Στον αέρα και η δίκη Μαντέλη μετά τον θάνατο του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αγγελή Τριαντόπουλου.

Μετά το φιάσκο στη διεξαγωγή της μεγάλης δίκης των 64 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens, λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος, εμπλοκή προέκυψε και στην εκδίκαση της υπόθεσης που είχε διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό, Αναστάσιο Μαντέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος του 58χρονου εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου ο οποίος ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου, οδηγεί στην εκ νέου διεξαγωγή της δίκης από μηδενική βάση.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2013 και είχε τελευταία διακοπεί για το Σεπτέμβριο, λόγω των προβλημάτων υγείας του προέδρου ο οποίος έπασχε από λευχαιμία. Έτσι, και η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί να προσδιοριστεί εκ νέου, με διαφορετική σύνθεση.

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στην μεγάλη υπόθεση της Siemens αλλά και την τραγική κατάληξη του εφέτη, προεδρεύοντος στη δίκη Μαντέλη ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, με ανάρτησή του στο Τwitter μιλά ευθέως για «κύκλωμα» στο χώρο της Δικαιοσύνης σχετικά με το μη ορισμό αναπληρωτή του, λόγω των σοβαρών θεμάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως “φρόντισε” να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;» διερωτάται ο Π. Καμμένος.

Σύμφωνα πάντως με δικαστικές πηγές, δεν ήταν απαραίτητος ο ορισμός αναπληρωτή προέδρου καθώς οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν πως η διάρκεια αυτής της δίκης δεν θα ήταν μακρόχρονη καθώς ήταν μόνο πέντε οι κατηγορούμενοι και μικρός αριθμός μαρτύρων. Η διασύνδεσή της όμως με την άλλη ογκώδη δικογραφία των «μαύρων ταμείων» της Siemens και η ανάγκη αναζήτησης εγγράφων (μεταφρασμένων ή μη) ήταν μερικές μόνο από τις αιτίες για τις πολλές διακοπές της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή αφορά τα 450.000 γερμανικά μάρκα που φέρεται να πήρε ο κ. Μαντέλη, σε δύο δόσεις από τη Siemens το 1998 και το 2000.

Εκτός από τον κ. Μαντέλη κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζητησαν όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση της μετάφρασης του βουλεύματος για την κύρια υπόθεση με τους 61 κατηγορούμενους που αναβλήθηκε επ αόριστον. Οι ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα μελετήσουν τα έγγραφα και θα αποφάσισουν αν θα παρέμβουν ή όχι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης