Πόσα κρούσματα κορωνοϊού έχουν σημειωθεί πραγματικά στη χώρα μας; Η τελευταία ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα έκανε λόγο για 387 σε όλη την Ελλάδα, όμως η αλήθεια μάλλον είναι πολύ διαφορετική για τον πολύ απλό λόγο ότι τα τεστ τα οποία γίνονται είναι απειροελάχιστα σε σχέση με το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού.

Ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, σε συνέντευξή του στο zougla.gr, επισημαίνει μεταξύ άλλων την ανάγκη η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το ζήτημα. Εφόσον, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάσταση της Ιταλίας ή άθελά μας στην «ανοσία της αγέλης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει επίσης πως «αυτό που η χώρα μας όφειλε ήδη να έχει κάνει δεν είναι κάτι διαφορετικό από το επιτυχημένο παράδειγμα της Κίνας, της Νότιας Κορέας, αλλά και της Γερμανίας, δηλαδή να γίνεται έλεγχος σε όλους τους πολίτες και στις επαφές τους που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα».

Άλλωστε αυτή ακριβώς ήταν και οδηγία που ανακοινώθηκε χθες επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η χώρα μας όμως μέχρι τώρα ακολουθεί διαφορετική πολιτική, ενώ ο κ. Τσιόρδας στην ενημέρωσή του πριν από λίγη ώρα αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελέγχων που δεν γίνονται λέγοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι διαφορετική και ότι υπάρχει φόβος… από τα τεστ να κολλήσουν περισσότεροι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει στο φακό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας ο δρ Φαρσαλινός, «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των συμπτωματικών» και μάλιστα τονίζει ότι «οι υποδομές για να γίνει αυτό υπάρχουν ήδη στις δομές Υγείας και στα Πανεπιστήμια του Ελληνικού κράτους, αλλά δεν τις αξιοποιούν».

O καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και στις προοπτικές εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε στη διάθεσή μας πραγματικά νούμερα, περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητές μας να την αντιμετωπίσουμε».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε τη συνέντευξη του δρα Φαρσαλινού στο zougla.gr:

 

*Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός είναι γιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε Highly Cited Researcher 2019, μια λίστα επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα την τελευταία δεκαετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης