Με τις …συνήθεις διαμαρτυρίες του Άκη Τσοχατζόπουλου προς την πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και την πολιτική αγωγή, συνεχίστηκε η δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο βήμα του μάρτυρα ήταν -για δεύτερη ημέρα- ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός εν αποστρατεία Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, εν μέσω των αιτιάσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου ότι δεν τον… αφήνουν να μιλήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος άρχισε να υποβάλει ερωτήσεις στο μάρτυρα αντέδρασε έντονα στην επισήμανση της προέδρου πως η κατάθεση του μάρτυρα έχει ολοκληρωθεί.

Α.Τσοχατζόπουλος: κύριε μάρτυρα, ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως από το ΚΥΣΕΑ από μια άλλη διαδικασία;. Δεν είναι διαδικασίες αυθαίρετες, είναι δεσμευτικές. Γιατί μας είπαν ότι υπήρξε σπατάλη …Εσείς γνωρίζετε πέραν όσων αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Μα δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος.

Μ. Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω για σπατάλες. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου σπατάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α. Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό δεν μπορούμε…
Πρόεδρος: Πηγαίνετε.

Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου,; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις , δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω;

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ.

Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο, κυρία Πρόεδρε συγχαρητήρια . Που είμαστε ….

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς ωστόσο σε βάρος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο, απειλώντας τους με αγωγές. Αφορμή ήταν η τοποθέτηση της πολιτικής αγωγής πως οι συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν η αιτία για τη μη παραλαβή όλων των υποβρυχίων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είπε: «Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένοι υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη».

Πολιτική Αγωγή: Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.

Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές τις συμβάσεις.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες. Η κατάθεση του στρατηγού Παραγιουδάκη.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου με τον εξάδελφό του, όταν ο Ν. Ζήγρας τον κάλεσε για μια ακόμη φορά να πει την αλήθεια.

«Ομολόγησε να τελειώνουμε» του είπε για να ακούσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο να του απαντά: «Κύριε, εσύ είσαι άρρωστος».

Στ. Γκαρίπης:(υπεράσπιση Ζήγρα): Έχετε δει ποτέ τον κ. Ζήγρα; Είχατε ακούσει ότι έκανε ποτέ κάποια προσπάθεια να αγάσει κάποιο πρόγραμμα;

Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δε τον γνωρίζω δεν τον είδα ποτέ. Τον υπουργό μου ήξερα…

Στ. Γκαρίπης: Είδατε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα του κ. Τσοχατζόπουλου με τον κ. Σμπώκο;

Μ. Παραγιουδάκης: Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο, αυτά είναι προοίμια χούντας…Αν είναι δυνατόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρο, τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε. αλλιώς θα παραιτηθούμε.

Στην κατάθεσή του πάντως ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης επανέλαβε ότι η τελική απόφαση για την επιλογή των εξοπλιστικών ανήκε στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σήμερα κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε άκουσε για έννομη δράση του υπουργού. “Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλεγα: «υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Λ. Κοτσαλής( συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Ποιος ο λόγος που τα υποβρύχια παραγγέλθηκαν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί;

Μ. Παραγιουδάκης: Δε το γνωρίζω, γνωρίζω ότι ήταν εκ των καλυτέρων υποβρυχιών. Ο συγκεκριμένος τύπος των υποβρυχίων (214) ήταν ο καλύτερος. Δεν είχα λόγο στην επιλογή, η απόφαση αυτή άνηκε στον υπουργό

Λ. Κοτσαλής:Σε ποια κατάσταση παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος;

Μ. Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν πολύ καλή, βεβαιώς πάντα υπήρχαν ανάγκες

Λ. Κοτσαλής: Αρχιτέκτων αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας ήταν ο ΆκηςΤσοχατζόπουλος;

Μ. Παραγιουδάκης: Ναι, ήταν ο κ. Τσοχταζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας που ήταν. Μετά ήταν ο κ. Παπαντωνίου…

Λ. Κοτσαλής: Είχατε ακούσει για έκνομη δράση του πρώην υπουργού;

Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δεν είχα ακούσει. Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλεγα: «υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε μια εισήγηση που είχε στηριχθεί σε σοβαρά στοιχεία. «Όλοι υπογράψαμε» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε «Κατά τεκμήριο πιστεύαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει δωροδοκία. Ως το επίπεδο των αρχηγών δεν βλέπω ότι ήταν δυνατόν η δωροδοκία από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω».

Αναφερόμενος στα Tor – m1 ο μάρτυρας τόνισε πως τεχνικά ήταν το καλύτερο αντιαεροπορικό για να ρίχνει τα F-16 των Τούρκων «οι Ρώσοι τα είχαν φτιάξει για τους Αμερικάνους. Δεν φοβόμασταν τους Τούρκους, κάναμε πολλές ασκήσεις και ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου».

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει για το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινή που υπέβαλλε ο Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη. Ήδη ο εισαγγελέας έχει προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος με όρους για λόγους υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης