Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς

Μια γυναίκα από το Όρεγκον των ΗΠΑ παραλαμβάνει ένα πακέτο με στολίδια για το Halloween που είχε παραγγείλει από την Κίνα. Έκπληκτη, βρίσκει στο πακέτο ένα επιμελώς κρυμμένο γράμμα, που καλεί σε SOS! Ευτυχώς δεν το θεωρεί κακόγουστη φάρσα και δεν το αγνοεί: Το στέλνει στο CNN και στους New York Times και οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν έρευνα για όσα τρομερά αναφέρονται στο γράμμα. Ένα φοβερό μυστικό αποκαλύπτεται – ή μάλλον επιβεβαιώνεται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω όσο απίστευτα κι αν ακούγονται, δεν αποτελούν προϊόν σεναρίου του Χόλιγουντ – είναι μια αληθινή, φριχτή ιστορία, με αγωνιώδη πλοκή, στοιχεία κατασκοπευτικού θρίλερ, θυσία του πρωταγωνιστή και… μισό happy end. 

Πρόκειται για το ένοχο, μέχρι πρότινος, μυστικό του κινέζικου καθεστώτος, που διατηρούσε επί σειρά δεκαετιών ένα πρόγραμμα «καταναγκαστικής εργασίας» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βαφτίζονταν ως «αντιφρονούντες». Πολλοί από αυτούς, δεν βγήκαν ποτέ από αυτά, αφού όπως αποκαλύφθηκε ο εγκλεισμός, η καταναγκαστική εργασία και τα βασανιστήρια ήταν μόνο για τους «τυχερούς»: Το καθεστώς σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούσε τα όργανα από τους «κρατούμενους συνείδησης», και τα πουλούσε σε πλούσιους ασθενείς, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλλιτεχνική απεικόνιση των όσων συνέβαιναν μέχρι πρότινος στα "στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας" της Κίνας

Ένας τέτοιος κρατούμενος, ασκητής του απαγορευμένου στην Κίνα διαλογισμού «Φάλουν Ντάφα», ο Sun Yi, ήταν ο αποστολέας του SOS γράμματος προς τις ΗΠΑ, και η ιστορία του, μαζί με όσα τρομερά είχε να αποκαλύψει, έγιναν ντοκιμαντέρ.

To «Letters from Masanjia» – «Γράμμα από τη Φυλακή», του Καναδού σκηνοθέτη Leon Lee, σάρωσε στα βραβεία διεθνώς και την εβδομάδα που μας πέρασε προβλήθηκε και στις κατάμεστες αίθουσες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο βραβευμένος σκηνοθέτης Leon Lee καταπιάστηκε με το θέμα – το «Human Harvest» ήταν το πρώτο του ντοκιμαντέρ που αναδείκνυε το φρικώδες ζήτημα, και μάλιστα οδήγησε σε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, η Κίνα αναγκάστηκε να αποσύρει το «πρόγραμμα καταναγκαστικής εργασίας», όπως και την πρακτική της αφαίρεσης των οργάνων από τους κρατούμενους συνείδησης. Βεβαίως, δεν έγιναν όλα ρόδινα…

Ο τρόπος που γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ αποτελεί από μόνος του… αντικείμενο ντοκιμαντέρ: O Sun Yi εμπιστεύθηκε αμέσως τον Leon Lee λόγω της προηγούμενης δουλειάς του και με μυστικό τρόπο, διαπερνώντας το «διαδικτυακό τείχος» της Κίνας του έστελνε βιντεοσκοπημένο υλικό – ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Κίνα, καθώς με το πάταγε το πόδι του στο αεροδρόμιο μάλλον θα κατέληγε σε κάποια φυλακή… Για να δώσει το υλικό στον Lee, ο Sun Yi συμπίεζε τα αρχεία βίντεο και τα ανέβαζε σε μια κρυπτογραφημένη ιστοσελίδα για να τα ελέγξει ο σκηνοθέτης, και να δώσει υποδείξεις σχετικά με την ιστορία.

Επί έναν χρόνο οι δύο άνδρες επικοινωνούσαν – το υλικό της κρυφής κάμερας μεταφέρει το επείγον και τον ρεαλισμό αυτής της ιστορίας, εξερευνώντας και αποκαλύπτοντας τη δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα για τους Κινέζους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα γυρίσματα γίνονταν έτσι μέχρι που ο Lee έλαβε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα ότι ο Sun Yi αγνοούνταν. Είχε συλληφθεί και βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι νόμιζαν προηγουμένως… Οι Κινεζικές αρχές τον παρακολουθούσαν και πλέον είχαν το τηλέφωνο του, το οποίο περιείχε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικές με το φιλμ…

Η απεικόνιση της σύλληψης στο ντοκιμαντέρ

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Όπως συμβαίνει σε κάθε καλό κατασκοπευτικό θρίλερ, ο πρωταγωνιστής κατορθώνει να δραπετεύσει και τελικά η μεγάλη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών γίνεται στο ουδέτερο έδαφος της Ινδονησίας, όπου είχε καταφύγει ο Sun Yi. Εκεί ταξίδεψε και η αμερικάνα Julie Keith, η γυναίκα από το Όρεγκον που είχε την έμπνευση να μην αγνοήσει το γράμμα του, διότι ήθελε να τον γνωρίσει από κοντά.

Από τη μία και μοναδική συνάντηση των δύο αντρών, που συνεργάστηκαν μυστικά για περισσότερο από έναν χρόνο

Συγκινημένη η Αμερικάνα Julie Keith γνωρίζει από κοντά τον αποστολέα του γράμματος που έλαβε τυχαία. Η αντίδραση της, μπορεί να έσωσε εκατομμύρια ζωές...

Αυτή η συνάντηση θα ήταν όμως και η τελευταία…

Ο Shun Yi λίγο αργότερα, το 2017, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, πεθαίνει. Αυτοψία δεν πραγματοποιείται, αντίθετα η σορός του καταλήγει «βιαστικά» στο κρεματόριο.

Το μήνυμά του όμως πέρασε, και αυτό πρόλαβε να το δει ο θαρραλέος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν πεθάνει πιθανότατα από δηλητηρίαση…

Ο Leon Lee βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την προβολή του ντοκιμαντέρ του και το zougla.gr συνδέθηκε από την Αθήνα μαζί του, πραγματοποιώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, στην οποία συζητήθηκαν άγνωστες πτυχές αυτής της απίθανης ιστορίας.

Η προβολή στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονικείς "περικυκλώνουν" τον Leon Lee, απευθύνοντας τη μία ερώτηση μετά την άλλη, εκφράζοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά τους

Δείτε τη συνέντευξη του Leon Lee στο zougla.gr:

 

 

Ο «απαγορευμένος» διαλογισμός Φάλουν Ντάφα

Η διαλογιστική πρακτική «Φάλουντ Ντάφα» (ή «Φάλουν Γκονγκ») συνδυάζει αρχαίες κινεζικές φιλοσοφίες και άρχισε να διαδίδεται από το 1992 μέχρι το 1999, οπότε και οι 70 εκατομμύρια Κινέζοι που τον ασκούσαν ενημερώθηκαν ότι πλέον… θεωρείται παράνομος…

Όσοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν αυτήν την τέχνη, η οποία τους προσέφερε, σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και επίσημες διαπιστώσεις, εσωτερική ηρεμία, ανάπτυξη, αλλά και καλύτερη υγεία, εκδιώχθηκαν με αγριότητα από το κομμουνιστικό καθεστώς, πολλοί φυλακίστηκαν και άλλοι… εξαφανίστηκαν, με τις καταγγελίες για εμπόριο οργάνων των κρατουμένων να ξεπερνούν τα σύνορα της Κίνας… Οι ασκητές μάλιστα, λόγω της καλής υγείας από την οποία χαρακτηρίζονταν, προτιμώνταν για τα όργανά τους…

Παραστατική διαμαρτυρία για τα όσα φρικώδη συνέβησαν σε ασκητές του Φάλουν Ντάφα

Τι ήταν αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση της Κίνας να διεξάγει έναν τόσο ευρύ και άγριο διωγμό απέναντι σε ανθρώπους που… διαλογίζονταν ειρηνικά, με μια πρακτική της οποίας οι αξίες είναι η Αλήθεια, η Καλοσύνη και η Ανεκτικότητα, χωρίς καμία απολύτως πολιτική χροιά αλλά και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε κανέναν;

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr:

 

Διεθνής αγώνας για τον τερματισμό της φρίκης

Δύο διακεκριμένοι Καναδοί νομικοί και ερευνητές, οι David Kilgour (πρώην υπουργός Εξωτερικών, υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ το 2010) και David Matas (τέως Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και επίσης υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ το 2010) έπειτα από πολυετή έρευνά τους, έφεραν στο φως την υπόθεση, επισκεπτόμενοι δεκάδες χώρες και ζητώντας την ανάληψη διεθνούς δράσης κατά του κρατικού αυτού εγκλήματος. 

Τον Μάρτιο του 2017 βρέθηκαν και στη χώρα μας στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας τους και το zougla.gr είχε την ευκαιρία να τους συναντήσει.

Δείτε τη συνέντευξη:  

Στην Αθήνα ασκητές του Φάλουν Ντάφα συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή στις 09:30 στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, και πρόθυμα διδάσκουν αυτή την τέχνη σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης