Μία νέα «Μανωλάδα» αποκαλύπτεται αυτή τη φορά στα Μέγαρα, όπου 110 μετανάστες στοιβάζονται σε ορνιθοτροφεία και διαβιούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», 110 Πακιστανοί που εργάζονται εκεί, παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δουλεύουν μίνιμουμ 12 ώρες την ημέρα στα γύρω περιβόλια.
«Ωραία Λαχώρη. Καλύτερα εκεί τώρα», αναφέρει ο Γιάσερ, ένας ένοικος, νόμιμος μετανάστης που είχε έρθει στην Ελλάδα με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ενοίκιο είναι φθηνό, 40 ευρώ την ημέρα, για κάθε δωμάτιο που μένουν 3-4 άνθρωποι», προσθέτει.
Το νερό είναι λίγο και δεν φτάνει για όλους. «Νερό έχουμε, είναι κρύο το χειμώνα. Δεν πειράζει όμως», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ουρά για το μπάνιο

«Βράζει το κοτέτσι. Στο θερμοκήπιο 60 βαθμούς έχει. Έτσι και στο κοτέτσι», αφηγείται ο Γιάσερ. Όσο για τις συνθήκες υγιεινής, μπορεί κάποιος να φανταστεί την κατάσταση που επικρατεί, εάν αναλογιστεί ότι για 110 ανθρώπους υπάρχει μόνο ένα μπάνιο. Δεκάδες φιγούρες, ταλαιπωρημένες από την κοπιαστική δουλειά της ημέρας περιμένουν να μπουν στο μπάνιο που περιλαμβάνει συνολικά δύο ντουζιέρες και 3 τουαλέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την ανταμοιβή τους; Αυτή είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Μοχάμεντ: «Μας λένε έλα δούλεψε και θα στα δώσω αύριο και πάμε. Υπάρχει ένας που για 3 χρόνια δεν έχει κάνει λογαριασμούς. Ξέρεις τι ήθελε να δώσει; Πενήντα ευρώ το μήνα. Αν ζητιανέψω 50 ευρώ θα μου τα δώσουν. Δεν είμαι όμως ζητιάνος».

Μία ακόμα «πληγή» για τους ίδιους είναι ο «αφεντικός», όπως τον αποκαλούν. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν κάτοικος των Μεγάρων τους υποσχέθηκε να βγάλει βίζα στα αδέρφια και τα ξαδέρφια τους, φρόντισε να πάρει τα χρήματα από όλους ‘όμως κανένας δεν ήρθε ποτέ’».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης