Πέντε νεκροί και 30 τραυματίες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Βέροιας, είναι ο τραγικός απολογισμός της καραμπόλας θανάτου που σημειώθηκε σήμερα στην Εγνατία Οδό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νταλίκα-φονιάς σκόρπισε τον όλεθρο στην Εγνατία Οδό το απόγευμα της Κυριακής Όλα ξεκίνησαν στις 10.20 το πρωί της Κυριακής, όταν στο ύψος του χωριού Μέση, 500 μέτρα από τον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, μια νταλίκα προσέκρουσε με ταχύτητα σε σειρά περίπου 35 σταματημένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί καραμπόλα και να σημειωθεί έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση της φωτιάς και τον απεγκλωβισμό των οδηγών. Φωτιά είχε πάρει η νταλίκα που προκάλεσε το δυστύχημα, καθώς και ένα ακόμα αυτοκίνητο Smart, η οδηγός του οποίου απανθρακώθηκε.

H μοιραία νταλίκα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την πρόσκρουση η νταλίκα πήρε φωτιά

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, μιλώντας στο zougla.gr, έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση και άμορφες μάζες αυτοκινήτων, προσθέτοντας ότι η γυναίκα που οδηγούσε το Smart δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να σωθεί, ενώ στο Νοσοκομείο Βέροιας μεταφέρθηκαν ένα βρέφος 6 μηνών και ένα παιδί 1,5 ετών. Συγκεκριμένα, τη ζωή τους έχασαν δύο γυναίκες ηλικίας 53 ετών, ένας άνδρας 42 ετών, και ένας Βούλγαρος υπήκοος, η ηλικία του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί. Το πέμπτο θύμα (άνδρας 60 ετών) της τραγωδίας ξεψύχησε το απόγευμα της Κυριακής στο χειρουργείο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Οι εικόνες τις οποίες περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες σοκάρουν. Λόγω έργων της ΔΕΗ στο σημείο η κυκλοφορία είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων, ενώ πολλοί οδηγοί κατέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Τα θύματα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. 

Μόνο η ρόδα έχει απομείνει από το μικρό όχημα

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Άμορφη μάζα σιδερικών

Απίστευτη καραμπόλα στην Εγνατία

Μεγάλες υλικές ζημιές στα Ι.Χ.

Εικόνες χάους στην Εγνατία

«Πρόκειται για τραγωδία»

Ο δημοσιογράφος του alexandreia-gidas.gr Τάσος Ντομουχτσής, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, σημείωσε ότι οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι στην περιοχή θα ξεκινούσαν έργα και θα γινόταν διακοπή της κυκλοφορίας για περίπου δέκα λεπτά, ωστόσο ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας δεν κατάφερε να σταματήσει το όχημα εγκαίρως.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η νταλίκα δεν επιβράδυνε καθόλου, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει πάνω στα αυτοκίνητα με τα οποία συγκρούστηκε.

«Δεν υπήρχε σήμανση»

Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε ότι η Εγνατία Οδός είχε κλείσει στο σημείο όπου γίνονταν τα έργα χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικοί κώνοι και σήμανση.

«Η κατηφόρα ξεπερνάει σε κλίση το 10%. Δεν γίνεται να σταματήσει έτσι η νταλίκα, ειδικά αν τρέχει κιόλας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Η νταλίκα πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα μου»

Δείτε τη μαρτυρία του συνεπιβάτη οχήματος το οποίο βρέθηκε στην εστία του τραγικού δυστυχήματος και παρ’ όλα αυτά έμεινε άθικτο:

Συνελήφθη ο οδηγός

Συνελήφθη ο Ρουμάνος οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε τη φονική καραμπόλα.

Όπως διαπιστώθηκε, στην πορεία που ακολούθησε η νταλίκα δεν υπάρχει ίχνος φρεναρίσματος, με τον οδηγό να υποστηρίζει ότι λόγω υπερθέρμανσης τα φρένα του δεν έπιασαν και προσέκρουσε στα ακινητοποιημένα οχήματα. Ο οδηγός κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Από την ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εξής ανακοίνωση:

Στις 05.10.2014 και ώρα 10.20’ περίπου, στην Εγνατία Οδό, πλησίον κόμβου Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, φορτηγό αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας και οδηγούσε 39χρονος υπήκοος Ρουμανίας, προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν περισσότερα από 30 οχήματα, είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 4 ατόμων (3 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός) και των τραυματισμό άλλων 30 ατόμων (26 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), εκ των οποίων τα 3 άτομα σοβαρά.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β. για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των ατόμων σε νοσοκομείο της περιοχής .

Την προανάκριση και τις έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βέροιας Ημαθίας.

Συνελήφθησαν, ο 39χρονος οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου, καθώς και ένας 42χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών.

Ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος

Μνήμες από παλαιότερη φονική καραμπόλα, που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2013, ξύπνησαν με το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 2013 όταν στην Εγνατία Οδό, στη θέση Κλειδί, κοντά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 20 οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα 78 ετών.

Ακολούθησε -σε απόσταση λίγων μέτρων- και δεύτερη καραμπόλα οκτώ οχημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο που μετέφερε έγκυο σε μαιευτήριο. Συνολικά τραυματίστηκαν 24 άτομα. Στο σημείο έσπευσαν δέκα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας.

Φωτογραφίες από το δυστύχημα του 2013

Πληροφορίες-βίντεο: alexandreia-gidas.gr, 24oresimathia.gr, seleo.gr, laikoyra.gr, thestival.gr,eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης