Πατήστε εδώ και παρακολουθήστε LIVE τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας από την τηλεόραση της “Ζούγκλας”

Πατήστε εδώ και δείτε φωτογραφίες και video από τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλημμύρισαν από κόσμο δρόμοι και πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για το σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο συμφωνήθηκε και ενεκρίθη από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι σημερινές διαδηλώσεις αποτελούν πρόβα τζενεράλε εν όψει της ψήφισης του πακέτου των 11,5 δις ευρώ στη Βουλή. Στοίχημα των διοργανωτών παραμένει η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου στις μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Για ακόμη μία φορά, δεν έλειψαν οι εντάσεις και, μέσα σε λίγα λεπτά, η διαδήλωση διαλύθηκε λόγω μικροεπεισοδίων. Συγκεκριμένα, ομάδα διαδηλωτών εκσφενδόνισε μολότοφ, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών. Στη συνέχεια, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οδό Ερμού, στην Αμαλίας αλλά και στην Ομόνοια. Από τη μανία ορισμένων «θερμόαιμων» δεν γλύτωσε ένα πεύκο που έστεκε επί χρόνια στον Εθνικό Κήπο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Φωτιά στον Εθνικό Κήπο)

Περισσότερες από 100 προσαγωγές, από τις οποίες τουλάχιστον 20 μετατράπηκαν σε συλλήψεις έχουν γίνει έως στιγμής από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Aυτή την ώρα (16.40) έχουν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.

Στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι ήρεμη, εκτός από την οδό Βαλτετσίου, όπου μεταφέρθηκε η ένταση με συγκεντρωμένα άτομα να πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Σήμερα επιστρατεύτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί περιφρουρώντας σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Έκπληξη, πάντως, προκάλεσε η παρουσία του νέου αποκτήματος της ΕΛ.ΑΣ., ενός σιδερένιου φράχτη.


(Ο φράχτης)

Από το πρωί, χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ, 20.000 στον αριθμό, 2.000 μέλη των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της ΠΟΑΣΥ (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων), 2.500 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 10.000 μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας όχι στα μέτρα λιτότητας.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Αγρίνιο και Ξάνθη.


(Το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια)


(Μέλη του ΕΠΑΜ)

Το ΠΑΜΕ, παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία προς τη Βουλή. Πορεία κάνουν αυτήν την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.


(Η Αλέκα Παπαρήγα)

Το «παρών» στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


(Ο Αλέξης Τσίπρας)

Πρωτότυπη διαμαρτυρία


(Με άδεια καροτσάκια και συνθήματα κατά της κυβέρνησης έχουν κατέβει στην πορεία οι τρίτεκνοι)


Απεργιακό μπλακ – άουτ

Στη γενική απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τραπεζοϋπάλληλοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αρχαιοφύλακες και εκπαιδευτικοί.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, καθώς απεργούν γιατροί και διοικητικό προσωπικό.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Έως τις 21.00 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό και ΗΣΑΠ, ενώ έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα θα λειτουργήσει το Τραμ. Για λόγους ασφαλείας κλειστοί για το κοινό είναι αυτήν την ώρα οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Προαστιακό, στη γραμμή 2 του Μετρό τερματικός σταθμός θα είναι η Δουκίσσης Πλακεντίας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένα θα μείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ.

Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν έως τα μεσάνυχτα τα πλοία, καθώς 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΠΝΟ. Τροποποιήσεις πτήσεων ανακοίνωσαν οι Olympic Air και Aegean Airlines, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (έως τις 13.00) των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

ΘεσσαλονίκηΤα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αριστερές οργανώσεις έκαναν την αρχή των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με αφετηρία την Καμάρα, κατευθύνονται μέσω της Εγνατίας Οδού προς την πλατεία Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρωμένοι στο ΕΚΘ ανήρτησαν πανό και κρατούν κρεμάλες. Στο σημείο, σύμφωνα με το thousandnews.gr, βρίσκονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι, έπειτα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, Απόστολος Παζάρας, είπε πως «σήμερα στέλνουν μήνυμα στην τρόικα πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».

Λαμία: Κατέβασαν ρολά καταστήματα και επιχειρήσεις

Ρολά κατέβασαν σήμερα τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις στη Λαμία, καθώς επίσης και σε κωμοπόλεις του νομού. Το σύνθημα είναι «ΟΧΙ στον αφανισμό των επιχειρήσεων».

Το ραντεβού δόθηκε στις 10.00 στην αίθουσα των επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας και στη συνέχεια έμποροι και επαγγελματίες θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

«Με τα δικά μας χρήματα δανείζουν τις τράπεζες και αυτές δεν μας δίνουν ούτε ψίχουλα για να κρατηθούμε στη ζωή… Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, αυτή είναι η Ελλάδα μας, όπως την κατάντησαν οι αλήτες» δήλωσε στο LamiaReport.gr ένας από τους αγανακτισμένους και απελπισμένους εμπόρους της Λαμίας και συνέχισε: «Κάντε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και μετρήστε λουκέτα. Μαγαζιά που κάποτε δεν μπορούσες να τα πλησιάσεις, τώρα παραμένουν επί μήνες κλειστά, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται…και περιμένετε να δείτε τι θα γίνει σε λίγο καιρό… Ελπίζω να ξυπνήσουμε, να αφήσουμε τις καφετέριες και να βγούμε στους δρόμους όσο είναι καιρός, γιατί τελειώσαμε».

Απεργία με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Καρδίτσα, και μάλιστα την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο. Στις 11.00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία μέλη του Εργατικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας και του Συλλόγου Γυναικών. Επίσης στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν και μέλη από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων.

Στις πορείες που ακολούθησαν, κάτοικοι της περιοχής κατέβηκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους.


(Mε τα τρακτέρ και στο Άργος)

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στον Πύργο

Οι έμποροι συμμετέχουν στην απεργία έπειτα από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και της ΓΣΕΒΕΕ.

Η συμμετοχή στην απεργία είναι σχεδόν συνολική και υπερβαίνει το 98%.

Απεργιακή λαοθάλασσα στους δρόμους της Κρήτης

Ξεχύθηκαν στους δρόμους, σήμερα, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στις φυλακές και στους δήμους, συνταξιούχοι και γενικότερα σύσσωμη η κοινωνία που πλήττεται από την κρίση και τα βάναυσα οικονομικά μέτρα.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που είναι σε εξέλιξη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, εφάμιλλη της μεγάλης κινητοποίησης του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), Σ. Βαρδάκη, πάνω από 95% είναι η συμμετοχή στην κινητοποίηση, με τους απεργούς να έχουν καταφθάσει … με οχήματα! Τρακτέρ από τα Αϊτάνια με μαύρες σημαίες και ένα ασθενοφόρο δεσπόζουν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Παράλληλα, πρωτοφανής είναι η συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Ν. Μεντζίνη, 30 σωματεία – μέλη της ΑΔΕΔΥ από το Ηράκλειο και την ενδοχώρα έχουν προσέλθει στη συγκέντρωση με πανό. Περίπου στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας η πορεία του ΠΑΜΕ, που χαρακτηρίζεται επίσης από μεγάλη συμμετοχή.

Εν τω μεταξύ, την «παράσταση» έκλεψε ένας ποδηλάτης, ο οποίος στο δίκυκλό του έχει αναρτήσει χάρτινη ταμπέλα με δύο μόνο, αλλά πολύ χαρακτηριστικές λέξεις… «Στουρνάρια Ουστ»!


(Συγκέντρωση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου)

Μεγαλειώδης πορεία στην Πάτρα

Μεγαλειώδης χαρακτηρίζεται η συγκέντρωση του κόσμου στην πορεία του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα συμμετέχουν στην πορεία, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων.

Κλειστά καταστήματα και δωρεάν καφές

Το δικό τους στίγμα στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Δυτική Ελλάδα άφησαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής της Πάτρας, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους έως τις 15.00 το μεσημέρι και προχώρησαν σε συμβολική δωρεάν διάθεση καφέδων σε πρόχειρα περίπτερα που έστησαν στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων και Γεωργίου.

Ηχηρή κινητοποίηση στον Βόλο

Στους δρόμους του Βόλου έχουν ξεχυθεί από νωρίς το πρωί της Τετάρτης εργάτες, υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και των Ο.Τ.Α., επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, συνταξιούχοι, δικηγόροι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.ά., στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα, που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην πόλη του Βόλου, από φορείς, συνδικαλιστικά σωματεία και συλλογικότητες, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαφορετικές πορείες.

Στις 09.30 το πρωί έγινε η πρώτη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ), ενώ στις 10.00 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου μέλη του ΠΑΜΕ και της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας αλλά και της ΟΕΒΕΜ.

Στις 11.00 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη από την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Εργατών Μαγνησίας και άλλες συλλογικότητες, σύμφωνα με το e-volos.gr. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15.00 θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά και τα καταστήματα εστίασης.

Αποκλεισμός του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους καθηγητές

Οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, συμμετέχοντας και αυτοί στη γενική πανελλαδική απεργία και πλέον της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση και στην πορεία που θα ξεκινήσει από το ΕΚΒ, προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 08.30 μέχρι τις 09.30 το πρωί.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Λέσβο

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Λέσβο.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια, αφού πραγματοποίησαν πορεία μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης, διαδήλωσαν στο λιμάνι της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα το lesvosnews.gr.

Παρακολουθήστε το σχετικό video

Σε απεργιακό κλοιό και η Ξάνθη

Στους δρόμους της Ξάνθης ξεχύθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι απεργοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιώντας πορεία και φωνάζοντας συνθήματα κατά των νέων δυσβάσταχτων μέτρων για τους εργαζομένους.

Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δικηγόροι, φοιτητές και μεμονωμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. «Δεν στεκόμαστε στη συμμετοχή, αυτό που σήμερα έχει σημασία είναι το γεγονός ότι προσπαθούν να ανατρέψουν και τα τελευταία εργασιακά κεκτημένα χρόνων» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, για να συμπληρώσει: «Ξεκινάμε σήμερα τον αγώνα μας όσοι αντέχουμε να βγούμε στους δρόμους ενάντια στα νέα μέτρα. Εμείς μιλάμε για ψυχές ανθρώπων, αυτοί κλεισμένοι στα κλουβιά τους δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στην κοινωνία. Ειρηνικά πρέπει να λάβουν το μήνυμα».

Παρακολουθήστε video του thrakitoday.com από τις κινητοποιήσεις

Οι συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και το Αγρίνιο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εν όψει της νέας λαίλαπας σκληρών μέτρων. Στο Αγρίνιο, για ακόμα μία φορά, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες: του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημοκρατίας και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ειρήνης την ίδια ώρα.

Στην πλατεία Δημοκρατίας κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μ. Κατσιγιάννης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ο οποίος -σύμφωνα με το cityvoice.gr– χαρακτήρισε την πολιτική της τρόικας στοχευμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη Χρυσή Αυγή και στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Βασίλης Νικάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο οποίος επεσήμανε τα προβλήματα του κλάδου των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων που μαστίζονται από τις πολιτικές της τρόικας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης, την οποία είχαν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, εργαζομένων στους ΟΤΑ, και πολλών ακόμη φορέων της περιοχής. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση συμπαράστασης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, που δήλωσε συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από την κα Χριστίνα Βούλγαρη, μέλος της ΑΔΕΔΥ, και την κα Μαρία Σωτηροπούλου, εκπρόσωπο τη Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών του νομού. Στη συγκέντρωση της πλατείας Ειρήνης παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πρώτη πορεία που ξεκίνησε ήταν αυτή της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Ειρήνης, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η πορεία του ΠΑΜΕ.

Οι κινητοποιήσεις με το φακό της zougla.gr

Δείτε καρέ-καρέ τις σημερινές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, μέσω ενός αποκαλυπτικού φωτορεπορτάζ που εξασφάλισε ο φακός της zougla.gr.

Εικόνες ηλικιωμένων πεσμένων στο οδόστρωμα, νεαρών με πρησμένα μάτια από τα χημικά και διμοιριών παρατεταγμένων σε θέση «μάχης», αποτυπώνουν την ένταση και το τεταμένο κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων.

Δείτε παρακάτω τη photo gallery:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης