Ζωντανά οι κινητοποιήσεις από την τηλεόραση της Ζούγκλας
 
Μαζική και έντονη είναι η αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι από χθες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι εκείνων των φορέων που έχουν αρνηθεί να εκδώσουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον νόμο, λοιπόν, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι του διοικητικού κλάδου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη των πρυτάνεων, των δήμων και των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Η επιλογή γίνεται βάσει της εξέτασης των αριθμητικών φίλτρων, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης των ποιοτικών κριτηρίων, εξαιτίας της άρνησης για την αποστολή των σχετικών αρχείων. Οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν, σύμφωνα με τον νόμο, το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, είχε προειδοποιήσει ότι, εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν στείλουν τις διαπιστωτικές πράξεις των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, το έργο αυτό θα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει το ίδιο το υπουργείο, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν αστραπιαία και για σήμερα (09.30) η εκτελεστική της επιτροπή έχει συγκαλέσει συνεδρίαση, προκειμένου να αναπροσαρμόσει και να σχεδιάσει τη δυναμική αντίδραση του κλάδου. Προγραμματίζει, επίσης, συγκέντρωση στις 11.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη και μετέπειτα πορεία έως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει: «Με πράξεις που παραπέμπουν σε ενέργειες και εκβιασμούς μαφίας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (κατεδάφισης του Δημοσίου) προχώρησε στη διαγραφή των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού κ.λπ. σε όλο το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. από τη λίστα δεδομένων της απογραφής. Τους απολύει με ένα delete σήμερα τα ξημερώματα από όλους τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού Νόμου τους. Ο εκβιασμός τους στόχο έχει να μπλοκάρει το σύστημα πληρωμής στη μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.) και να εξαναγκάσουν τους φορείς (δημάρχους κ.λπ.) να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης, ώστε να πληρωθούν έστω μετά από μήνες με το 75% που προβλέπει η διαθεσιμότητα».

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί από τις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αντιδρώντας στο σύνολο των ρυθμίσεων που περιορίζουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση των δήμων και την εσωτερική τους αναδιάρθρωση με αξιολόγηση και όχι διαθεσιμότητα, προτάσεις που θα θέσει υπ’ όψιν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι.

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ) την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις απολύσεις και τους όρους της διαθεσιμότητας, καθώς και για να συζητηθεί το θέμα των προσεχών κινητοποιήσεων και δράσεων.

Ο «μνημονιακός» στόχος για το 2012 είναι η υπαγωγή 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω της κατάργησης των θέσεών τους, στο καθεστώς της κινητικότητας για την κάλυψη κενών θέσεων στη δημόσια διοίκηση.

Ακόμη, περί τους 700 επίορκους υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται αυτοδικαίως σε αργία, θα απολυθούν.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας – Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης