Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το πρωί της Τρίτης το νησί της Σύμης, το οποίο χθες επλήγη από την «επέλαση» της «Ευρυδίκης».

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, ενώ οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονταιΑπό νωρίς καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και προκειμένου να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε πως μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στον σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής, τα οποία κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, ενώ οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνολικά επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τρία οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Σύμη, εάν χρειαστεί.

Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, έπειτα από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.


Εκτεταμένες ζημιές

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, διακόπηκε σε διάφορα σημεία η ηλεκτροδότηση. Για τον λόγο αυτό, καταβάλλονται από το πρωί εντατικές προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση της ρευματοδότησης. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, 10 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών. Πολλές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο. Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, όπως και κτήρια, ενώ φθορές υπέστη και το δίκτυο υδροδότησης.

Σε δηλώσεις του από το νησί ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού.

Ζημιές καταγράφηκαν και στην Αργολίδα, ενώ στην Κέρκυρα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς προβλέπονται νέα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες:

-Σήμερα, Τρίτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται σε περιοχές της Πελοποννήσου και αργότερα στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία.

-Την Τετάρτη θα επηρεαστούν το Ιόνιο και κατά διαστήματα όλες οι ηπειρωτικές περιοχές.

Ο χάρτης παρουσιάζει τη θέση της «Ευρυδίκης» και τη συνολική βροχή που αναμένεται από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τρίτης:

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα χαρακτηριστικά του καιρού σε περιοχές της χώρας την Τρίτη:

Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού έως την Κυριακή:

Τετάρτη 15-11-2017
Καιρός: Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στα νησιά του Β. Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 16-11-2017 και Παρασκευή 17-11-2017
Καιρός: Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στα νησιά του Β. Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές με βελτίωση στα δυτικά την Παρασκευή. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως την Παρασκευή.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ με μικρή ενίσχυση την Παρασκευή.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση την Πέμπτη.

Σάββατο 18-11-2017
Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην υπόλοιπη χώρα νοτιανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 19-11-2017
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης