Bροχές, καταιγίδες και χιόνια στις ορεινές περιοχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος. Βελτίωση το Μ. Σάββατο και λιακάδα την Κυριακή του ΠάσχαΟι χιονοπτώσεις σε ορεινά χωριά και κωμοπόλεις έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ενώ  κακοκαιρία επικρατεί σήμερα σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ακόμα και στην Αττική. Από το πρωί, στα βόρεια προάστια σημειώνονται βροχοπτώσεις, ενώ για λίγα λεπτά έπεσε και χαλάζι. Τα ορεινά της Πάρνηθας έχουν ντυθεί στα λευκά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Τάσο Αρνιακό, στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι που θα φθάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά

Από το πρωί χιονίζει στην Αράχωβα, ενώ λευκό ήταν το τοπίο που αντίκρισαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του Καρπενησίου. Μόνο στη Ράχη Τυμφρηστού το ύψος του χιονιού έχει φθάσει τα 10 εκατοστά και είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον δρόμο προς Δομοκό και Μπράλο, όπου επίσης χιονίζει, ωστόσο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς αλυσίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χειμωνιάτικος είναι ο καιρός και σε αρκετά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας, όπως στην Καστανιά της Υπάτης. Στο σημείο σπεύδουν εκχιονιστικά του Δήμου Λαμίας για να απομακρύνουν το χιόνι από το οδικό δίκτυο.

Βελτίωση του καιρού από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής

Οι καιρικές συνθήκες θα παρουσιάσουν βελτίωση από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, οι άνεμοι θα κοπάσουν και οι καταιγίδες θα εξασθενίσουν, με αποτέλεσμα ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα να είναι σύμμαχος των εκδρομέων.

Φαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες εναρμονίζονται με την Εβδομάδα των Παθών, καθώς η Αποκαθήλωση και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνουν με συννεφιά και βροχή σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Λαμπρή θα συνοδευτεί από λιακάδα.

Η πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού

Ο καιρός σήμερα

Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές στην κεντρική και ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.). Χιόνια πέφτουν στις ορεινές περιοχές, ενώ τοπικές καταιγίδες σημειώνονται στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 12 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 14 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 6 έως 15 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα και από 8 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και από το μεσημέρι τοπικά θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στην Πάρνηθα θα έχει η Αττική. Τα φαινόμενα σταδιακά θα υποχωρήσουν. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φθάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις στον Σαρωνικό και σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις στον νότιο Ευβοϊκό.

Συννεφιά θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη

Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Φωτογραφίες από την Πάρνηθα (καταφύγιο Μπάφι, 1.100 μ.)



Φωτογραφίες από Ευρυτανία-Φθιώτιδα

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης