Πληροφορίες
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Luigi’s Mansion 3
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Next Level Games
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Action/Adventure
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 31 Οκτωβρίου 2019

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 200 τίτλοι όπου πρωταγωνιστεί ο… γενναίος Mario, αλλά μόλις τρεις για τον φοβητσιάρη Luigi. Μάλιστα από την κυκλοφορία του Luigi’s Mansion 2 έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια οπότε οι καταστάσεις ήταν ιδανικές για το επόμενο κεφάλαιο της σειράς, αλλά και τον πρώτο τίτλο του ετέρου αδερφού από τους Mario Bros στο Nintendo Switch.
 

Το Luigi’s Mansion 3 μας έρχεται από την Next Level Games, developer του δεύτερου τίτλου της σειράς, ο οποίος είχε πάει αρκετά καλά τόσο κριτικά όσο και από άποψη εσόδων. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν της η Nintendo εμπιστεύτηκε την συνέχιση της σειράς στην ίδια εταιρία, με στόχο μια ανάλογη ή και καλύτερη πορεία από τον προηγούμενο τίτλο. Το αν τα κατάφερε η Next Level Games θα το δούμε στην συνέχεια.
 

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Luigi, τον Mario, την πριγκίπισσα Peach και μερικά Toads να κατευθύνονται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για διακοπές, μετά από μια ειδική πρόσκληση που παρέλαβε ο καθένας τους. Γρήγορα όμως τα πράγματα ξεφεύγουν, αφού μόλις το πρώτο βράδυ ο Luigi συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται στο ξενοδοχείο εντελώς μόνος του, με τους φίλους να έχουν εξαφανιστεί.

O Luigi μαθαίνει ότι το όλο σκηνικό ήταν μια παγίδα του King Boo, που έχει ελευθερωθεί από την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, ο οποίος έχει ήδη παγιδεύσει τους φίλους του μέσα σε ένα πίνακα ζωγραφικής. Τελευταίος του στόχος είναι ο Luigi, ο οποίος όμως καταφέρνει να ξεφύγει. Πλέον σε ένα ξενοδοχείο που βρίθει από φαντάσματα, ο Luigi θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις φοβίες του, να εξερευνήσει το ξενοδοχείο και να σώσει τους φίλους του.

Σε αυτήν την περιπέτεια δεν θα είστε μόνοι σας, αφού ο πιστός σκύλος φάντασμα του Luigi, Porterpup, αλλά και ο καθηγητής E. Gadd, μαζί με την ειδική σκούπα Poltergust G-00 και μερικά άλλα gadgets, θα σας “συνοδεύουν” παντού.

Από άποψη σεναρίου δεν έχουμε ιδιαίτερες διαφορές με τα προηγούμενα δυο παιχνίδια της σειράς, καθώς τόσο στο πρώτο ο Luigi έπρεπε να σώσει τον Mario πάλι από τον King Boo, ενώ στο δεύτερο έπρεπε αιχμαλωτίσει όσο πιο πολλά φαντάσματα μπορούσε για τον καθηγητή E. Gadd. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αφού πλέον οι φίλοι που πρέπει να σώσει είναι περισσότεροι, αλλά και πάλι δεν παύουν να υπάρχουν αρκετές ομοιότητες.

 

Το Luigi’s Mansion 3 είναι ένας action-adventure τίτλος, όπου σκοπός σας είναι να εξερευνήσετε το ξενοδοχείο που βρίσκεστε και να σώσετε το φίλους σας. Για να το επιτύχετε αυτό πρέπει να περιηγηθείτε σε 17 διαφορετικά θεματικά επίπεδα, να αντιμετωπίσετε διάφορα puzzles και γρίφους, ενώ στο τέλος κάθε επιπέδου σάς περιμένει και ένα διαφορετικό boss. Σαν επιβράβευση κερδίζετε κουμπιά για το ασανσέρ του ξενοδοχείου και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προχωρήσετε στους επόμενους ορόφους. Το ασανσέρ στην αρχή περιέχει μόνο δυο κουμπιά, οπότε εξερευνώντας και νικώντας τα bosses κερδίζετε και τα υπόλοιπα.

Η αλλαγή που έχει κάνει η Next Level Games στο μέρος που διαδραματίζεται το παιχνίδι (σε ξενοδοχείο και όχι σε μικρά mansions όπως ο δεύτερος τίτλος) είναι καλοδεχούμενη και λειτουργεί περίφημα, καθώς δίνει στον παίκτη αρκετή ελευθερία. Εκτός του βασικού objective κάθε επιπέδου, υπάρχουν αρκετά κρυφά σημεία που μπορείτε να βρείτε, όπως μπαλκόνια, καταπακτές, υπόγεια πατώματα. Τέλος, ορισμένα εμπόδια δεν θα μπορείτε να τα περάσετε από την αρχή μέχρι να αναβαθμίσετε καταλλήλως την σκούπα σας, άρα θα πρέπει να επιστρέψετε αργότερα.

Όπως είπαμε και πιο πάνω το βασικό σας όπλο στην εξερεύνηση και στην καταπολέμηση των φαντασμάτων είναι η Poltergust G-00.  Η Poltergust G-00 διαθέτει τις ίδιες λειτουργίες όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, συν μερικές πολύ ιδιαίτερες ακόμα. Όταν δεν την χρησιμοποιείτε, λειτουργεί σαν φακός, ενώ μπορείτε να τυφλώσετε φαντάσματα, να τα ρουφήξετε ή να τα απωθήσετε, να εμφανίσετε κρυφές πόρτες ή αντικείμενα, ενώ μπορείτε να κάνετε μια μίνι εκτόξευση προς το ταβάνι ώστε να αναποδογυρίσετε πράγματα ή να σπρώξετε προς τα πίσω αρκετούς εχθρούς αν σας περικυκλώσουν.

Οι νέες λειτουργίες που διαθέτει η σκούπα μας, είναι το Suction Shot, που σας δίνει τη δυνατότητα να πετάξετε μια βεντούζα η οποία διαθέτει σκοινί στην άκρη της. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μετακινήσετε εμπόδια ή και μεγαλόσωμους εχθρούς από τον δρόμο σας. Η δεύτερη λειτουργία είναι η αναβάθμιση του ρουφήγματος της σκούπας, εφόσον συνδεθεί σε κάποια ειδική πρίζα που υπάρχει σε ορισμένα μέρη του ξενοδοχείου. Η τρίτη λειτουργία είναι και η πιο σημαντική γιατί αλλάζει αρκετά και το gameplay. Σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού ο καθηγητής E. Gadd θα εγκαταστήσει ένα είδος γλίτσας μέσα στην σκούπα σας. Αυτή η γλίτσα μετατρέπεται στον Gooigi, ο οποίος είναι ένα ακριβές αντίγραφο του Luigi και διαθέτει ακριβώς τις ίδιες δυνάμεις. Βέβαια διαφέρουν λίγο στις αδυναμίες καθώς ο Gooigi δεν μπορεί να ακουμπήσει υγρές επιφάνειες, όμως μπορεί να περάσει μέσα από κάγκελα και αιχμηρές παγίδες, ώστε να ελευθερώσει τον δρόμο για τον Luigi. Το πιο σημαντικό ατού του Gooigi είναι ότι μπορεί να ελεγχθεί και από κάποιον φίλο σας, αλλά μπορείτε να τους ελέγχετε και μόνοι σας εναλλάξ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παίξετε ολόκληρο το παιχνίδι μαζί με κάποιον άλλον, κάτι που ανεβάζει τα επίπεδα διασκέδασης σε πολύ υψηλό σημείο.

Βέβαια ο χειρισμός με το μονό Joy-Con δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα βολικός καθώς η απουσία του δεύτερου αναλογικού δυσκολεύει αρκετά την στόχευση με την σκούπα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το γυροσκόπιο του Joy-Con, κάτι που δεν λειτουργεί το ίδιο καλά όπως ένα πλήρες χειριστήριο. Η χρήση του Pro Controller και του πλήρες Joy-Con controller είναι για μια ακόμη φορά η ιδανική επιλογή.

Εκτός από την σκούπα, έχετε στην κατοχή σας το Virtual Boo, με το οποίο μπορείτε να μιλάτε με τον καθηγητή E. Gadd, ώστε να σας δίνει συμβουλές, να βλέπετε τον χάρτη και τα objectives σας, ενώ μπορείτε να κάνετε teleport στο εργαστήριό του και να γυρίσετε πίσω στο σημείο που ήσασταν. Στο εργαστήριο του καθηγητή μπορείτε να δείτε τα φαντάσματα που έχετε αιχμαλωτίσει, να μιλήσετε μαζί του, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και διάφορα αντικείμενα με τα αμέτρητα gold που θα ρουφάτε με την σκούπα σας σε κάθε δωμάτιο. Βέβαια θα θέλαμε μεγαλύτερη ποικιλία από τα μόλις τρία αντικείμενα (το gold bone σας ανασταίνει αν πεθάνετε, με το boo finder φαίνονται στον χάρτη ειδικά φαντάσματα, ενώ με το gem finder φαίνονται όλα τα gems σε κάθε επίπεδο), ιδανικά κάποιο upgrade στις λειτουργίες τις σκούπας.

Στο Luigi’s Mansion 3 θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια πληθώρα από εχθρούς και bosses, με τον κάθε εχθρό να χρειάζεται διαφορετική τακτική για να τον κερδίσετε, η οποία κάθε φορά μπορεί να αλλάζει. Για παράδειγμα, τα απλά φαντάσματα χρειάζεται απλά να τα τυφλώσετε και να τα ρουφήξετε με την σκούπα σας, όμως αργότερα μπορεί να φοράνε κράνη ή γυαλιά ηλίου, άρα θα πρέπει να τους τα αφαιρέσετε πρώτα. Υπάρχουν φαντάσματα με τεράστια ωμή δύναμη, φαντάσματα που κρύβονται σε έπιπλα κλπ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα ευφάνταστα bosses του παιχνιδιού, τα οποία δεν μοιάζουν στο παραμικρό το ένα με το άλλο. Σε κάθε επίπεδο ανυπομονούσαμε να φτάσουμε στο τέλος για να δούμε τι έχουν σκεφτεί οι δημιουργοί και με τι τρόπο θα τα κερδίσουμε. Από άποψη δυσκολίας θα τα χαρακτηρίζαμε μέτρια, εκτός από 1-2 που ίσως σας δυσκολέψουν.

Τέλος, εκτός από δράση, το Luigi’s Mansion 3 διαθέτει και μπόλικους γρίφους και puzzles, τα οποία πρέπει να λύσετε πριν προχωρήσετε σε κάθε επίπεδο. Συνήθως χρειάζεται η βοήθεια του Gooigi, καθώς φτάνει σε μέρη που ο Luigi δεν μπορεί, και ως επί το πλείστον δεν θα σας ταλαιπωρήσουν πολύ. Καμιά φορά ίσως κολλήσετε γιατί συνήθως δεν είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνετε και δεν θα διαθέτετε πάντα κάποιο hint, όμως γι’ αυτό λέγονται γρίφοι. Μας έχει μείνει στο μυαλό ένας, που έπρεπε να σκηνοθετήσουμε ολόκληρη ταινία, για να καταφέρουμε να πολεμήσουμε το τελικό boss που φορούσε στολή Godzilla.

Το Luigi’s Mansion 3 εκτός από την λειτουργία co-op προσφέρει και δυο έξτρα modes τα οποία μπορείτε να παίξετε με φίλους σας. Το πρώτο είναι το ScreamPark όπου μπορείτε να διαγωνιστείτε στην ίδια κονσόλα με άλλους εφτά φίλους σας, σε τρία διασκεδαστικότατα mini-games. Σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει είτε να ρουφήξετε φαντάσματα, είτε να ρουφήξετε νομίσματα με φουσκωτά σε μια πισίνα γεμάτη νάρκες, είτε να διαγωνιστείτε στο σημάδι με κανόνια.

 

Το δεύτερο είναι το ScareScraper, το οποίο θυμίζει το Luigi’s Mansion 2. Ουσιαστικά διαλέγετε αριθμό mansions (5 ή 10) και μαζί με άλλα τέσσερα άτομα online ή και σόλο πρέπει να φτάσετε στην κορυφή, ολοκληρώνοντας τα objectives μέσα στον χρόνο. Εδώ να αναφέρουμε ότι κάθε άτομο μπορεί να παίξει και co-op παράλληλα, οπότε οι συνολικοί online χρήστες μπορούν να φτάσουν τους οκτώ, δυο σε κάθε κονσόλα.

Τα δυο παραπάνω modes εκτοξεύουν την αντοχή στον χρόνο στα ύψη, καθώς θα σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετές ώρες, μόλις ολοκληρώσετε το single-player, που διαρκεί περίπου 14 ώρες με 18 ώρες ανάλογα αν θα ψάξετε τα πάντα ή όχι.

Οπτικά, το Luigi’s Mansion 3 είναι πανέμορφο. Ειδικά ο σχεδιασμός και η ποικιλία των 17 διαφορετικών επιπέδων (θα επισκεφθείτε από μουσείο με δεινόσαυρους μέχρι πειρατικό πλοίο), οι αληθοφανείς εκφράσεις του Luigi που αλλάζουν κάθε στιγμή, αλλά και τα cutscenes, είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε τίτλο του Nintendo Switch. Το μόνο αρνητικό που παρατηρήσαμε είναι ότι σε docked mode, λόγω της μεγαλύτερης εικόνας και της απουσίας anti-aliasing στην κονσόλα της Nintendo, οι χαρακτήρες έκαναν “σπασίματα”.

 

 

Όσον αφορά στις επιδόσεις, δεν αντιμετωπίσαμε σε κανένα σημείο το παραμικρό κόλλημα ή framedrop, είτε παίζαμε σε handheld είτε σε docked mode, και γενικά το Nintendo Switch ανταποκρίθηκε θαυμάσια.

Συμπέρασμα
 

Μετά από περίπου 25 ώρες με το Luigi’s Mansion 3, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η Next Level Games δημιούργησε έναν διασκεδαστικότατο τίτλο. Έναν τίτλο που διαθέτει ένα ισχυρό κράμα από action και adventure στοιχεία, με ωραίες μάχες και ευφάνταστα bosses, ενώ και οι γρίφοι του θα σας ικανοποιήσουν ακόμα και αν μερικές φορές δεν είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνετε.
 

Με το co-op στοιχείο και το multiplayer να ανεβάζουν την διασκέδαση και την διάρκεια στα ύψη, τα όποια μικροπροβλήματα διαθέτει, δεν είναι ικανά να του στερήσουν το χαρακτηρισμό του καλύτερου Luigi παιχνιδιού και ενός από τα καλύτερα Mario-based παιχνίδια.

 

Βαθμολογία: 8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης