Ζήσης Ψάλλας

Ένας υποδοχέας που ενεργοποιείται από ουσίες που σχηματίζονται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και στη μείωση της αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet, στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες στρατηγικές για τη θεραπεία και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων χρησιμοποιώντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η αθηροσκλήρωση σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Η φλεγμονή ελέγχεται φυσιολογικά από σήματα διακοπής που ονομάζονται ρεσολβίνες, τα οποία απενεργοποιούν τη φλεγμονή και διεγείρουν την επούλωση και την επιδιόρθωση των ιστών μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται επίλυση της φλεγμονής.

Οι ρεσολβίνες σχηματίζονται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Συνδέονται και ενεργοποιούν έναν υποδοχέα που ονομάζεται GPR32.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι αυτός ο υποδοχέας είναι απορυθμισμένος στην αθηροσκλήρωση, υποδεικνύοντας μια διαταραχή στις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος», ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Hildur Arnardottir. «Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες στρατηγικές για τη θεραπεία και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης αναστέλλοντας τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ενεργοποιεί επίσης τις διαδικασίες επούλωσης του σώματος με τη βοήθεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, για παράδειγμα».

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η σηματοδότηση μέσω του υποδοχέα σταματά τη φλεγμονή στα αθηροσκληρωτικά αιμοφόρα αγγεία και διεγείρει την επούλωση. Οι ερευνητές μελέτησαν την αθηρωματική πλάκα και δημιούργησαν ένα νέο πειραματικό μοντέλο με υπερεκφρασμένο τον υποδοχέα GPR32. Ο υποδοχέας GPR32 εξουδετέρωσε την αθηροσκλήρωση και τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία ενώ οι ρεσολβίνες που ενεργοποιούν το GPR32 ενίσχυσαν το αποτέλεσμα.

«Θα μελετήσουμε τώρα τους μηχανισμούς πίσω από την αποτυχημένη διαχείριση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σήματα διακοπής με τη μεσολάβηση των ωμέγα-3 για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Magnus Bäck.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης