Ραγδαία μεταβολή στο σκηνικό του καιρού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το μεσημέρι, πάντως, ο καιρός στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, ενώ τα φαινόμενα στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 16 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 17 στη Νότια Ελλάδα, από 9 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 9 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις και πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και από το μεσημέρι σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά

Αττική

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται στην Αττική, οι οποίες παροδικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη, με πιθανότητα βροχής κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις προβλέπονται με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ, και τις πρωινές ώρες θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το απόγευμα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί – νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα πελάγη θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τοπικά θα αυξηθούν, ενώ θα σημειωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι – νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και τοπικά θα φτάνουν τα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στη zougla.gr

Κυκλοφοριακά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο λόγω της καταιγίδας

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σε αρκετούς κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας και του Πειραιά λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Στο Φάληρο, μάλιστα, η βροχή «συνοδεύεται» από χαλάζι. Αυτήν την ώρα κλειστή είναι η Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας μέχρι και την Πέτρου Ράλλη λόγω συσσωρευμένων υδάτων. Μετ’ εμποδίων διεξάγεται και η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού.


Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Λεκανοπέδιο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι στιγμής έχει δεχθεί περίπου δέκα κλήσεις στα δυτικά προάστια (Αιγάλεω, Ίλιον, Ζεφύρι, Μενίδι και Περιστέρι) για απάντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων, ενώ πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Μενίδι, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς ένα όχημα ακινητοποιήθηκε λόγω συσσώρευσης υδάτων και εγκλωβίστηκε ο οδηγός, ο οποίος απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το αυτοκίνητό του.

Αναγνώστες της zougla.gr μπορούν να στείλουν φωτογραφίες και video από τις περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα στο e-mail της Ζούγκλας (info@zougla.gr), στο Facebook και το Twitter.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ τέθηκε μερική απαγόρευση απόπλου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ δεν φεύγει κανένα πλοίο από το Λαύριο. Ωστόσο, ορισμένα πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες αναχώρησαν κανονικά από το λιμάνι του Πειραιά.

Για τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια γίνονται μόνο μέχρι την Αίγινα με συμβατικού τύπου πλοία. Κανονικά, πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας.

Δορυφορική εικόνα από την Ανατολική Μεσόγειο

Ο καιρός στην Ελλάδα

Ο καιρός στην Ευρώπη



Δείτε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες:

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης