«Εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. είναι τα περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου που αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ», τόνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ενέργειες ή κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων τού Ο.Η.Ε. ή τις παραβιάζουν, δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά», εξήγησε ο Στέφανος Στεφάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ψήφισμα 550 τού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στον Ο.Η.Ε. με στόχο την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της.

«Στη βάση αυτού τού ψηφίσματος το 2010 ο πρόεδρος Χριστόφιας πρότεινε να αποδοθεί η περιοχή στον Ο.Η.Ε., να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής και παράλληλα, να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεξαγωγή εμπορίου των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε προτείνει, με την αποδοχή αυτής της πρότασης, να ξεπαγώσουν κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Δυστυχώς, η Τουρκία και σε αυτή την πρωτοβουλία απάντησε αρνητικά, παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Κυπριακό διάβημα στον ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012, 11:23

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης