Πορείες και συγκεντρώσεις σε κλίμα μεγάλης έντασης, λόγω και των επεισοδίων των τελευταίων ημερών στα Εξάρχεια, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, ανήμερα της συμπλήρωσης επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 30 προσαγωγές. Παράλληλα, συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους συλληφθέντες οι δώδεκα είναι Έλληνες και ο ένας αλλοδαπός. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού, έκρηξης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, εξύβρισης, παραβάσεων σχετικών με εκρηκτικές ύλες και παράβασης του νόμου περί όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από τις συγκρούσεις:

Στα Εξάρχεια δεκάδες νεαροί δημιούργησαν πύρινα οδοφράγματα, ενώ στην οδό Στουρνάρη παραβιάστηκε σταθμευμένο όχημα, στο οποίο οι νεαροί έβαλαν φωτιά και το έσπρωξαν προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, με τους νεαρούς να ανάβουν φωτιές, να στήνουν οδοφράγματα και να πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χρήση χημικών. Διαρκώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας πετούσε ελικόπτερο της αστυνομίας.

Λίγο πριν από τις 8.00 μ.μ. στην οδό Στουρνάρη οροφή περιπτέρου τυλίχθηκε στις φλόγες, ο ιδιοκτήτης του όμως επενέβη και έσβησε η φωτιά.

Φωτιά άρπαξε και ένα μπαλκόνι πολυκατοικίας, όμως έσβησε χωρίς την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε με περιορισμένα επεισόδια η πορεία μαθητών και διάφορων φορέων. Λίγο μετά τις 6:00 μ.μ. ξεκίνησε η δεύτερη πορεία, εκείνη των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα και πίσω.

Στο ξεκίνημα της συγκέντρωσης προκλήθηκε ένταση, με νεαρούς να πετούν μια βόμβα μολότοφ προς τους αστυνομικούς και εκείνοι να απαντούν με βομβίδες κρότου λάμψης. Λίγο πριν τις 7:00 μ.μ. η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, ενώ επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών σημειώθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής και στο ύψος της Σίνα. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν, με πολλούς από αυτούς να κατευθύνονται προς τα Εξάρχεια, όπου ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία επανενώθηκαν στα στενά των Εξαρχείων και μετέβησαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, όπου άναψαν κεριά στη μνήμη του.

Δείτε το βίντεο με την ένταση στην Πανεπιστημίου:

Οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα:

Επεισόδια στη μεσημεριανή πορεία
 
Περί τις 3:00 μ.μ. ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων στο ύψος της οδού Ιπποκράτους, κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής πορείας. Οι νεαροί έστησαν πύρινα οδοφράγματα και πέταξαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που συνοδεύουν την πορεία.

Στην πλατεία Κολοκοτρώνη νεαροί έβαλαν φωτιά σε περίπτερο.

Από το μεσημέρι στα Προπύλαια βρέθηκαν μαθητές, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, οι οποίοι στις 2:45 μ.μ. ξεκίνησαν πορεία για το Σύνταγμα, χωρίς να λείψουν από νωρίς οι μικροεντάσεις. Στις 16:00 η πορεία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια.

Το ξεκίνημα της πορείας:

Νωρίτερα νεαροί και μαθητές είχαν πετάξει αντικείμενα κατά των αστυνομικών στην Πανεπιστημίου και στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, χωρίς τα επεισόδια να λάβουν έκταση.


 

Μικροζημιές στον χώρο των Προπυλαίων


 
Συνολικά, οι αστυνομικοί που βρίσκονται στους δρόμους ξεπερνούν τους 5.000, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναπτύξει επιχειρησιακό σχέδιο αντίστοιχο με εκείνο που είχε τεθεί σε εφαρμογή για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Άνοιξαν και πάλι οι σταθμοί του μετρό

Άνοιξαν λίγο πριν από τις 8.00 για το επιβατικό κοινό οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Κλειστός ήταν από τις 3.00 μ.μ. ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο, ενώ αντίστοιχα στις 5.00 μ.μ. έκλεισε ο σταθμός στο Σύνταγμα, ύστερα από εντολή της αστυνομίας. Ήταν οι ώρες των συγκεντρώσεων και τη πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.



Μολότοφ και χρήση χημικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε πριν από τις 4:00 στη Θεσσαλονίκη η πορεία που έγινε στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ ακολούθησε τεταμένη ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Στην περιοχή της Ροτόντας σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς άτομα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έβαλαν φωτιά σε κάδους και στη συνέχεια πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς. Οι δεύτεροι απάντησαν με χρήση χημικών.

Δείτε εικόνες από τα επεισόδια:

Βίντεο-φωτογραφίες: seleo.gr, press724.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης