Η UEFA ξεκινά με αφορμή την έναρξη του Euro U21 σε Ουγγαρία-Σλοβενία, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, «Cleaner Air, Better Game» (καθαρότερος αέρας, καλύτερο παιχνίδι), επισημαίνοντας την αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή, σε περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων (24-31 Μαρτίου) και των νοκ-άουτ (31 Μαΐου – 6 Ιουνίου), η UEFA θα ηγηθεί μιας σειράς πιλοτικών πρωτοβουλιών. Ανάμεσα τους, μια ειδική πλατφόρμα Count Us In, που καλεί την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα να δεσμευτεί για μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα: περπάτημα ή ποδηλασία περισσότερο, περιορισμός της οικιακής θέρμανσης, μείωση της σπατάλης τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η εκστρατεία “Cleaner Air, Better Game” μπορεί να εμπνεύσει όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να αναλάβουν μικρές ατομικές πρωτοβουλίες, θα υπάρξουν συλλογικά οφέλη για όλη την κοινωνία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν, ανακοινώνοντας την έναρξη της εκστρατείας.

«Το ποδόσφαιρο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κακή ποιότητα του αέρα απειλεί τη μακροπρόθεσμη υγεία της κοινωνίας και του αθλητισμού», πρόσθεσε. Η ΕΕ εκτιμά ότι 130 πόλεις στην Ευρώπη δεν πληρούν τα πρότυπα που ορίζει η νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τον πρόωρο θάνατο 400.000 πολιτών κάθε χρόνο στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της UEFA υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, δεσμεύοντας να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια εμβέλεια του ποδοσφαίρου για να ευαισθητοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για να σώσουν τον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης