Θάνος Ξυδόπουλος

Σε πολλά φρούτα και λαχανικά υπάρχουν τα γνωστά καροτενοειδή, που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των ματιών. Τρία από αυτά – η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η μεσο-ζεαξανθίνη – προστατεύουν την ωχρά κηλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την κεντρική και λεπτομερή όραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες υποστηριζόμενες από το Howard Foundation UK, έδειξαν ότι τα καροτενοειδή μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.​Οι εκτενείς οφθαλμικές εξετάσεις της μελέτης CREST που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα αυτών των καροτενοειδών μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουν καλύτερα.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για τους ασθενείς στα πρώιμα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), η οποία σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς και για τους ανθρώπους που χρειάζονται οξεία όραση για τις δουλειές τους, όπως π.χ. οι αστυνομικοί.

«Αυτά τα καροτενοειδή χρησιμοποιούνται τώρα για τη φροντίδα των ματιών. Οι γιατροί τα συνταγογραφούν σε διεθνές επίπεδο με μεγάλη επιτυχία» λέει ο καθηγητής John Nolan του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Waterford, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης CREST χρησιμοποιώντας μια επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ: European research collaborations).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καροτενοειδή και άνοια

Ο Nolan και η ομάδα του συνεχίζουν να μελετούν τα στοιχεία της CREST. Μια ανάλυση που δημοσίευσαν στις αρχές του 2018 έδειξε ότι τα καροτενοειδή βοηθούν, εκτός από τα μάτια, τη μνήμη και τις αντιδράσεις. «Αυτός είναι ένας νέος ορίζοντας. Ζητάμε να λάβουμε επιχορήγηση για να το εξετάσουμε​​» λέει ο Nolan. Προσθέτει επίσης ότι άλλες μελέτες της ομάδας, υποστηριζόμενες από το Howard Foundation UK, έδειξαν ότι τα καροτενοειδή μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Συνολικά, οι ερευνητές της μελέτης CREST έλαβαν περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης για τη συνέχιση των εργασιών. Σύμφωνα με τον Nolan, το ΕΣΕ είναι ένα από τα καλύτερα ερευνητικά προγράμματα. Δημιούργησε μια μοναδική πλατφόρμα για να προσελκύσει τους καλύτερους επιστήμονες και να κάνει την καλύτερη έρευνα η οποία προσελκύει χρηματοδότηση.

Η κληρονομιά της CREST θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική περίθαλψης. «Το αυξανόμενο κόστος της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία δεν είναι οικονομικά προσιτό» τονίζει ο Nolan. «Το πλεονέκτημα αυτής της προληπτικής θεραπείας για τα οικονομικά της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα πιθανό θέμα για μελλοντική εργασία» συμπληρώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης