Διχασμός και βία ίσως να είναι οι πιο ενδεικτικές λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, για μία πρώτη προσέγγιση της υπόθεσης που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη. Το Ελντοράντο της Χαλκιδικής. Το αρχέγονο δάσος έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε πεδίο μάχης, τους τελευταίους μήνες, με πρωταγωνιστές τα ΜΑΤ και τους κατοίκους που έχουν ξεσηκωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινωνικός διάλογος ανύπαρκτος, η συνεννόηση αδύνατη, η ένταση φανερή.

Σε μία Ελλάδα ρημαγμένη οικονομικά κάτω από τον αβάσταχτο ζυγό της Τρόικας, οι πολιτικοί διαθέτουν την πολυτέλεια να διαφωνούν φλύαρα αδιαφορώντας για την όποια καταστροφική εξέλιξη. Της οικονομίας, του περιβάλλοντος. Της ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων. Χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, τα ζητούμενα από την πλευρά των επενδυτών. Πόσος χρυσός; Ελληνικός χρυσός ή καναδικός Δούρειος Ίππος; Ονόματα πολλά, ονόματα τρανταχτά, Ελ Ντοράντο, Μπόμπολας κ.α…

Σε όλα αυτά απαντούμε με επιτόπιο ρεπορτάζ. Μύθος και πραγματικότητα, δαιμονοποίηση, αφοριστικές συμπεριφορές και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις στο τραπέζι της έρευνας με την πεποίθηση ότι εάν δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί θα μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές)


(Οι μπουλντόζες στο εργοτάξιο)


(Εργάτες των μεταλλείων και η… φύση)

Μπήκαμε στα τούνελ, 80 μέτρα κάτω από τη γη, μιλήσαμε με μεταλλωρύχους. Πήγαμε σε χωριά. Συνομιλήσαμε με τους κατοίκους των επίμαχων περιοχών. Προτιμήσαμε να ακούσουμε τα δικά τους και τα δικά σας, γιατί αυτό έχει σημασία. Η αλήθεια, αριστερή-δεξιά ή στη μέση έχει σημασία όταν είναι αληθινή και όχι κατάλοιπο προπαγάνδας και δαιμονολογίας.


(Αναβρασμός στα χωριά της Χαλκιδικής)


(Ακόμη παραμένουν στον χώρο του εργοταξίου τα καμένα οχήματα)


(Μία από τις δεκάδες σήραγγες των μεταλλείων χρυσού)

Το οδοιπορικό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στη Χαλκιδική:

Α’ μέρος

Β’ μέρος
(Ο «θόρυβος» στο β’ μέρος του video που ακολουθεί, οφείλεται στο γεγονός πως τα πλάνα ελήφθησαν σε βάθος 80 μέτρων κάτω από δύσκολες συνθήκες)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης