Ένας από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας μετά από απόπειρα ληστείας στο σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στο Περιστέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κτύπησε ο συναγερμός του σούπερ μάρκετ γύρω στις 15:00 το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, οπότε μία περίπολος της ομάδας ΔΙΑΣ έσπευσε στην οδό Καρπενησίου 25. Οι ληστές επιχείρησαν να διαφύγουν και σε μικρή απόσταση, επί της συμβολής των οδών Λαχανά και Μυστρά πέταξαν δύο χειροβομβίδες κατά των αστυνομικών, οι οποίες, όμως, δεν εξερράγησαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες της Αστυνομίας συνέλαβαν ένα άτομο το οποίο τους δήλωσε πως είναι ο γνωστός κακοποιός και δραπέτης από τις φυλακές Τρικάλων Ερμάλ Λίτα. Η πληροφορία αυτή ελέγχθηκε από τις διωκτικές αρχές με την ταυτοποίηση στοιχείων, που έδειξε πως όντως πρόκειται για τον δραπέτη Ερμάλ Λίτα.

Επίσης, η αστυνομία είχε προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ακόμη ατόμου. Τελικά, ο δεύτερος που προσήχθη μετά τη ληστεία στο σούπερ μάρκετ, δεν προέκυψε να έχει σχέση και αφέθηκε ελεύθερος. Ο δραπέτης έχει οδηγηθεί στην Ασφάλεια Αττικής όπου ανακρίνεται.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερμάλ Λίτα είναι συνεργάτης του Μάριαν Κόλα επίσης δραπέτη από τις φυλακές Τρικάλων, που και αυτός καταζητείται, καθώς μετά την προ μηνός περίφημη πλέον απόδραση χάθηκαν τα ίχνη των κακοποιών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου, και μετά από ληστεία στην περιοχή των Ισθμίων υπήρξε συμπλοκή με περιπόλους της Αστυνομίας όπου και βρήκε τραγικό θάνατο η Κατερίνα, μία νέα κοπέλα 25 μόλις ετών. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε οι κακοποιοί διέφυγαν. Υπήρξε και άλλη μία συμπλοκή με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στην Μάνδρα Αττικής όπου και εκεί η εγκληματολογική υπηρεσία της Αστυνομίας εντόπισε ίχνη των δραπετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(H στιγμή της σύλληψης του Ερμάλ Λίτα)

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Λίτα

Συνελήφθη σήμερα (3-5-2013) το απόγευμα στο Περιστέρι, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής (ΔΙ.ΑΣ.-Δ.ΕΛ.Τ.Α.) ο αναζητούμενος δραπέτης των Φυλακών Τρικάλων (από 22-3-2013) και επικίνδυνος κακοποιός LITA ή DREBATA (επ) ERMAL ή LITOR (ον), ετών 35 υπήκοος Αλβανίας.

Λίγο πριν τη σύλληψη του ο αναζητούμενος κακοποιός είχε διαπράξει ένοπλη ληστεία σε Σούπερ-Μάρκετ της περιοχής, αφαιρώντας με απειλή πιστολιού άγνωστο χρηματικό ποσό.

Μετά την ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στο σημείο της ένοπλης ληστείας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στο πλαίσιο των αναζητήσεων εντόπισαν το δράστη να κινείται πεζός, σε κοντινή απόσταση.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κακοποιός προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του έριξε προς τους αστυνομικούς δύο χειροβομβίδες, οι οποίες δεν εξερράγησαν. Στην κατοχή του βρέθηκαν επιπλέον ένα (1) πιστόλι MAKAROV με δύο (2) γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων και μία (1) ακόμα χειροβομβίδα.

Οι έρευνες και αναζητήσεις συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή, από ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τυχόν συνεργών του.

Επιπλέον από την περιοχή προσήχθη ένας ακόμα αλλοδαπός, για τον οποίο δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή ή συμμετοχή του.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Ποιοι είναι οι δύο δραπέτες

Οι δύο δραπέτες Πλούσιο παρελθόν, με ληστείες, ένοπλες συμπλοκές, σωματικές βλάβες και αποδράσεις, από τη δεκαετία του ’90 έως σήμερα, έχουν- όπως προκύπτει από τους φακέλους τους στην Αστυνομία- οι δύο δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, που καταζητούνται.

Και οι δύο που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, εκτός από την τελευταία τους αιματηρή απόδραση, μαζί με άλλους εννέα Αλβανούς από τις φυλακές Τρικάλων, συμμετείχαν στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στον Βύρωνα, όπου έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικών 25χρονος βιοπαλαιστής, τον Φεβρουάριο του 2010.

Τότε, είχε συλληφθεί ο 36χρονος Μάριαν Κόλα ή Κόλια και είχαν κατασχεθεί καλάσνικοφ, εκρηκτικά και χειροβομβίδες, ενώ ο Ερμάλ Λίτα, 35 ετών, είχε διαφύγει και κατέφυγε για ένα διάστημα στην Αλβανία.

Αναλυτικά, το παρελθόν των δύο δραπετών έχει ως εξής:

Ο Lita ή Drebata ή Giafas (ον) Ermal ή Litor ή Aleko ή Luis, του Duleiman ή Deo ή Georgios και της Fitnete ή Mri, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1978, στην Επισκοπή Αλβανίας.

Ο Ερμάλ ΛίταΣτις 25 Μαρτίου του 1998, συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά για ληστεία σε οικία. Την 1η Δεκεμβρίου του 2006, απέδρασε από τις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας, παραβιάζοντας εξαήμερη άδεια, όπου κρατείτο, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών και οκτώ μηνών για ληστεία και σωματική βλάβη με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για ληστεία με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και ποινή φυλάκισης 12 μηνών για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2010 (συμπλοκή στον Βύρωνα), σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για εγκληματική οργάνωση, κλοπές, ληστείες, απόπειρες ληστειών κατά συναυτουργία και κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών υλών καθώς και διακεκριμένες περιπτώσεις κατοχής όπλων.

Την ίδια χρονιά, στις 27 Μαΐου, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής- μαζί με Αργεντινό συνεργό του, γνωστό με το ψευδώνυμο Σεμπάστιαν, ο οποίος δεν κατόρθωσε να αποδράσει από το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων- για ληστείες, απόπειρες ληστειών καθώς και διακεκριμένες περιπτώσεις κατοχής όπλων, σε βάρος υποκαταστημάτων τραπεζών και σουπερμάρκετ, σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Στις 30 Μαΐου, από τον 21ο Τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, για τις παραπάνω περιπτώσεις παραγγέλθηκε η φυλάκισή του στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας.

Την 22α Μαρτίου του 2013, απέδρασε από τις Δικαστικές Φυλακές Τρικάλων μαζί με ακόμη 10 συμπατριώτες τους. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν δύο εξωτερικοί φρουροί των φυλακών.

Στις 2 Απριλίου μαζί με τον Μαριάν Κόλα καταδιώχθηκε από αστυνομικούς στα Ίσθμια Κορινθίας, από την οποία έπεσε νεκρή η 25 Κατερίνα. Στις 8 Απριλίου, επιβεβαιώθηκε από την εργαστηριακή έρευνα που έγινε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, ότι δράστες της κλοπής του λευκού βαν από τον Άσσο Κορινθίας, είναι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Το όχημα εντοπίστηκε στη Μάνδρα Αττικής.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Απριλίου, κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στη Μάντρα Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραπετών οι οποίοι επιβαίνουν σε αυτοκίνητο με κλεμμένη πινακίδα, άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησαν να τους ελέγξουν. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, αλλά και καμία σύλληψη.

Ο Kola ή Kolia ή Golia ή Marko (ον) Marian ή Eduart ή Marjan ή Zan ή Jan, του Pasho ή Frok και της Marta ή Marte ή Mari ή Martha, γεννήθηκε το 1977, στην Αλβανία.

Ο Μαριάν ΚόλαΚρατείτο από τις 17 Φεβρουαρίου του 2010 και εξέτιε ποινή κάθειρξης 13 ετών για απόπειρα ληστείας και διακεκριμένες κλοπές. Την 11η Νοεμβρίου του 1995 συνελήφθη από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για διακεκριμένες κλοπές.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2007, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, παράνομη βία, αρπαγή κλπ. Δύο χρόνια αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, δραπέτευσε- αφού αφόπλισε αστυνομικούς- από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας, στο οποίο είχε μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του Ανακριτή Θηβών.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010, συνελήφθη ύστερα από την ένοπλη συμπλοκή, στον Βύρωνα Αττικής, με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες.

Την 22α Μαρτίου του 2013, απέδρασε από τις Δικαστικές Φυλακές Τρικάλων μαζί με ακόμη 10 συμπατριώτες τους. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν δύο εξωτερικοί φρουροί των φυλακών.

Το λευκό βανΣτις 2 Απριλίου μαζί με τον Μαριάν Κόλα καταδιώχθηκε από αστυνομικούς στα Ίσθμια Κορινθίας, από την οποία έπεσε νεκρή η 25 Κατερίνα. Στις 8 Απριλίου, επιβεβαιώθηκε από την εργαστηριακή έρευνα που έγινε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, ότι δράστες της κλοπής του λευκού βαν από τον Άσσο Κορινθίας, είναι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Το όχημα εντοπίστηκε στη Μάνδρα Αττικής.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Απριλίου, κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στη Μάντρα Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραπετών οι οποίοι επιβαίνουν σε αυτοκίνητο με κλεμμένη πινακίδα, άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησαν να τους ελέγξουν. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, αλλά και καμία σύλληψη.

Διαβάστε επίσης Πληροφορίες για σύλληψη του Ερμάλ Λίτα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013, 17:30

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013, 17:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης