Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει την Παρασκευή το μέτρο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρόκειται να συζητηθούν μεθαύριο οι προσφυγές που έχουν καταθέσει συνδικαλιστικές οργανώσεις αμφισβητώντας ευθέως τη συνταγματικότητα της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ. Οι προσφυγές υπογράφονται από την ΑΔΕΔΥ και το Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος. Με αυτές ζητείται η ακύρωση του μέτρου της αξιολόγησης καθώς παραβιάζει το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014 που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι εγκύκλιοι είναι ανυπόστατες καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το θέμα της νομιμότητας των επίμαχων εγκυκλίων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ . Σύμφωνα πάντως με παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», και άρα δεν μπορούν να προσβληθούν αλλά και να ακυρωθούν. Στο θέμα αυτό θα επικεντρωθεί και η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, , θα αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία μέσα από το πλαίσιο του νέου νόμου 4274/2014, που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Η συζήτηση αυτή πάντως γίνεται τρεις μήνες μετά την απόρριψη από το ΣτΕ αίτησης της ΑΔΕΔΥ με την οποία ζητούσε να ανασταλούν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης