Οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 κατατάσσονται μεταξύ των κύριων αιτιών θανάτου και αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση και των δύο αυτών παθήσεων.

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό των φυτικών τροφών, γνωστό ως φυτοστερόλη, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη φυτοστερόλη -μια ένωση δομικά παρόμοια με τη χοληστερόλη που βρίσκεται σε ορισμένες φυτικές τροφές- είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο τόσο για καρδιακές παθήσεις όσο και για διαβήτη τύπου 2. Η υψηλότερη πρόσληψη φυτοστερολών συσχετίστηκε επίσης με δείκτες καλύτερης ρύθμισης της ινσουλίνης και μειωμένης φλεγμονής, καθώς και με διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορεί να συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη διατροφική σύσταση για τήρηση υγιεινών φυτικών διατροφικών προτύπων πλούσιων σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως», δήλωσε ο Fenglei Wang, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. «Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές».

Ο Wang παρουσίασε τα ευρήματα στο NUTRITION 2025, την κορυφαία ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας μειώνοντας τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές έχουν χρησιμοποιήσει υψηλές δόσεις φυτοστερολών, πέρα ​​από αυτές που θα μπορούσε κανείς να λάβει μόνο μέσω της διατροφής. Η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που δείχνει τα οφέλη των φυτοστερολών ως μέρος μιας κανονικής διατροφής.

Ο Wang και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα από τρεις μελέτες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 200.000 ενήλικες στις ΗΠΑ. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νοσηλευτές ή άλλοι επαγγελματίες υγείας και σχεδόν το 80% ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης έως και 36 ετών, πάνω από 20.000 συμμετέχοντες στη μελέτη ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν 16.000 εμφάνισαν καρδιακή νόσο.

Σε σύγκριση με εκείνους στο κατώτερο πεντημόριο πρόσληψης φυτοστερολών, αυτοί στο ανώτερο πεντημόριο είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και 8% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για τη β-σιτοστερόλη, αλλά όχι για την καμπεστερόλη ή τη στιγμαστερόλη.

«Τα κλινικά μας βιοδείκτες και τα μεταβολομικά μας αποτελέσματα υποδηλώνουν τη συμμετοχή της δραστηριότητας της ινσουλίνης, της φλεγμονής και του μεταβολισμού των μεταβολιτών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο Wang. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι φυτοστερόλες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετριάζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και των σχετικών ενζύμων σε ένα υποσύνολο 465 συμμετεχόντων στη μελέτη. Εντόπισαν διάφορα μικροβιακά είδη και ένζυμα που σχετίζονται με υψηλότερη πρόσληψη φυτοστερόλης που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή μεταβολιτών που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης