Ζήσης Ψάλλας

Η μετφορμίνη, που υπάρχει από το 1957 και σήμερα συνταγογραφείται συχνά για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, φαίνεται πως καθυστερεί την έναρξη μιας σειράς ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Το φάρμακο, εκτός του ότι μειώνει το σάκχαρο, προκαλεί και απώλεια βάρους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από λίγα χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα περίεργο φαινόμενο: oι άνθρωποι που λάμβαναν μετφορμίνη, είχαν μια πιο υγιή ζωή, έστω και αν είχαν διαβήτη. Στα ποντίκια φάνηκε ότι ακόμα και μια πολύ χαμηλή δόση μετφορμίνης αύξησε τη διάρκεια ζωής κατά περίπου 6%, αν και ορισμένοι είπαν ότι η επίδραση οφείλεται κυρίως στην απώλεια βάρους. Το 6% παράταση ζωής στα ποντίκια αντιστοιχεί σε πέντε επιπλέον υγιή ανθρώπινα χρόνια.Η μετφορμίνη φαίνεται πως μιμείται πτυχές του περιορισμού των θερμίδων.

Μια μελέτη που περιέλαβε πάνω από 41.000 άτομα που λάμβαναν μετφορμίνη, ηλικίας από 68 έως 81 ετών, βρήκε ότι το φάρμακο μείωσε την πιθανότητα άνοιας, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης. Το φάρμακο καταστέλλει επίσης τον καρκίνο αλλά όχι όλους τους τύπους.Οι ερευνητές, υποθέτουν πως με κάποιο τρόπο «ξεγελά» τα κύτταρα, ώστε να νομίζουν ότι δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν. Επιπλέον, η μετφορμίνη βοηθά το σώμα να επιδιορθώσει το DNA, κάτι που είναι κρίσιμο στην πρόληψη του καρκίνου.

Πάνω από 25 μελέτες έχουν δείξει ισχυρή προστατευτική επίδραση, μερικές φορές τόσο μεγάλη όσο 40% κυρίως για τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετφορμίνη εξετάζεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές ως μια γενική θεραπεία κατά της γήρανσης. Μια πρωτοποριακή μελέτη που εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ονομάζεται Targeting Aging with Metformin (TAME). Θα περιλαμβάνει 3.000 άτομα, που είτε υποφέρουν είτε έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, για μια περίοδο έξι ετών. Οι μισοί θα λάβουν μετφορμίνη και οι άλλοι μισοί θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη θα προσδιοριστεί εάν η μετφορμίνη επιβραδύνει την εμφάνιση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης