Σε μουσείο θα μετατραπεί το παλαιότερο σωζόμενο σπίτι της Αθήνας, που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Η οικία βρίσκεται επί της οδού Αδριανού 96 στην Πλάκα και χρονολογικά ανάγεται στον 16ο αιώνα. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο της οικογένειας Μπενιζέλων-Παλαιολόγων. Το εν λόγω κτίσμα θα αποτελέσει έναν χώρο περιήγησης στην αθηναϊκή κοινωνία του 18ου αιώνα με την αξιοποίηση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ιδιοκτήτρια οικογένεια, με βυζαντινές καταβολές, ανήκε επίσης η Ρηγούλα Μπενιζέλου, η οποία έγινε μοναχή και έμεινε γνωστή ως αγία Φιλοθέη η Αθηναία.

«Θα αποκαλυφθεί ένα αθηναϊκό αρχοντικό αστικού τύπου του 1750, το παλαιότερο κτίριο-κατοικία που διασώζεται σήμερα στην Αθήνα. Είναι η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία μεγάλωσε και η αγία Φιλοθέη, στο πλαίσιο μιας αστικής πνευματικής ακμής» λέει ο αρχιτέκτων Γιάννης Κίζης, ο οποίος ασχολήθηκε πρώτη φορά με την οικία Μπενιζέλων το 1980 ως συμβασιούχος συνεργάτης του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Ήταν εγκαταλελειμμένο για πολύ καιρό και είχε μισογκρεμιστεί. Τα χρόνια πέρασαν και τη δωδεκάτη ώρα… περιήλθε το 2000 στην Αρχιεπισκοπή» λέει ο κ. Κίζης. «Σε πρώτη φάση κάναμε την αποκατάσταση μαζί με την κ. Χρ. Πινάτση, τον κ. Κλ. Ασλανίδη και την πολιτικό μηχανικό κ. Ελ. Τσακανίκα. Σε δεύτερη φάση ανέλαβα τη μουσειογραφική μελέτη σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Θ. Δούγκα και τη μουσειολόγο Π. Καλαμαρά, και με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος το έργο προχώρησε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Έθνος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης