Με πτώση περίπου 25%, αναμένεται να κινηθούν το 2017 οι κρατήσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας σε σχέση με φέτος, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες, ο οποίος σήμερα, είχε ενημερωτική συνάντηση για τα προβλήματα του κλάδου με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή και Σίμο Κεδίκογλου.

Ο κ.Κόντες είπε, ότι στους δύο βουλευτές της ΝΔ έγινε μια συνολική παρουσίαση για το πως μπορεί να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά στο θέμα των λιμενικών υποδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Για φέτος η αγορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα κυμάνθηκε σε θετικά επίπεδα εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά κρουαζιερόπλοια που είχαν προορισμό την Τουρκία άλλαξαν τα προγράμματά τους και κατευθύνθηκαν στη χώρα μας” συμπλήρωσε, ενώ αναφορικά με την Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας επεσήμανε την ανάγκη για τη σύσταση μια επιπλέον επιτροπής στο συγκεκριμένο όργανο, που να να μπορεί να επιλύει άμεσα τα φλέγοντα ζητήματα.

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα στοχεύει στη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.

Αναφερόμενος στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα υπογράμμισε, ότι εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης, όπως η επιβολή ΦΠΑ 24%, έχει συρρικνωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένει απαθής, καθώς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η μη επίλυσή τους για την εθνική οικονομία” συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Από την πλευρά της η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ανέφερε ότι η ελληνική κρουαζιέρα δέχεται βαρύ πλήγμα, όπως φαίνεται και από την αναμενόμενη πτώση κατά 1.000.000 των αφίξεων επιβατών στα ελληνικά λιμάνια το 2017.

“Μέχρι στιγμής, οι επιβεβαιωμένες ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια έχουν φθάσει τις 170 και οι απώλειες σε αριθμό μοναδικών επιβατών υπολογίζονται στις 350.000, ποσοστό -30% σε σχέση με τη φετινή χρονιά” τόνισε και ανέφερε “η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να ανακοπούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι απώλειες της ελληνικής κρουαζιέρας για το 2017, αλλά και να θωρακιστεί για την τουριστική περίοδο του 2018.”

Για την Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής ενεργοποίησης της για ταχύτατη αντιμετώπιση των ζητημάτων του κλάδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης