Θάνος Ξυδόπουλος

Η ζάχαρη δεν βελτιώνει τη διάθεση, όπως αναφέρεται μερικές φορές. Στην πραγματικότητα μπορεί να μας κάνει λιγότερο αφυπνισμένους και πιο κουρασμένους μετά την κατανάλωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ομάδας ερευνητών από τα βρετανικά πανεπιστήμια Warwick και Lancaster, καθώς και από το Humboldt του Βερολίνου.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει το αν η ζάχαρη φέρνει καλύτερη διάθεση. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από 31 δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.300 ενήλικες, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ζάχαρης σε διάφορες πτυχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων του θυμού, της εγρήγορσης, της κατάθλιψης και της κόπωσης.

Επίσης, οι ειδικοί εξέτασαν πώς παράγοντες όπως η ποσότητα και ο τύπος της καταναλισκόμενης ζάχαρης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση κι αν η συμμετοχή σε απαιτητικές ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες είχε κάποια διαφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • η κατανάλωση ζάχαρης δεν έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στη διάθεση, ανεξάρτητα από το πόση ποσότητα καταναλώνεται ή από το αν οι άνθρωποι ασκούν απαιτητικές δραστηριότητες μετά τη λήψη της.
  • οι άνθρωποι που κατανάλωναν ζάχαρη αισθάνθηκαν πιο κουρασμένοι και λιγότερο αφυπνισμένοι από αυτούς που δεν κατανάλωναν.
  • η ιδέα ότι η ζάχαρη ανεβάζει τη διάθεση είναι ένας μύθος χωρίς καμία αλήθεια πίσω από αυτό.

Η καθηγήτρια Elizabeth Maylor από το Πανεπιστήμιο του Warwick είπε πως ελπίζει τα ευρήματα αυτά να διαλύσουν τον μύθο ότι η ζάχαρη ανεβάζει τη διάθεση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης