Ζήσης Ψάλλας

Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων από το εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπινα κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αμερικανικά στοιχεία από τις δοκιμές πόσιμου νερού, σε εθνικό επίπεδο, δείχνουν ότι εξασθενές χρώμιο μολύνει τις προμήθειες ύδατος για περισσότερα από 200 εκατομμύρια Αμερικανούς σε όλες τις 50 πολιτείες. Η συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου που είναι ασφαλής για το πόσιμο νερό βρίσκεται υπό εξέταση από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα κύτταρα για να ελέγξει τις επιδράσεις του εξασθενούς χρωμίου και την προστασία από τα αντιοξειδωτικά», δήλωσε ο Tim Mayotte, προπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Olivet Nazarene ο οποίος συμμετείχε τη μελέτη. «Εάν τα νέα ευρήματα επικυρωθούν περαιτέρω και γίνουν κλινικές δοκιμές, μπορεί να είναι δυνατή η αντιμετώπιση των πηγών νερού που ενέχουν κίνδυνο με τη χρήση αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C και να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο που προκαλείται από το εξασθενές χρώμιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mayotte παρουσίασε αυτή την έρευνα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας που έγινε στις 6-9 Απριλίου στο Ορλάντο της Φλόριντας.

Καλύτερη ποιότητα νερού με αντιοξειδωτικά

Σε μια μελέτη που αποσκοπεί να διαπιστώσει εάν τα αντιοξειδωτικά μπορεί να εμποδίσουν την κυτταρική τοξικότητα, οι ερευνητές εξέθεσαν δύο τύπους ανθρώπινων κυττάρων σε διάφορες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Παρατήρησαν τοξικές επιδράσεις και για τους δύο τύπους κυττάρων σε 200 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) ή υψηλότερες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Ωστόσο, αυτή η τοξικότητα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη βιταμίνη C με 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) ή από τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη στα 15 (ppm) που είναι το κύριο αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού.

Σε άλλα πειράματα, οι ερευνητές είδαν μεταλλάξεις DNA σε βακτήρια που εκτέθηκαν σε 20 ppb ή περισσότερο σε εξασθενές χρώμιο. Ωστόσο, αυτές οι μεταλλάξεις δεν εμφανίστηκαν όταν τα βακτήρια υπέστησαν επίσης επεξεργασία με 20 ppm βιταμίνης C.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ένας οξειδωτικός μηχανισμός είναι πιθανόν υπεύθυνος για την τοξικότητα του μολυσματικού παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επεξεργασία του νερού με αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα των υδάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης