Συνοδεία δικηγόρων έκανε την εμφάνισή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 14.10 ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κατευθύνθηκε στο γραφείο της εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα και κατέθεσε για το βίντεο της συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη. Κατά την άφιξή του στην εισαγγελία ο κ. Μπαλτάκος δεν έκανε δηλώσεις, ενώ εμφανίστηκε λιγότερο λακωνικός κατά την έξοδό του από το κτήριο της Ευελπίδων στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας.

«Ό,τι είπα στο βίντεο ήταν ήδη δημοσιευμένο ή μη ορθό. Δεν τους έδινα πληροφορίες έλεγα πράγματα ήδη γνωστά ή μη ορθά. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΝΔ» υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος μετά την κατάθεσή του ενώπιον της εισαγγελέως.

«Δεν γνώριζα ότι υπήρχε βιντεοσκόπηση. Πριν από περίπου έξι μήνες συναντηθήκαμε στο δικό μου γραφείο, δεν έγινε με μυστικότητα η συνάντηση, έγινε με ανοιχτές πόρτες. Η βιντεοσκόπηση έγινε από τον Κασιδιάρη» ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι τυφλή απέναντι σε ένα κόμμα του 7%, τα έλεγα αυτά για να τους προσεγγίσω. Αυτοβούλως το έκανα».

«Είχα πολιτική διαφωνία στην αρχή. Σε μια χώρα που ελευθερώθηκε από κλέφτες και αρματολούς δεν κάνεις ήρωες με χειροπέδες. Υπήρξε πολιτική διαφωνία στην κυβέρνηση για τον χειρισμό. Όταν όμως βγήκαν τα στοιχεία δεν ξαναμίλησα. Το κλίμα άλλαξε. Ανέλαβα μια κίνηση ρίσκου, για αυτό είμαι εδώ. Ήταν κίνδυνος θάνατος. Ο πρωθυπουργός όμως είχε να παλέψει με τη Μέρκελ και τον Μπαρόζο. Θα τον βάλω να παλεύει και με τον Κασιδιάρη. Εγώ γιατί ήμουν εκεί; Για να υπογράφω ΦΕΚ και δοκίμια;. Επιθυμώ να τιμωρηθεί ο Κασιδιάρης», είπε ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης.

Τέλος, όσον αφορά το επεισόδιο στη Βουλή, με πρωταγωνιστή τον γιο του, ανέφερε: «Ο γιός μου είναι αξιωματικός των ειδικων δυναμενων, δεν ειναι παιδάκι της φραπεδιάς που βλέπει τούρκικα στον καναπέ. Υπερασπιστηκε τον πατέρα του».

Η κλήση για κατάθεση

Η κα Νταγιάντα έχει ήδη ζητήσει με έγγραφό της τη διαβίβαση των πρακτικών και του επίμαχου οπτικοακουστικού υλικού, περιεχόμενο του οποίου παρουσίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής από το βήμα της Βουλής, ξεσηκώνοντας πληθώρα αντιδράσεων.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είχε κληθεί από την εισαγγελέα για κατάθεση στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου για τις συνθήκες μαγνητοσκόπησης της συζήτησης. Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος κατέθεσε ως μάρτυρας για όλα όσα γνωρίζει σχετικά με το πώς και το πότε ο Ηλίας Κασιδιάρης βιντεοσκόπησε τη μεταξύ τους συνομιλία και στη συνέχεια έδωσε το σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα, προφανώς χωρίς την έγκρισή του.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αναμένεται να ερωτηθεί και για το αν επιθυμεί την ποινική δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη.

Αυτόφωρο κακούργημα η δημοσιοποίηση και η χρήση οπτικοακουστικού υλικού

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάζεται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης με ενδεικτικά δημοσιεύματα από τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με το ενδεχόμενο παράνομης κατοχής από μέλη της «Χρυσής Αυγής» οπτικοακουστικού υλικού.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, διαβίβασε τον φάκελο στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου και στο έγγραφό της ζητεί ο φάκελος να συσχετιστεί με την υπάρχουσα δικογραφία για την οποία εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Τάκης Μπαλτάκος, να αξιολογηθεί και να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση του αδικήματος του άρθρου 157 ΠΚ (βία ή απειλή βίας κατά βουλευτών ή αρχηγού πολιτικού κόμματος) ή άλλης αξιόποινης πράξης.

Ζητείται επίσης η ταχύτατη περαίωση της έρευνας και παραγγέλλεται πως «εάν στο μέλλον επανέλθει από οποιονδήποτε και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα η χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία έστω κι αν ο υπαίτιος είναι βουλευτής εν ενεργεία. Τα παραγγελθέντα ισχύουν και για κάθε άλλο αυτόφωρο κακούργημα».

Διαβάστε επίσης:

Καταθέτει ο Μπαλτάκος, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014, 09:32

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης