Κάθετη … πτώση σημείωσε μέσα σε λίγες ημέρες το ποσοστό αναπηρίας του Αρ. Φλωρου με το οποίο είχε αποφυλακιστεί, στα μέσα Αυγούστου. Από 70% το ποσοστό αναπηρίας έφτασε να γίνει μόλις 55%, όταν είχε πια ξεσπάσει ο θόρυβος. Αυτή ειναι η εκτίμηση που εκανε η δευτεροβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ επανεξετάζοντας το ποσοστό αναπηρίας του 70% που είχε αναγνωρίσει στο νεαρό επιχειρηματία η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δικαστες θεωρούν ότι, ακόμα κι αν το ποσοστό αναπηρίας του Φλώρου δεν είχε μειωθεί, ακόμα κι αν όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις του ήταν γνήσιες και νόμιμες, ακόμα και τότε δεν θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί, με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τους έχοντες αναπηρία άνω του 67%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό αποτελεί την κρίση του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας, το οποίο υπό τον πρόεδρο Εφετών Χρήστο Κατσιάνη (γνώστη υποθέσεων διαφθοράς καθώς, μεταξύ άλλων, προήδρευσε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Ακη Τσοχατζόπουλου), αλλά και σχετικη πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Εύβοιας Λάμπρου Σοφουλάκη ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για “μπαράζ” αποφυλακίσεων βαρυποινιτών που πάσχουν με μικρά ποσοστά αναπηρίας από διάφορες παθήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά τον επανέλεγχο του ιατρικού φακέλου του Αρη Φλώρου από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσέφυγε στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ, ζητώντας επαπροσδιορισμό του συνολικού ποσοστού αναπηρίας του 39χρονου κατάδικου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας ετοιμαζόταν να καταλήξει σε νέα κρίση για τον Φλώρο, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Προκοπίου η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή, “το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου ανέρχεται σε ποσοστό 55%, κατά ιατρική εκτίμηση”.

​“Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιωνεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης”Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας εκτιμά ωστόσο ότι δεν αποτελεί βούληση του νομοθέτη να αποφυλακίζονται βαρυποινίτες, των οποίων τα μικρά ποσοστά αναπηρίας σε διάφορες ασθένειες συναθροίζονται για να επιτύχουν το 67%.

Οπως αναφέρει, “θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του.”

Ο κ, Σοφουλάκης καταλήγει:

“Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιωνεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης”.

Το Συμβούλιο Εφετών, συνεκτιμώντας τα στοιχεία που εστάλησαν από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατέληξε στην κρίση ότι τα πιστοποιητικά που οδήγησαν στη μεγάλη αναπηρία και την αποφυλάκιση του Φλώρου είναι “πλαστά και χαλκευμένα”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης