Σχέδια για χτυπήματα κατά των εφοπλιστών Βαγγέλη Μαρινάκη και Θεόδωρου Βενιάμη, του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα και της συζύγου του Μαρίας Τσελέντη, των γραφείων της εταιρείας info quest (ιδιοκτησίας Φ. Φέσσα) και της ναυτιλιακής εταιρείας Capital (ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη) βρέθηκαν χθες το βράδυ σε γιάφκα στην περιοχή του Βύρωνα Αττικής.

Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκε μπλοκ σημειώσεων, στο οποίο υπήρχαν αναφορές για τους: Βαγγέλη Μαρινάκη, Θόδωρο Βενιάμη, Θόδωρο Φέσσα και την σύζυγό του Μαρία

Τις αποκαλύψεις έκαναν στο αρχηγείο της Αστυνομίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Δημήτρης Τσακνάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχέδια των επιθέσεων που ματαιώθηκαν εντοπίστηκαν μέσα στο γκαράζ στον Βύρωνα, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη ένας 30χρονος

Για τον συλληφθέντα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι είχε στην κατοχή του σημειώσεις για τις δραστηριότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη και Θόδωρου Φέσσα, αριθμούς τηλεφώνων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πρόεδρος της οποίας είναι ο Θόδωρος Βενιάμης, αναφορές στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων από συγκεκριμένα γεγονότα.

Όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνταν η πρόβα τζενεράλε ενώ το Σάββατο 4 Οκτωβρίου θα γινόταν το χτύπημα. Ειδικά, δε, για τις 4 Οκτωβρίου υπήρχε σημείωση για τάπερ, ποδήλατο και «λουκάνικα», εννοώντας τα εκρηκτικά καθώς και χρονογραφημένο δρομολόγιο από το γκαράζ στο Βύρωνα στη λεωφόρο Αμφιθέας, εκεί που είναι και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί το στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Είχα επισημάνει ότι απαιτείται επαγρύπνηση και σοβαρότητα μετά τη σύλληψη Μαζιώτη. Οι έρευνες διεξάγονταν υπό πλήρη μυστικότητα και είχε ενημέρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

»Συνελήφθη 30χρονος που έμπαινε σε γκαράζ στο οποίο βρέθηκαν και αποτυπώματα του ΝίκουΣτο μισθωτήριο συμβόλαιο του γκαράζ βρέθηκαν αποτυπώματα του Νίκου Μαζιώτη Μαζιώτη. Σε ιδιόχειρες σημειώσεις του υπήρχαν αναλυτικές αναφορές για τον Ευάγγελο Μαρινάκη, Θεόδωρο Φέσσα και τηλέφωνα της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών. Υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για πρόβα και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα».

Από τη μεριά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ σημείωσε ότι στο γκαράζ βρέθηκαν σχάρα αυτοκινήτου, μεταλλικά μέρη καθώς και κλειδιά. Τα ευρήματα αυτά, όπως προέκυψε, ανήκουν στο αυτοκίνητο Nissan Sunny το οποίο εξερράγη στις 10 Απριλίου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Σταδίου.

Tσακνάκης-ΚικίλιαςΠαράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσακνάκης, η ομάδα Μαζιώτη θα χτύπαγε με μια βόμβα από μείγμα καθαρού οξυγόνου και ασετυλίνης, που θεωρείται ως ένα από τα ισχυρότερα εκρηκτικά που υπάρχουν.

Ο 30χρονος συλληφθείς κατηγορείται για απείθεια, αντίσταση, κλοπή αυτοκινήτου, επικίνδυνη σωματική βλάβη, ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξη από κοινού και κατασκευή από κοινού εκρηκτικού μηχανισμού.

Επίσης βρέθηκε το μισθωτήριο συμβόλαιο του γκαράζ στο οποίο βρέθηκαν αποτυπώματα του Νίκου Μαζιώτη, καθώς και ταυτότητα τα στοιχεία της οποίας είχαν υφαρπαγεί αφού ο κάτοχός της δεν είχε δηλώσει κλοπή.

Πώς έπιασαν τον 30χρονο

Ο χώρος παρακολουθούνταν τα τελευταία 24ωρα… Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ιδιοκτήτης του γκαράζ είναι ο Β.Π., ιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος διαμένει στη Βαρυμπόμπη και το νοίκιασε τον Ιούνιο του 2013. Ο ίδιος, κατόπιν συνεννόησης με την Αντιτρομοκρατική, είχε ζητήσει από τον νεαρό ενοικιαστή -προφανώς με κάποιο πρόσχημα- να αφήσει τα κλειδιά του γκαράζ σε κατάστημα της γειτονιάς.

Ο 30χρονος δεν έφερε αντίρρηση και έφθασε χθες το βράδυ στο συνοικιακό καφενείο και αφού σκούπισε τα κλειδιά, τα παρέδωσε στον καταστηματάρχη. Αμέσως έκαναν έφοδο δύο άνδρες της Αστυνομίας και ακινητοποίησαν τον νεαρό, ο οποίος προέβαλε σθεναρή αντίσταση και στην κατοχή του βρέθηκαν, αφενός μεν ηλεκτρονικό σύστημα ανοίγματος του γκαράζ καθώς και χειροκίνητο (κλειδιά).

Επίσης το άτομο έφερε ταξιδιωτικό σάκο μαζί του, σακίδιο πλάτης στο οποίο υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, μπουφάν, γυαλιά, τζόκεϊ. Σύμφωνα με πηγές, ο νεαρός δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία, όπως διαπιστώθηκε μετά την εξέταση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων, ενώ φέρεται να μην συνεργάζεται με τις αρχές και μιλά άπταιστα την ιταλική γλώσσα.

Xάρτης της περιοχής όπου εντοπίστηκε το γκαράζ

Ποιοι είναι οι εφοπλιστές και επιχειρηματίες που ήταν στόχοι επιθέσεων:

Το who is who του Β. Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό Διεθνών Σχέσεων. Είναι γιος του εφοπλιστή Μιλτιάδη Μαρινάκη και της Ειρήνης Μαρινάκη. Ο πατέρας του εξελέγη βουλευτής με την Ν.Δ. και ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ολυμπιακoύ.

Από το 1992 έως το 1995 υπήρξε Εμπορικός Διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Ship Management Corp. και διήυθυνε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, που σήμερα αποτελούν την Capital Maritime.

Από τον Μάρτιο του 2007, είναι Πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners L.P., οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Επίσης, από το Μάρτιο του 2005 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης από το Μάρτιο 2010 έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011.

Διαθέτει και άλλες σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, της ναυτιλίας και του real estate.

Στα ετήσια ναυτιλιακά βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards του 2009, η εταιρία του Capital Ship Management Corp. εξελέγη ως “Tanker Company of the Year”, ενώ τo 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης βραβεύτηκε ως “Greek Shipping Newsmaker of the Year”. To 2013, στη λίστα των Lloyd’s με τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, κατατάχθηκε στην 73η θέση.

Στα μέσα του 2010, ο Μαρινάκης εξαγόρασε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία διατελεί και Πρόεδρος.

Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Superleague και αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ο, από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά την διάρκεια της προεδρίας του, ο Ολυμπιακός κέρδισε τα Πρωταθλήματα της περιόδου 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 και 2013/2014, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας έτσι στο νταμπλ για τις σεζόν 2011/12 και 2012/2013.

Ποιος είναι ο Θόδωρος Φέσσας

Ο Θεόδωρος Φέσσας γεννήθηκε το 1951, στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Σπούδασε στη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, της Μεγάλης Βρετανίας, όπου πήρε master στη Θερμοδυναμική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε αρχικά ως ελεύθερος επαγγελματίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ. Αρχικά, ίδρυσε μία μικρή εταιρεία, η οποία εισήγε εκτυπωτές με την επωνυμία STAR, ενώ το 1981 δημιούργησε την Info Quest.

Παντρεύτηκε με την Ευτυχία Κουτσουρέλη, με την οποία απέκτησε μία κόρη και έναν γιο. Μερικά χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους χώρισαν, με ένα από τα ακριβότερα, για τα ελληνικά δεδομένα, διαζύγιο.

Το 1999, ο Θεόδωρος Φέσσας εξαγόρασε την εταιρεία ταχυμεταφορών ΑCS Courier, ενώ, το 2001 επεκτάθηκε στις τηλεπικοινωνίες με την Q-Telecom, την οποία, 5 χρόνια αργότερα εξαγόρασε η ΤΙΜ, έναντι 330 εκατ. ευρώ.

Το 2006 εξαγόρασε τη Unisystems. Απέκτησε, επίσης, τη Rainbow, ενώ κατέχει και την Quest Energy.

Το βιογραφικό του Θ. Βενιάμη

Ο Θεόδωρος Βενιάμης γεννήθηκε το 1950 στον Βροντάδο της Χίου. Πατέρας του ήταν ο καπετάνιος Λευτέρης Βενιάμης.

Σπούδασε στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Επιστημών. Σε ηλικία, μόλις, 27 ετών ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία «Golden Union Shipping Co.», μαζί με τους Γιώργος Γαβριήλ, τη Μαριάνθη και τον Χριστόφορο Ανδρεάδη και τον Ισίδωρο Σαραντή, η οποία ασχολείται με τη μεταφορά τσιμέντου.

Σύντομα, η «οικογενειακή» επιχείρηση εξελίχθηκε σε ισχυρό «παίχτη» στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ, παράλληλα επεκτάθηκε και στα πλοία πολλαπλών καταστρωμάτων, τα οποία τα χρησιμοποιούσε τόσο για τη μεταφορά αυτοκινήτων όσο και χύδην φορτίο. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δραστηριοποιείται, κατά κύριο λόγο, στην αγορά των φορτηγών πλοίων.

Ο Θεόδωρος Βενιάμης παντρεύτηκε την Ελένη Γαβριήλ, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Σήμερα, ο όμιλός του διαθέτει έναν στόλο 28 πλοίων με χωρητικότητα μεγαλύτερη των δύο εκατομμυρίων τόνων, ενώ έχει επεκταθεί τόσο σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις, όσο και στο real estate.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η γιάφκα στον Βύρωνα – Βρέθηκαν σχέδια για επίθεση κατά Μαρινάκη,Φέσσα και Βενιάμη

Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στον Βύρωνα-σχέδια επίθεσης σε εφοπλιστή και πολυεθνική

Τα ευρήματα στις γιάφκες

Γιάφκα με όπλα στο Κολωνάκι

Αυτή είναι η γιάφκα που ερευνά η Αντιτρομοκρατική στο Κολωνάκι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης