Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Ο Φερνάντο Σάντος σαν άλλος… Ότο Ρεχάγκελ με το «πειρατικό» του χάρισε στην Πορτογαλία ό,τι της στέρησε η Ελλάδα το 2004: το Euro.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο «Έλληνας» Φερνάντο Σάντος κατάφερε να οδηγήσει τους Ίβηρες για πρώτη φορά στην κατάκτηση του Euro και μάλιστα χωρίς το μεγάλο του «όπλο», τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος τέθηκε νοκ-άουτ από το 25′.
Οι Ίβηρες 12 χρόνια μετά την απώλεια του τροπαίου μέσα στο σπίτι τους στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στο Παρίσι απέναντι στην «οικοδέσποινα» Γαλλία, την οποία νίκησαν με 1-0 στην παράταση (0-0 η κανονική διάρκεια).

Τι κι αν πήγε στον τελικό με μόλις μία νίκη; Τι κι αν κατηγορήθηκε ότι η ομάδα του δεν παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο;

Ο «Έλληνας» Φερνάντο Σάντος κατάφερε να οδηγήσει τους Ίβηρες για πρώτη φορά στην κατάκτηση του Euro και μάλιστα χωρίς το μεγάλο του «όπλο», τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος τέθηκε νοκ-άουτ από το 25′.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκόρερ του τέρματος που οδήγησε τους Πορτογάλους στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης ήταν η χρυσή αλλαγή του πρώην ομοσπονδιακού μας προπονητή, ο Έντερ, ο οποίος με ένα άπιαστο σουτ στο 110′ ανάγκασε τον Λορίς να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του. Από ένα δοκάρι είχε η κάθε ομάδα, ο Ζινιάκ στο 90+2′ για τη Γαλλία και ο Ράφαελ Γκερέιρο στο 108′ για τους Ίβηρες.

(To γκολ του Έντερ)
 

Έχοντας τη δύναμη της έδρας οι «οικοδεσπότες» μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, παίρνοντας αμέσως τα «ηνία» στο ματς.

Οι «τρικολόρ» επιδίωξαν ένα γρήγορο γκολ και λίγο έλειψε να το πετύχουν στο 10’, όταν ο Γκριζμάν κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας, έπιασε ψηλοκρεμαστή κεφαλιά μετά τη σέντρα του Παγέτ, αλλά ο Πορτογάλος γκολκίπερ έκανε μεγάλη απόκρουση διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ.

Δύο λεπτά νωρίτερα το μαρκάρισμα του Παγέτ στον Κριστιάνο Ρονάλντο δημιούργησε πρόβλημα στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Πορτογάλων, που έσφιξε τα δόντια και ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αλλά κούτσαινε πια σε κάθε βήμα και στο 25ο λεπτό αποχώρησε δακρυσμένος με φορείο.

Η απώλεια του «CR7» σίγουρα σόκαρε τους Πορτογάλους, ωστόσο αυτοί έχοντας πολύ καλή ανασταλτική παρουσία δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να πετύχουν κάποιο γκολ, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο ισόπαλες 0-0.

Οι Ίβηρες στην επανάληψη προσπάθησαν να γίνουν επιθετικοί, αλλά δεν τα κατάφεραν ιδιαίτερα και προϊόντος του χρόνου η γαλλική ομάδα ανέβασε ρυθμό και στο 66΄ έχασε σπάνια ευκαιρία, όταν στη σέντρα του Κομάν από αριστερά ο Γκριζμάν έπιασε μόνος την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα μόλις άουτ.

Με τον χρόνο να λιγοστεύει οι «τρικολόρ» ενέτειναν την πίεση, αλλά ο Ρούι Πατρίσιο ήταν σε πολύ μεγάλο βράδυ και επενέβη σωτήρια στο σουτ του Ζιρού στο 75΄ και στη «βολίδα» του Σισοκό από τα 20 μέτρα στο 84΄, ενώ λίγο νωρίτερα (80΄) ο Λορίς είχε μπλοκάρει το ανάποδο ψαλίδι του Κουαρέσμα.

Επειδή εντούτοις η τύχη στέκεται, ενίοτε, στο πλευρό των ικανών, το δεξί δοκάρι του Πορτογάλου τερματοφύλακα έσωσε την ομάδα του Σάντος στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, στην έξοχη προσπάθεια και το πλασέ του Ζινιάκ.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και στο 104΄ οι Πορτογάλοι «λαχτάρισαν» τους οικοδεσπότες, όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Κουαρέσμα ο Έντερ πήρε την κεφαλιά υποχρεώνοντας τον Λορίς σε ασταθή απόκρουση, με τον Σανιά να απομακρύνει, ενώ στο 108΄ το φάουλ του Γκερέιρο έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της γαλλικής ομάδας.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ωστόσο, ο Έντερ σόκαρε το «Σταντ ντε Φρανς» όταν έκανε υπέροχη ατομική προσπάθεια και με ξαφνικό συρτό σουτ από τα 25 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λορίς, γράφοντας το 1-0, που έμελλε να στείλει τους Πορτογάλους στον έβδομο ποδοσφαιρικό ουρανό.

Κίτρινες: Σέντρικ, Ζοάο Μάριο, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Ζοάο Φόντε, Ρούι Πατρίσιο – Ουμτιτί, Ματουιντί, Κοσιελνί, Πογκμπά

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Άντριεν Σίλβα (66΄ Μουτίνιο), Σάντσες (79΄ Έντερ), Ζοάο Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο (25΄ Κουαρέσμα).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ):
Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110΄ Μαρσιάλ), Παγέτ (58΄ Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78΄ Ζινιάκ).

Οι φωτογραφίες του τελικού:













σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης