Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι η διατροφή ενός περιορισμένου χρονικού διαστήματος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαλείπουσα νηστεία έδειξε ότι βελτιώνει τις γλυκαιμικές αποκρίσεις σε άνδρες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από την ποσότητα της τροφής που κατανάλωναν. Πρόκειται για μια δίαιτα κατά την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν μόνο τρόφιμα μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι μια δημοφιλής τάση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα απέχουν από την τροφή για 16 ώρες της ημέρας και τρώνε μέσα σε μια χρονική περίοδο 8 ωρών. Η θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τρόφιμα που θεωρούνται ανθυγιεινά, εφόσον τα καταναλώνουν μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις επιπτώσεις της περιορισμένης χρονικά διατροφής σε 15 άνδρες υψηλού κινδύνου για διαβήτη (ηλικίας 55 ετών κατά μέσο όρο) κατά τη διάρκεια δύο δοκιμαστικών εβδομάδων.

Οι άνδρες ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους, αλλά υπήρχε ο περιορισμός της λήψης της τροφής μέσα σε εννέα ώρες – είτε τρώγοντας μεταξύ 8.00 π.μ. και 5.00 μ.μ. για μια εβδομάδα ή από το μεσημέρι μέχρι τις 9.00 μ.μ. για μια εβδομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχώς μια συσκευή παρακολούθησης της γλυκόζης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο χρονικός περιορισμός της κατανάλωσης βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, ανεξάρτητα από το πότε οι άνδρες επέλεξαν να σταματήσουν να τρώνε.

Η επικεφαλής της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Leonie K. Heilbronn είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επαναληφθούν σε μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους συμμετέχοντες και διεξάγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης