Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη ανέλυσε τους μη φυσικούς θανάτους περιλαμβάνοντας 93.955 καταγραφές που από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2011 και 31 Δεκεμβρίου 2015. Εξετάστηκε η υποκείμενη αιτία θανάτου για να προσδιοριστεί ποιος είχε πεθάνει λόγω «εξωτερικών αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 63% των θανάτων αφορούσε άνδρες και το 37% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι δύο συνηθέστερες κατηγορίες θανάτου περιελάμβαναν πτώσεις και άλλους τυχαίους τραυματισμούς (57%) καθώς και εσκεμμένο αυτοτραυματισμό (26%). Στις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες περιλαμβάνονταν: ατυχήματα στις μεταφορές (8%), περιπλοκές γύρω από τη φροντίδα (5%) και επίθεση (4%).

Οι μη φυσιολογικοί θάνατοι ήταν στο μέγιστό τους τον Δεκέμβριο (8.416) και τον Ιανουάριο (8.467). Τα ατυχήματα στις μεταφορές και οι επιθέσεις ήταν πιο συχνά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ οι θάνατοι από εσκεμμένο αυτοτραυματισμό ήταν πιο συχνοί τη Δευτέρα.

Υπήρχαν κάποιες περαιτέρω τάσεις, γύρω από το φύλο και την ηλικία. Η μέση ηλικία για τους άνδρες να πεθάνουν από εξωτερικές αιτίες ήταν τα 55 έτη, ενώ η μέση ηλικία για τις γυναίκες ήταν τα 70 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από αφύσικες αιτίες πριν από την συνταξιοδότηση ενώ οι γυναίκες μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνοι που ήταν ηλικίας κάτω των 65 ετών ήταν επίσης πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από τροχαία ατυχήματα, εσκεμμένο αυτοτραυματισμό και επίθεση, σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών. Οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από τέτοια περιστατικά από ό, τι οι γυναίκες.

Πώς μπορεί αυτή η ανάλυση να μειώσει τον κίνδυνο αφύσικου θανάτου; Υπάρχει μια μέρα που πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα;

Δυστυχώς, οι 1.826 ημέρες στο πενταετές δείγμα της μελέτης απέτυχαν να επισημάνουν μια σαφώς “πιο επικίνδυνη μέρα”. Αν μπορεί να ξεχωρίσει μια ημερομηνία, αυτή είναι η 1η Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι θάνατοι για κάθε έτος συνέβησαν το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011 (77 θάνατοι), Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2012 (87), Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 (84), Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 (81) και την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 (90).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης