Το άνοιγμα 1.000 τραπεζικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων που δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων ή χρεωστική αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης, παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη και εκπροσώπων των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά σημεία της απόφασης:

  • τα υποκαταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά για τρεις ημέρες (αναλυτικός κατάλογος εντός της ημέρας)
  • θα εξυπηρετούνται μόνο οι συνταξιούχοι
  • το ανώτατο ποσό που μπορούν να σηκώνουν από τον λογαριασμό τους για αυτήν την εβδομάδα είναι 120 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες, ώστε οι συνταξιούχοι:

  • να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται «πλαστικό χρήμα»
  • να προχωρούν σε αναλήψεις από ΑΤΜ (60 ευρώ/ημέρα, το ανώτατο όριο).

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως οι καταθέσεις σε ευρώ είναι διασφαλισμένες τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε διαρκή συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίστηκαν τα εξής:

» Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τούτης.

» Παράλληλα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.

» Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

»Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών θυμίζει σε όλους τους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις -ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει αρνούμενο να επεκτείνει τη δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».

Μετέωρο το πλαφόν των 60 ευρώ

Με την ανησυχία των καταθετών να είναι έντονη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) και να επιβάλει τραπεζική αργία μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι αρκετά ΑΤΜ δεν δίνουν πλέον 20ευρα, με αποτέλεσμα το ανώτατο ποσό/ημέρα να πέφτει ουσιαστικά στα 50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η φημολογία που αναπτύχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας για περαιτέρω μείωση του πλαφόν στις αναλήψεις (20 ευρώ/ημέρα) ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διάψευση το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Οικονομικών: «Δεν μειώνεται το όριο των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, 23:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης