Ρεπορτάζ: Φωτεινή Χρυσικάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα διαρκές και επαναλαμβανόμενο σκάνδαλο λαμβάνει χώρα επί 19 χρόνια στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (εφεξής ΕΦΟΑ χάριν συντομίας) ελέω απουσίας οποιουδήποτε ελέγχου.

Συγκεκριμένα, κατόπιν καταγγελιών που επιμελώς κάποιοι φρόντισαν να τους «χαντακώσουν», μηνύσεων και αγωγών που βρίσκονται στη διαδικασία της έρευνας ακόμα και αν έχει παρέλθει «εύλογο χρονικό διάστημα», προκύπτει ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

Όλα ξεκίνησαν το 2004 με αφορμή το «μεγαλόπνοο» σχέδιο του Προέδρου της ΕΦΟΑ κ. Σπύρου Ζαννιά που δεν ήταν άλλο από την κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης Βορείου Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 26 Ιανουαρίου του 2004, η ΕΦΟΑ, που τυγχάνει δικαιούχος κρατικών επιχορηγήσεων, ζητά και εν τέλει λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ύψους 1.250.000 ευρώ με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, κυρίου Γιώργου Λιάνη με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου στη Φλώρινα. Χωρίς γραφειοκρατία, περαιτέρω διευκρινήσεις και χωρίς να έχει εκπονηθεί οποιαδήποτε μελέτη, ή να έχει κατατεθεί σχέδιο για τη δημιουργία του μεγαλόπνοου αυτού κέντρου.

Σύμφωνα με καταγγελίες του πρώην Ταμία Αλέξη Τσάτση, ο Σπύρος Ζαννιάς είχε συμφωνήσει με τον Υφυπουργό, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης Βορείου Ελλάδας να γίνει στη Φλώρινα χωρίς ωστόσο να υπάρχει όχι μόνο σωματείο αντισφαίρισης αλλά ούτε καν γήπεδο!!!

Ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ, όταν ζητούσε επιχορήγηση για το Ολυμπιακό κέντρο αντισφαίρισης Βορείου Ελλάδας, στο μυαλό του είχε μάλλον κάτι άλλο… να τοποθετήσει μπαλόνια προστατευτικά σε ήδη υπάρχοντα γήπεδα, χαμηλών προδιαγραφών και φυσικά πολύ χαμηλότερης αξίας…

Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Πρόεδρο της ΕΦΟΑ, κ. Σπύρο Ζαννιά.

Είναι πολιτικός μηχανικός, πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

-Πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης
-Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
-Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
-Μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης
-Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Τίτλοι πολλοί και δραστηριότητες πολλές…

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μέλος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α., Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αιρετό Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004», Σπύρος Ζαννιάς, εκτελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας «ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ Α.Ε.» από το 1994 έως και σήμερα. Το 1995 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρίας που δημοσιεύεται σε Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, ο σκοπός της εταιρίας δεν έχει καμία σχέση με τον Αθλητισμό και τους φορείς που εκπροσωπεί.

Σύμφωνα με το νόμο 2725/17.06.1999, παράγραφος 6, έμποροι αθλητικών ειδών, καθώς και μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αθλητικής ανώνυμης εταιρίας και κάθε είδους εμπορικής εταιρίας, εφόσον αυτές έχουν ως αντικείμενο εργασιών τους την εμπορία ή την κατασκευή κάθε είδους αθλητικών ειδών, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής αθλητικού σωματείου ούτε να είναι αντιπρόσωποι του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του ίδιου νόμου, το πρόσωπο στο οποίο συντρέχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα, χάνει αυτοδικαίως την ιδιότητα του. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μέσα σε προθεσμία 15 ημερών, όχι μετά από 19 ολόκληρα χρόνια! Και εάν!

Επί των ημερών του Σπύρου Ζαννιά στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, ήτοι τα τελευταία 19 χρόνια… πολλές φωνές έκαναν λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους της ηγεσίας απέναντι σε αθλητές που αγωνίζονταν για την ελληνική σημαία, μη έχοντας τα στοιχειώδη που απαιτούνται για τη προπόνηση τουλάχιστον… Πολλοί αθλητές ακολουθούσαν το κυνήγι της κατάκτησης είτε του Ευρωπαϊκού, είτε του Παγκόσμιου τίτλου εις βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών καθώς η Ομοσπονδία απουσίαζε σε άλλες δραστηριότητες ή εξέφραζε εμπάθεια στο πρόσωπο του εκάστοτε αθλητή. Σαν να επρόκειτο για τσιφλίκι του κ. Ζαννιά…

Τα τελευταία χρόνια, κατά παράβαση του Αθλητικού νόμου, η Ομοσπονδία στις απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις δεν δίνει στους συμμετέχοντες ισολογισμό, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν μέλη σωματείων, ενώ κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και «συνταγές μαγειρικής».

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 2725/99 αθλητικό σωματείο είναι η κατά τις διατάξεις του άρθρου 78, ένωση φυσικών προσώπων που έχει ως κύριο σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών της για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.

Ακόμα ένα σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των έργων του προέδρου της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Σπύρου Ζαννιά… και αυτή τη φορά ακούει στο όνομα «ΑΦΕΑ»…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης