Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν τα ερωτήματα που οδήγησαν στη φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό το πρωί της Κυριακής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 32 να τραυματιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα έχουν γίνει “μπαλάκι” μεταξύ των φορέων Οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι, καθώς απ’ τη μία η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας για τα έργα που θα γίνουν, απ’ την άλλη στελέχη της αστυνομίας διατείνονται ότι είχε ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και είχαν τοποθετηθεί οι σημάνσεις που απαιτούνται.

Και όλα αυτά την ώρα που άτομα που βρίσκονταν στο σημείο της τραγωδίας εξακολουθούν να καταγγέλλουν ότι η σήμανση πριν από τα έργα δεν ήταν επαρκής.

Ένας από αυτούς και ο δικηγόρος Στάθης Σαρηγιαννίδης, ο οποίος, μιλώντας στο zougla.gr, σημείωσε ότι από την στιγμή που μπήκε στην Εγνατία Οδό, η μοναδική σήμανση που υπήρχε για τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη ήταν δύο άτομα τα οποία κουνούσαν σημαίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχα σταματήσει με το αυτοκίνητό μου. Μετά από λίγο ακούσαμε έναν δυνατό κρότο και είδαμε μια“Ακούσαμε έναν δυνατό κρότο και είδαμε μια νταλίκα να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα κατά πάνω μας” αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο zougla.gr νταλίκα να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα, να μην έχει φρενάρει και να παρασύρει τα αυτοκίνητα. Επικράτησε πανικός. Όταν η νταλίκα σταμάτησε πήρε αμέσως φωτιά και άρχισε να κάνει εκρήξεις. Ακολούθησαν σκηνές χάους. Όσον αφορά στη σήμανση, από τη στιγμή που μπήκα στην Εγνατία, η μοναδική σήμανση που υπήρχε ήταν δύο άτομα με σημαίες. Εάν αυτό αρκεί τότε εντάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα

«Δεν υπήρχε σήμανση»

Τα ίδια υποστήριξε και άλλος αυτόπτης μάρτυρας, τονίζοντας ότι η Εγνατία Οδός είχε κλείσει στο σημείο όπου γίνονταν τα έργα χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικοί κώνοι.

«Η κατηφόρα ξεπερνάει σε κλίση το 10%. Δεν γίνεται να σταματήσει έτσι η νταλίκα, ειδικά αν τρέχει κιόλας» ανέφερε μεταξύ άλλων.



H μοιραία νταλίκα
 
Τι υποστηρίζει η Εγνατία

Από τη μεριά της, η διαχειρίστρια εταιρεία της Εγνατίας Οδού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, στην ουσία, δεν απαντά σε κανένα από τα καυτά ερωτήματα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:30 πμ, στο τμήμα Α/Κ Βέροιας – Α/Κ Κουλούρας της Εγνατίας Οδού, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, συνέβη πολύνεκρο δυστύχημα, όταν φορτηγό αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στον δρόμο, λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε (σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό πέντε (5) ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Η Διοίκηση και το προσωπικό της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εκφράζουν τη θλίψη τους για το τραγικό συμβάν και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΛ.ΑΣ., με τις οποίες υπάρχει συνεχής συνεργασία για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων. Με τον άριστο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ανάδοχος Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγνατίας Οδού) η Οδός δόθηκε με ασφάλεια στην κυκλοφορία στις 22:30 το ίδιο βράδυ. Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο όλοι οι οδηγοί να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα.

Άμορφη μάζα σιδερικών

Μόνο η ρόδα έχει απομείνει από το μικρό όχημα

ΕΚΑΒ: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα»

Στην ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) χαρακτήρισε άμεση την «ανταπόκριση στο σοβαρότατο τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση νταλίκας με επιβατικά αυτοκίνητα, το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου 2014, στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος του χωριού Μέση κοντά στον κόμβο της Κουλούρας».

«Συγκεκριμένα, το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. (166) δέχτηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 10.24 και το πρώτο άμεσα διαθέσιμο ασθενοφόρο έφθασε στο σημείο του συμβάντος στις 10.30. Αμέσως έγινε πλήρης εκτίμηση της κατάστασης και σε λίγα λεπτά συντονίστηκε μια μεγάλη επιχείρηση παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με την κινητοποίηση μονάδων του Ε.Κ.Α.Β. από τις όμορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας, της Έδεσσας και της Πιερίας με 9 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα (με συνοδεία γιατρών). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της επιχείρησης υπήρξε άμεση ανταπόκριση πολλών διασωστών και γιατρών του Ε.Κ.Α.Β., οι οποίοι με αυταπάρνηση προσήλθαν στους τομείς ευθύνης τους εθελοντικά (ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας), αποσκοπώντας στη βέλτιστη παροχή βοήθειας, όπου αυτή θα κρινόταν αναγκαία.

Προθεσμία για την Πέμπτη πήρε ο οδηγός

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη πήρε ο Ρουμάνος οδηγός της νταλίκας που «έσπειρε» τον θάνατο στην Εγνατία.

Ο 39χρονος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή αλλά ο πρωταγωνιστής του τροχαίου μέσω του Ρουμάνου δικηγόρου του, τον οποίο τοποθέτησε το προξενείο της χώρας του, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί σε τρεις ημέρες.

Ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε ότι «τα φρένα του οχήματος τον πρόδωσαν». Ειδικότερα, ανέφερε πως είδε τόσο την ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιούσε τους οδηγούς για έργα στην περιοχή όσο και τους δύο σημαιοφόρους, ωστόσο το σύστημα πέδησης δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με δύναμη πάνω στα ακινητοποιημένα οχήματα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Πέντε νεκροί και 32 τραυματίες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Βέροιας, είναι ο τραγικός απολογισμός της καραμπόλας θανάτου που σημειώθηκε χθες στην Εγνατία Οδό.

Νταλίκα-φονιάς σκόρπισε τον όλεθρο στην Εγνατία Οδό το πρωί της Κυριακής Όλα ξεκίνησαν στις 10.20 το πρωί της Κυριακής, όταν στο ύψος του χωριού Μέση, 500 μέτρα από τον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, μια νταλίκα προσέκρουσε με ταχύτητα σε σειρά περίπου 35 σταματημένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί καραμπόλα και να σημειωθεί έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση της φωτιάς και τον απεγκλωβισμό των οδηγών. Φωτιά είχε πάρει η νταλίκα που προκάλεσε το δυστύχημα, καθώς και ένα ακόμα αυτοκίνητο Smart, η οδηγός του οποίου απανθρακώθηκε.

Μετά την πρόσκρουση η νταλίκα πήρε φωτιά

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, μιλώντας στο zougla.gr, έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση και άμορφες μάζες αυτοκινήτων, προσθέτοντας ότι η γυναίκα που οδηγούσε το Smart δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να σωθεί, ενώ στο νοσοκομείο Βέροιας μεταφέρθηκαν ένα βρέφος έξι μηνών και ένα παιδί 1,5 ετών. Τη ζωή τους έχασαν δύο γυναίκες ηλικίας 53 ετών, ένας άνδρας 42 ετών και ένας Βούλγαρος υπήκοος, η ηλικία του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί. Το πέμπτο θύμα (άνδρας 60 ετών) της τραγωδίας ξεψύχησε το απόγευμα της Κυριακής στο χειρουργείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Οι εικόνες τις οποίες περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες σοκάρουν. Λόγω έργων της ΔΕΗ στο σημείο η κυκλοφορία είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων, ενώ πολλοί οδηγοί κατέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Τα θύματα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. 

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Απίστευτη καραμπόλα στην Εγνατία

Μεγάλες υλικές ζημιές στα Ι.Χ.

Εικόνες χάους στην Εγνατία

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία με 5 νεκρούς και 30 τραυματίες

Αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία

Προθεσμία για την Πέμπτη πήρε ο οδηγός της νταλίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης