Με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα φθειρίασης παρουσιάζουν έξαρση καθώς οι ψείρες (ή φθείρες της κεφαλής όπως αποκαλούνται επιστημονικά) μεταδίδονται πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί μπροστά σε αυτό το εποχικό φαινόμενο, αφού πρόσφατη ελληνική επιδημιολογική μελέτη φανερώνει ότι το 70% των μαθητών δημοτικού θα κολλήσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους ψείρες από τους συμμαθητές τους.

Αν και η επικρατούσα άποψη είναι πως οι ψείρες προτιμούν τα άλουστα μαλλιά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική αφού η φθειρίαση δεν έχει καμία σχέση με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και συνεπώς προσβάλλει εξίσου καθαρά ή βρώμικα παιδικά κεφαλάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποδεικνύεται δε εξίσου κολλητική με το κρυολόγημα στο «κλειστό» μικρο-περιβάλλον της σχολικής τάξης, αφού οι ψείρες μεταδίδονται κατά τη στενή επαφή στη οποία έρχονται οι μικροί μαθητές όταν παίζουν.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν μόνο στο ανθρώπινο δέρμα και συγκεκριμένα στην επιδερμίδα της κεφαλής, τρεφόμενα με αίμα. Αποτελούν, δε, χωριστή κατηγορία από τις ψείρες του σώματος ή των γενετικών οργάνων και επειδή δεν πετούν, μπορούν να μεταπηδήσουν από κεφάλι σε κεφάλι μόνο με άμεση επαφή.

Η μετάδοσή τους διευκολύνεται με την ανταλλαγή «μολυσμένων» κασκέτων, σκούφων ή αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με τα μαλλιά, όπως βούρτσες, χτένες, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, στέκες και κορδέλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κνησμός είναι το κλασικό σύμπτωμα της φθειρίασης-που προκαλείται καθώς οι ψείρες απομυζούν με την προβοσκίδα τους αίμα από την επιδερμίδα του κεφαλιού-οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ενόχληση δεν εκδηλώνεται πάντοτε σε όλα τα παιδιά. Πιο ευάλωτα στις ψείρες είναι όσα υποφέρουν από άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα, καθώς αυτά έχουν ατοπικό υπόβαθρο και συνεπώς εκδηλώνουν πιο εύκολα πάσης φύσεως δερματίτιδες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης