Μια αυθεντική πόλη με χρώμα και ζωντάνια, χαρμάνι φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και παράδοσης. Οι Σέρρες, ένα σύγχρονο αστικό κέντρο της Μακεδονίας με σημαντικά αξιοθέατα μέσα στην πόλη και στη γύρω περιοχή, προσφέρονται για διακοπές γεμάτες μοναδικές εμπειρίες.

Στις Σέρρες ή «στα Σέρρας», όπως λένε οι ντόπιοι, θα απολαύσετε βόλτες σε ευρύχωρες πλατείες και πεζοδρόμους, αλλά και εξορμήσεις σε πανέμορφα φυσικά τοπία, ζεστή φιλοξενία και νοστιμιές στα ουζερί και τις ταβέρνες. Θα ανακαλύψετε ψηφίδες από το παρελθόν της πόλης που επέζησε μες στους αιώνες, παρά τις επιθέσεις και πυρπολήσεις εχθρών, και θα δείτε μνημεία αρχιτεκτονικής από την εποχή της οικονομικής και πνευματικής άνθησης των Σερρών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παλμός της πόλης χτυπά στην πλατεία Ελευθερίας και στους γύρω πεζοδρόμους. Στην κεντρική πλατεία αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται στο εντυπωσιακό Μπεζεστένι, τη σκεπαστή οθωμανική αγορά του 14ου αιώνα, ένα εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίριο με έξι σφαιρικούς θόλους. Πρόκειται για ένα από τα τρία στολίδια της ισλαμικής αρχιτεκτονικής που διασώζονται στην πόλη ύστερα από την πυρπόλησή της από τους Βούλγαρους κατά την αποχώρησή τους μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στην πλατεία Εμπορίου δεσπόζει το Ζινζιρλί Τζαμί, με τον μολυβένιο τρούλο, ένα έργο εξαιρετικής αισθητικής της περίφημης αρχιτεκτονικής σχολής Σινάν, η οποία διέπρεψε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η κατασκευή του ανάγεται στον 16ο αιώνα. Το τέμενος είχε παραμείνει κλειστό για δύο αιώνες και επαναλειτούργησε το 2013 ως χώρος πολιτισμού, με εκδηλώσεις και εκθέσεις, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων θα βρείτε το Τέμενος Μεχμέτ Μπέη ή Αχμέτ Πασά (1493), το αρχαιότερο και μεγαλύτερο σωζόμενο τζαμί στις Σέρρες, το οποίο ήταν διάσημο στα οθωμανικά χρόνια. Ο τρούλος του έχει διάμετρο 14,58 μέτρα, ενώ οι τοίχοι στο εσωτερικό ήταν επιχρυσωμένοι.

Η περιήγηση στην πόλη προσφέρει εκπλήξεις και ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες. Δοκιμάστε τη διάσημη σερραϊκή μπουγάτσα με αλμυρή ή γλυκιά γεύση, τον παραδοσιακό ακανέ, εδέσματα και σπεσιαλιτέ με αγνά τοπικά προϊόντα για τα οποία έχουν να περηφανεύονται οι ντόπιοι. Οι Σερραίοι μπορούν να περηφανεύονται και για τις φυσικές ομορφιές που περιβάλλουν την πόλη τους. Οι επιλογές για εξορμήσεις στη φύση και για επισκέψεις σε αξιοθέατα είναι πολλές.

Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων

Το όμορφο πάρκο είναι ο πνεύμονας της πόλης και χώρος αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Χείμαρροι, ρυάκια, αιωνόβια πλατάνια, μια τεχνητή λίμνη, γεφυράκια, μονοπάτια, δρομάκια για ποδήλατο και ένας δασικός δρόμος χιλιομέτρων, που κάνει απόλαυση τον περίπατο ή το τζόκινγκ.

Ακρόπολη των Σερρών

Στον πευκόφυτο λόφο του Κουλά θα απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης και του κάμπου. Εκεί θα δείτε τα ερείπια μίας άλλοτε ισχυρής βυζαντινής ακρόπολης, χτισμένης τον 9ο αιώνα μ.Χ. στη θέση αρχαίου φρουρίου που υπεράσπιζε την πόλη τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. Το σημαντικότερο σωζόμενο κτίσμα είναι ο «Πύργος του Ορέστη», ο οποίος ήταν τμήμα του εσωτερικού τείχους στη δυτική πλευρά του λόφου.

Άγιος Ιωάννης

Το καταπράσινο προάστιο βρίσκεται μόλις 2 χλμ. μακριά από την πόλη. Κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια κυλούν άφθονα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και μία λίμνη. Αγαπημένος προορισμός για τους Σερραίους, για βόλτα που καταλήγει στην πλατεία με τις ταβέρνες.

Δάσος του Λαϊλιά

Ειδυλλιακό τοπίο με πεύκα και οξιές θα συναντήσετε στα 25 χλμ. βόρεια των Σερρών. Το δάσος του Λαϊλιά, με 514 είδη χλωρίδας, έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Στη βόρεια πλευρά του Λαϊλιά, στον ορεινό όγκο της Βροντούς, θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Στις πίστες του διεξάγονται αγώνες καταβάσεων και δρόμου αντοχής.

Λίμνη Κερκίνης

Η φημισμένη λίμνη σπάνιας ομορφιάς είναι ένας πλούσιος υδροβιότοπος και μία από τις καλύτερες περιοχές στην Ευρώπη για παρατήρηση πτηνών. Δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά, βουβάλια στις όχθες, νούφαρα, υδρόβια δέντρα και πιο πέρα άγριες ιτιές μπορείτε να θαυμάσετε κάνοντας βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες», που πλέουν ήσυχα στα νερά. Η λίμνη δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στο χωριό Λιθότοπος το 1932.

Άνω Πορόια

Το γραφικό χωριό στους πρόποδες του όρους Μπέλες προσφέρει εξαιρετική θέα στη λίμνη Κερκίνη και στον κάμπο των Σερρών. Οξιές, θεόρατα πλατάνια, ρυάκια, σοκάκια με σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και αρχοντικά συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό του χωριού.

Αμφίπολη

Στα νότια της πόλης των Σερρών και σε απόσταση 55 χλμ., βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης και το μουσείο με ευρήματα από τους προϊστορικούς έως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Εκεί θα δείτε το περίφημο λιοντάρι της Αμφίπολης, επιτάφιο μνημείο του 4ου αιώνα π.X. το οποίο, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, στήθηκε προς τιμήν του Λαομέδοντα, επιφανούς τριηράρχου και στενού φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σπήλαιο Αλιστράτης

Ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης εντυπωσιάζει όχι μόνο με το μέγεθός του, αλλά και με τους πολύμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς του. Έχει συνολικό μήκος διαδρομών περίπου 3 χλμ., πανύψηλες οροφές και πλούσιο διάκοσμο με υπερμεγέθεις σταλακτίτες και εκκεντρίτες, σπάνιους σχηματισμούς που ακολουθούν ακανόνιστες κατευθύνσεις.

Φαράγγι Αγγίτη

Δίπλα στο σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη που εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ. Μπορείτε να εξερευνήσετε την περιοχή με ποδήλατο ή κάνοντας πεζοπορία κατά μήκος του φαραγγιού.

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Στα νοτιοδυτικά της πόλης βρίσκεται το μεγαλύτερο αυτοκινητοδρόμιο των Βαλκανίων και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Η πίστα, μήκους 3.186 μέτρων, φιλοξενεί αγωνιστικές ομάδες αυτοκινήτων και μοτοσικλέτας και έχει προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι επιπέδου Formula 3. Οι λάτρεις της ταχύτητας μπορούν να δοκιμάσουν εδώ τις ικανότητες των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών τους.

Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε:

  • Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων, το οποίο παρουσιάζει υποδειγματικά τον τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων μέσα από αντικείμενα και αρχειακό υλικό.
  • Τη μονή Τιμίου Προδρόμου. Στη χαράδρα του Μενοικίου όρους, μέσα στα πεύκα και τα κυπαρίσσια, θα βρείτε το πιο όμορφο ιστορικό μοναστήρι της περιοχής, χτισμένο στα τέλη του 13ου αιώνα.
  • Τις φυσικές ιαματικές πηγές (Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου ή Αγκίστρου), γνωστές για τα ευεργετικά νερά τους, που προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης