Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Στην τύχη τους έχουν αφεθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια οι εργαζόμενοι των θυγατρικών εταιρειών του Εθνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2011 ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγχώνευσης του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. και οι υπάλληλοι που εργάζονταν στη μητρική εταιρεία μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με όσους εργάζονταν στις θυγατρικές εταιρείες του.

Με το άρθρο 16 του νόμου 4038/2012, οι θυγατρικές εταιρείες καταργήθηκαν, οι εργαζόμενοι όμως ούτε απορροφήθηκαν από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ούτε απολύθηκαν. Απλώς έμειναν… μετέωροι.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ούτε αμείβονται (αφού οι εταιρείες στις οποίες εργάζονταν καταργήθηκαν) ούτε όμως μπορούν να εργαστούν αλλού, καθώς ακόμα δεν έχουν… απολυθεί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον οι υπάλληλοι είναι στα κάγκελα και ζητούν το… αυτονόητο: να απαγκιστρωθούν από αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση είτε μέσω απορρόφησής τους σε κάποια άλλη υπηρεσία είτε μέσω απόλυσης και καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης.

Στον αέρα και με τη… βούλα

Ενδεικτική της αδιαφορίας των επίσημων φορέων είναι η απάντηση που έδωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Αντωνίου.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας απάντησε ότι «δεν προκύπτει η δυνατότητα ή υποχρέωση της Διοίκησης να προβεί σε μεταφορά του προσωπικού των υπό εκκαθάριση εταιρειών σε άλλους φορείς, όπως αντιθέτως, ρητά ορίζεται, στο άρθρο 17 του ν. 4038/2012, για το προσωπικό της μητρικής εταιρείας ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.».

Δηλαδή, με απλά λόγια, οι φορείς απαντούν ότι, ενώ για τους εργαζομένους του ΕΟΜΜΕΧ υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την απορρόφησή τους, για τους υπαλλήλους των θυγατρικών εταιρειών δεν υπάρχει η παραμικρή πρόνοια.

«Οι εργαζόμενοι των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ, 30 τον αριθµό, εγκαταλείπονται από την Πολιτεία στην τύχη τους, λες και δεν είναι ισότιµοι µε τους εργαζόµενους στην “Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε.”. Μέχρι πρόσφατα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης µας διαβεβαίωνε ότι εντασσόμαστε στον Ν.4093/12 που αφορούσε την κινητικότητα των υπαλλήλων του δηµόσιου τομέα, αναγνωρίζοντας ότι η εργασιακή µας σχέση ουδέποτε είχε διακοπεί. Παρ’ όλ’ αυτά, σε καμία ρύθμιση δεν προέβη για την επίλυση του προβλήματος» αναφέρουν οι εργαζόμενοι μιλώντας στο zougla.gr.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Και πού δεν έχουν απευθυνθεί οι εργαζόμενοι των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ, προκειμένου να βρουν μια διέξοδο στο – πρωτοφανές ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα – πρόβλημά τους.

Μάρτιος 2012 : ατελέσφορες προσπάθειες των εργαζομένων για επαφή με τους υπουργούς Σ. Ξυνίδη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Α. Διαμαντοπούλου.

16 Μαρτίου 2012: εξώδικο εργαζομένων ΕΛΚΑ και ΚΕΓ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης με αίτημα τη μεταφορά του προσωπικού, όπως έγινε και με τους εργαζομένους στον ΕΟΜΜΕΧ.

29 Μαρτίου 2012: ανοιχτή επιστολή εργαζομένων ΕΛΚΕΔΕ και ΚΕΓ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κ. Παπούλια, τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Λ. Παπαδήμο, την υπουργό Ανάπτυξης  Α. Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

20 Απριλίου 2012 : αποστολή e-mail στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, με επισυναπτόμενη την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ.

30 Απριλίου 2012: αιτήσεις εργαζομένων ΕΛΚΑ προς το Υπ. Ανάπτυξης με θέμα τη μεταφορά τους.

24 Μαΐου 2012 : υπόμνημα εργαζομένων ΕΛΚΕΔΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη.

5 Ιουνίου 2012: ανοιχτή επιστολή εργαζομένων ΕΛΚΕΔΕ προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

4 Ιουλίου 2012 : συνάντηση με τον κ. Πευκιανάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Κ. Χατζηδάκη. Αναγνώρισε την άδικη και άνιση μεταχείριση των εργαζομένων στις θυγατρικές έναντι των εργαζομένων στον ΕΟΜΜΕΧ, την αναγκαιότητα προφύλαξης του εξοπλισμού των εταιρειών που αποτελεί δημόσια περιουσία και δεσμεύτηκε για τη λύση του θέματος των εργαζομένων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης «δεν αφήνει εκκρεμότητες». Τους παρέπεμψε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Σκορδά.

4 Ιουλίου 2012: υπόμνημα εργαζομένων ΕΛΚΑ, ΚΕΓ, ΕΛΚΕΔΕ προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Σκορδά.

2 Αυγούστου 2012: συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Σκορδά. Αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων. Προχώρησε σε σύνταξη τροπολογίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους νομικούς συμβούλους, η οποία έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα. Ενημερώθηκε κατ’ επανάληψη ότι τα κτήρια όπου στεγάζονταν τα Κέντρα έχουν ερημωθεί, ο εξοπλισμός των εργαστηρίων τους που ανήκει στο Δημόσιο έχει παροπλιστεί και καταστρέφεται και ειδικά ότι ο εξοπλισμός τόσο των εργαστηρίων όσο και του hardware/software του ΕΛΚΕΔΕ έχει ξεπουληθεί από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου έναντι των χρημάτων που του όφειλε το ΕΛΚΕΔΕ ως ενοίκιο, με παντελή απουσία σε όλες τις διαδικασίες του ΥΠΑΝ, που ως εποπτεύων φορέας όφειλε να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

4 Σεπτεμβρίου 2012 : συνάντηση με τον υφυπουργό ΔΜ&ΗΔ κ. Βολουδάκη.

14 Σεπτεμβρίου 2012:  τηλεφωνική επαφή με τον γ. γραμματέα Βιομηχανίας κ. Ευσταθόπουλο, ο οποίος είπε ότι η ΓΓΒ και το ΥΠΑΝ προσπαθούν να δοθεί μία δίκαιη λύση.

5 Οκτωβρίου 2012 : ο κ. Σκορδάς ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι η τροπολογία θα κατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ. Το αποτέλεσμα ήταν η τροπολογία να παραμένει στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη.

9 Οκτωβρίου 2012 : επιβεβαίωση από τον υφυπουργό κ. Σκορδά ότι η τροπολογία θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο.

23 Οκτωβρίου 2012 : αίτημα συνάντησης προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη. Δεν δόθηκε ποτέ απάντηση.

15 Νοεμβρίου 2012 : συνάντηση με τον κ. Φιλιώτη, νομικό σύμβουλο της Γ.Γ. Βιομηχανίας.

21 Νοεμβρίου 2012 : επαφή με τον κ. Σκορδά. Δεν κατατέθηκε ποτέ κάποια τροπολογία. Ο κ. Σκορδάς δήλωσε αδυναμία περαιτέρω παρέμβασης από μέρους του.

30 Νοεμβρίου 2012 : αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου προς τον υπ. Ανάπτυξης.

11 Νοεμβρίου 2012 : καταγγελία της Δαρατσανού Ευαγγελίας, εργαζομένης ΕΛΚΕΔΕ, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Δεκέμβριος του 2012 : επιστολή Βλαχογιάννη, Μπούρα Παναγιώτη εκ μέρους εργαζομένων ΕΛΚΑ, ΚΕΓ, ΕΛΚΕΔΕ προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης  Α. Σκορδά.

6 Δεκεμβρίου 2012 : 1η Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας & Έκκλησης του εργαζόμενου στο ΕΛΚΕΔΕ Παπακωνσταντίνου Ανδρέα προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

11 Δεκεμβρίου 2012 : ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ κυρίας Μ. Αντωνίου προς τον υπ. Ανάπτυξης με θέμα τη μεταφορά των εργαζομένων στις θυγατρικές εταιρείες του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε..

21 Δεκεμβρίου 2012 : εξώδικο ΕΛΚΑ, ΚΕΓ, ΕΛΚΕΔΕ προς το ΥΠΑΝ και το ΥΠ.ΔΜ&ΗΔ με αίτημα την τακτοποίηση του προσωπικού. Δεν απαντήθηκε ποτέ από κανένα υπουργείο.

27 Δεκεμβρίου 2012 : συνάντηση με τον κ. Πευκιανάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Κ. Χατζηδάκη. Δέσμευση ότι το θέμα θα λήξει με κάποιον τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι όμηροι σε μια τέτοια κατάσταση. Ανέφερε ότι υπήρξαν διάφορα εμπόδια που δεν επέτρεψαν την κατάθεση της τροπολογίας.

27 Δεκεμβρίου 2012 : επιστολή εργαζομένων ΕΛΚΑ, ΚΕΓ, ΕΛΚΕΔΕ προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Σκορδά.

7 Ιανουαρίου 2013 : απάντηση κ. Σκορδά στην ερώτηση της κυρίας Μ. Αντωνίου, όπου αναφέρεται ότι δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες της εκκαθάρισης των εταιρειών και δεν έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις εργασίας και ότι το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης της καταλληλότερης εφικτής λύσης για την αντιμετώπιση του κοινωνικά ευαίσθητου αυτού προβλήματος.

7 Ιανουαρίου 2013 :
κατάθεση σχετικής τροπολογίας από ΔΗΜΑΡ. Κρίθηκε εκπρόθεσμη.
Μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης