Μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) με μια ενυδατική κρέμα με SPF (sun protection factor) ή με ένα κανονικό αντηλιακό. 

Όμως, η εφαρμογή του ενυδατικού προσώπου, ειδικά γύρω από τις περιοχές των βλεφάρων, δεν είναι τόσο καλή σε σύγκριση με την εφαρμογή του αντηλιακού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «PLOS ONE» από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ με επικεφαλής τον Kevin Hamill. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές ενυδατικές κρέμες περιέχουν έναν SPF ισοδύναμο με αυτόν των αντηλιακών, αλλά υπάρχει έλλειψη έρευνας για το πώς η εφαρμογή μιας τέτοιας ενυδατικής κρέμας συγκρίνεται με τα αντηλιακά από την άποψη της κάλυψης του προσώπου.

Προηγουμένως, ο Hamill και η ομάδα του έδειξαν ότι οι χρήστες κάλυπταν ελλιπώς τις περιοχές των βλεφάρων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές σκόπευαν να προσδιορίσουν εάν συμβαίνει το ίδιο και με τους χρήστες ενυδατικών με SPF.

Ελλιπής κάλυψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιέλαβε 84 συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία και φωτογραφήθηκαν με μια ευαίσθητη σε UV κάμερα σε δύο ξεχωριστές επισκέψεις. Οι εικόνες αποκτήθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή είτε αντηλιακού είτε ενυδατικής κρέμας, με SPF 30.

Η εφαρμογή ήταν σημαντικά χειρότερη με την ενυδατική κρέμα σε σχέση με το αντηλιακό στο πρόσωπο. Το 11,1% έλειπε με το αντιηλιακό έναντι 16,6% με την ενυδατική κρέμα με SPF. Η διαφορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη κάλυψη των βλεφάρων – το 14,0% παραλήφθηκε με το αντηλιακό και το 20,9% με την ενυδατική κρέμα.

Οι συγγραφείς είπαν ότι παρά τα δυνητικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην αυξημένη συχνότητα εφαρμογής της ενυδατικής κρέμας, οι περιοχές του προσώπου που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου είναι πιθανόν να μην προστατεύονται και οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, θα πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικές στρατηγικές προστασίας από τον ήλιο και να αιτιολογηθεί μια ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Επίσης, είπαν πως όταν εφαρμόζεται τόσο το αντηλιακό όσο και η ενυδατική κρέμα, η περιοχή γύρω από τα μάτια συχνά παραλείπεται, ιδιαίτερα κοντά στη μύτη. Αυτό συμβαίνει κυρίως με την ενυδατική κρέμα. Εναλλακτικές μέθοδοι προστασίας των βλεφάρων θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν, όπως τα γυαλιά ηλίου με UV φίλτρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης