για τη διαιτησία είναι παγκόσμιο… Από τον κανόνα δεν εξαιρείται η Γαλλία, όπου η διαμάχη για το θέμα στην αρχή της σεζόν είναι ατελείωτη. Ενώ είχαν ήδη σημειωθεί δεκαέξι αποβολές κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών αγωνιστικών ημερών, υπάρχουν τώρα συνολικά 34 κόκκινες κάρτες σε οκτώ ημέρες, ενώ στη Ligue 2 είναι ήδη 45 οι κόκκινες κάρτες που μοιράστηκαν σε εννέα αγωνιστικές.

Για τη σύγκριση, οι αριθμοί στο ισπανικό πρωτάθλημα είναι 19 αποβολές σε 6 ημέρες, ενώ σ΄ αυτό της Ιταλίας 15 κόκκινες σε 7 αγωνιστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως κάθε χρόνο, στην αρχή κάθε σεζόν, ορίσαμε έναν συγκεκριμένο αριθμό οδηγιών. Δώσαμε ξανά έμφαση στην προστασία των παικτών και στη σωματική τους ακεραιότητα, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ένας αγώνας τελειώνει με δύο ή περισσότερους τραυματισμούς σε κάθε πλευρά. Το άλλο μάθημα της περασμένης σεζόν είναι η αύξηση των διαφωνιών», εξήγησε στην αρχή της σεζόν ο Στεφάν Λανουά, αναπληρωτής τεχνικός διευθυντής της διαιτησίας στη Ligue 1.

Μόνο που τα τελευταία γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο ανησυχούν όλο και περισσότερο τους συλλόγους. Στο γήπεδο «Auguste-Delaune», η Ρεμς έχασε τον Μπράντλεϊ Λοκό, ο οποίος αποβλήθηκε στο 22ο λεπτό επειδή χτύπησε στον αστράγαλο τον Μονεγάσκο Μπριλ Εμπολό.

Ο διαιτητής Μπολενγιέρ έδειξε αμέσως την κόκκινη κάρτα, παρόλο που η επαφή των δύο παικτών ήταν αμφίβολη. «Ο διαιτητής σκότωσε τον αγώνα. Μίλησα με τον προπονητή της Μονακό (Φιλίπ Κλεμέντ) και είπε επίσης ότι δεν ήταν κόκκινη κάρτα. Ο βοηθός διαιτητής δεν έχει παίξει πολύ ποδόσφαιρο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε το VAR», εξήγησε ο Όσκαρ Γκαρθία, προπονητής της Ρεμς, μετά το τη βαριά ήττα της ομάδας του (0-3).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πέμπτη εφετινή αποβολή για τη Ρεμς, που έπαιξε για περισσότερο από το ένα τέταρτο του χρόνου παιχνιδιού της με αριθμητικό μειονέκτημα (720 λεπτά) από την αρχή της σεζόν. «Μας χρεώνουν κάτι. Αλλά δεν ξέρω τι. Λυπάμαι για τους παίκτες μου, γιατί ο διαιτητής έπαιξε με τη δουλειά τους», πρόσθεσε ο Γκαρθία στη συνέντευξη Τύπου.

Μετά από μια εξήγηση με τους παίκτες της Ρεμς και τον αρχηγό Γιουνίς Αμπντελχαμίντ, ο διαιτητής απάντησε ότι ήταν «μια ανεξέλεγκτη χειρονομία και σε κάθε ανεξέλεγκτη χειρονομία, πρέπει να βάζουμε κόκκινο». Ο Μπολενγιέρ θα μπορούσε τότε να έχει αποβάλει και τον μέσο της Μονακό, Μανιέ Ακλιουτσέ, ο οποίος χτύπησε τον τερματοφύλακα της Ρεμς Γιεχβάν Ντιούφ ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος, αλλά επέλεξε να βγάλει την κίτρινη και η έλλειψη συνέπειας αποδοκιμάστηκε από τους γηπεδούχους.

Στο στάδιο Allianz Riviera της Νίκαιας οι θεατές μετά βίας κατάφεραν να απολαύσουν την έναρξη του αγώνα, καθώς ο ρέφερι Ντεπεσί απέβαλε τον Ζαν-Κλερ Τοντιμπό μετά από εννέα δευτερόλεπτα παιχνιδιού!! Ρεκόρ από τότε που η εταιρεία Opta ανέλαβε τη στατιστική κάλυψη της διοργάνωσης (2006-07). Ο αμυντικός της Νις τιμωρήθηκε επειδή «γκρέμισε» τον επιθετικό της Ανζέ Αμπντάλα Σίμα, ο οποίος έφευγε μόνος του προς την αντίπαλη εστία, αλλά δεν ήταν ο τελευταίος αμυντικός κι αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του σχετικού κανόνα.

«Μια αυθαίρετη επιλογή που με συγκλονίζει και καταδικάζει την ομάδα μου να ξεκινήσει τον αγώνα με μεγάλο μειονέκτημα. Οι αποφάσεις των διαιτητών στην αρχή της σεζόν είναι πολύ αμφισβητήσιμες, ακόμη και σκανδαλώδεις και ελπίζω ότι η LFP (Λίγκα) θα κάνει κάτι για να το διορθώσει», έγραψε ο Τοντιμπό στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αποβολή του.

Στο δεύτερο ημίχρονο του ίδιου αγώνα, που βρήκε νικήτρια τη φιλοξενούμενη Ανζέ με 1-0, ο Ντεπεσί τιμώρησε τον Σοφιάν Μπουφάλ με δεύτερη κίτρινη για «θέατρο» στην περιοχή, όταν ήταν προφανές ότι έχει χτυπηθεί. Μια «περίεργη» αποβολή για τον προπονητή του, Ζεράλ Μπατίκλ.

Σε παύση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λόγω του διεθνούς διαλείμματος για το UEFA Nations League, η Ligue 1 έχει μπροστά της ένα διάστημα για να μελετήσει το ζήτημα της διαιτησίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης