Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

«Βαλλόμεθα πανταχόθεν από τον ορμητικό χείμαρρο ο οποίος παρέσερνε και πολλά αντικείμενα. Κάτι τέτοιο στα 17 χρόνια που υπηρετώ στην υπηρεσία δεν έχω ξαναδεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο zougla.gr, ο διοικητής της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, αρχιπύραρχος Στέφανος Κολοκούρης, αυτά τα οποία έζησε ο ίδιος και η ομάδα του από το πρωί της Τετάρτης στη Μάνδρα Αττικής.

Η κακοκαιρία που άφησε πίσω της 15 νεκρούς, 17 τραυματίες και αγνοούμενους, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί και την Πέμπτη. Ήδη το zougla.gr, δημοσίευσε τα πρώτα ονόματα των θυμάτων που έχουν ταυτοποιηθεί.

 Ο διοικητής μεταξύ άλλων απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 5.30 το πρωί ειδοποιηθήκαμε να συνδράμουμε στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Μάνδρας. Αμέσως στείλαμε αρκετές δυνάμεις μας εκεί, ακόμα και δύτες.

Βρέθηκα στο σημείο από την πρώτη στιγμή και είχα άμεση επικοινωνία με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος», αναφέρει ο έμπειρος διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά και με βεβαιότητα στα 17 χρόνια που βρίσκομαι στην ΕΜΑΚ είναι ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα αλλά και οι καταστροφές που έγιναν, δείχνουν ένα γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά. Ήταν μια βιβλική καταστροφή. Δηλαδή ένα συμβάν που εγώ στα χρόνια που υπηρετώ και έχω πάει σε πάρα πολλά συμβάντα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και στο εξωτερικό δεν έχω ξανασυναντήσει», συνεχίζει.

«Η ορμή του νερού ερχόταν από παντού, βαλλόμεθα πανταχόθεν, και σε μεγάλη ποσότητα , ασταμάτητο. Ο χείμαρρος έφερνε πολλά φερτά υλικά, ότι έβρισκε στο διάβα του, με μεγάλη ορμή. Η δουλειά μας γινόταν πολύ δύσκολη γιατί ελλόχευε παντού ο κίνδυνος για εμάς. Έπρεπε να προσέχουμε οποιαδήποτε στιγμή για να μην γίνει το κακό», προσθέτει.

Ακούστε τι αναφέρει ο διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ στο zougla.gr: 

«Πολλοί πολίτες ήταν σε πανικό»

«Οι πιο πολλές διασώσεις έγιναν μέσα στη Μάνδρα. Ήταν κάποιοι ακόμα και σε κάγκελα, φράχτες, αρπαγμένοι για να γλυτώσουν από τον χείμαρρο. Προσπαθούσαν να πιαστούν από όπου μπορούσαν. Διασώσεις κάναμε ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορέσαμε όμως διότι ο κόσμος πάνω στον πανικό του κάνει και κάποιες βεβιασμένες κινήσεις. Ένας ηλικιωμένος στην οδό Αγαμέμνωνος είχε κλειδωθεί στο σπίτι του και τον βρήκαμε νεκρό», περιγράφει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Εικόνες που μαρτυρούν το μέγεθος της τραγωδίας στη Μάνδρα



Οι δρόμοι της περιοχής μοιάζουν με λίμνες

Τα πάντα παραδόθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας

Οι κάτοιχοι θρηνούν για τις περιουσίες τους που χάθηκαν μέσα σε λίγη ώρα

Δείτε τα ονόματα των θυμάτων που έχουν αναγνωριστεί

«Προσοχή η κακοκαιρία θα συνεχιστεί»

Ο διοικητής αναφέρεται ακόμα και στις επιπλέον δυνάμεις της ΕΜΑΚ όπου έχουν σπεύσει ενώ κάνει έκκληση προς τους πολίτες να προσέχουν λόγω της συνέχισης της κακοκαιρίας.

«Οι έρευνες συνεχίζονται και τώρα που μιλάμε. Η νύχτα δεν βοηθάει βέβαια. Επίσης έχουν έρθει δυνάμεις από την 7η ΕΜΑΚ Λαμίας και από την 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας. Συνεχίζουμε τις έρευνες ασταμάτητα αλλά χρειάζεται και κάποια προστασία προς το κοινό διότι όπως έχουμε ενημερωθεί από τους μετεωρολόγους μας έρχεται μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή».



Διαβάστε επίσης:
 Κατακλυσμός φονιάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης